Disa mënyra për të bërë para dhe për të përmirësuar mirëqenien tuaj (Për ata që nuk kanë)

1. Mësoni një gjuhë të huaj.

Ka shumë arsye për të mësuar një gjuhë të huaj, për udhëtime jashtë vendit, punë apo thjesht për ta sfiduar veten. Bashkëpunimi me të huajt në një biznes mund të ishte shumë efikas dhe me më shumë fitin nëse do të ishte i drejtpërdrejtë. Gjuhët e huaja janë plus për ju.

2. Lexoni libra që ju nxisin drejt ekonomisë

Kjo është një mënyrë e mirë për të zhvilluar pikëpamjet ndaj botës së biznesit. Nuk mund të jetë pa efekte pozitive libri i miliarderit Donald Tramp “Si të bëhesh milioner”. Natyrisht libra të kësaj natyre dhe këshilla të ekspertëve do të ishin të dobishme për të përmirësuar financat tuaja.

3. Zgjohuni herët.

Nëse çoheni herët do të jeni më energjikë dhe më të freskët për të punuar apo sjelle ide të reja. Në fushën e biznesit padyshim që prurjet e reja janë pozitive. Çdo punë ka një kohë të caktuar në dispozicion dhe për këtë duhet të jeni të përpikt ëdhe korrektë me punën. Përdoreni këtë kohë për të ecur apo për të lexuar libra frymëzues, rishqyrtoni qëllimet tuaj dhe krijoni një vizion për jetën që doni.

4. Filloni një buxhet

Një buxhet është një plan që llogarit të ardhurat kundrejt shpenzimeve, kursimeve, investimeve dhe borxheve. Ato nuk kanë pse të jenë të ashpra dhe të komplikuara. Nëse e shihni që një investim i juaji nuk po jep rezultatet e duhura, atëherë tentoni të bëni një rebalancim dhe analizë të situatës. Mbase do t’ju vijë një ide e re, për të investuar në një fushë me më tepër fitim.

5. Rregulloni jetën tuaj

Është e lehtë të pushtoheni nga parregullsia, mendore dhe fizike. Rregulloni ambientin tuaj fizik duke pastruar veshjet apo sendet e tjera që tashmë nuk ju duhen. Shitini apo falini. Rrëmuja mendore ka të bëjë me projektet e papërfunduara, programi i ngjeshur apo njerëzit negativë që ju thajnë energjinë. Mund ta pastroni mendjen duke listuar gjithçka që ju turbullon dhe duke menduar mënyra për t’i braktisur.

6. Studioni

Studimi formal dhe informal ka me mijëra përfitime. Disa prej tyre janë: nxitja e perspektivave në karrierë, zhvillimi i aftësive dhe njohuria në subjekte të ndryshme, rritja dhe kënaqësia personale. Studimet në fushën e menaxhimit dhe financave padyshim që do forcojnë tek ju idenë e të qenit i kujdesshëm dhe të arrini me sukses synimet e caktuara në fushën e biznesit apo aktivitetit tuaj.

7. Nisni një biznes

Nëse një ditë doni të bëheni një milioner, mund të merrni parasysh si të vetëpunësoheni. Kjo do të vinte pas një analize të detajuar jo vetëm të kushteve ekonomike në të cilat ju do të operoni, por edhe pasi të keni analizuar edhe ndryshimet e ekonomisë, bursës, etj. Padyshim që rezultatet pozitive do të vijnë më shpejt nëse ju do të kërkoni ndihmën e një eksperti të fushës së ekonomisë, e veçanërisht biznesit.

8. Realizoni qëllimet

Shkruajini qëllimet që keni në të ardhmen e afërt, mesatare dhe të largët. Akti i shkruajtjes së synimeve i bën ato më të lehta për t’u realizuar. Kjo do të krijonte tek ju idenë e një synimi tek i cili duhet të ngulmoni vazhdimisht, për të arritur qëllimin e dëshiruar. Dhe kjo për të përmirësuar financat, për t’i dhënë fuqi dhe mundësi zhvillimi biznesit tuaj dhe si rezultat rritjen e mirëqenies.

9. Jini krijues në biznes

Të gjithë posedojmë potencialin për shprehje krijuese. Të sjellësh ide dhe prurje të reja në botën e biznesit është gjithmonë pozitive. Nëse biznesi që ju drejtoni do të kishte një specifikë interesante për klientët, atëherë rezultatet do të ishin më të larta. Pjesa më e madhe prej nesh besojnë se jemi krijues, por nuk dimë si ta shprehim krijimtarinë. Nuk kemi pse të pikturojmë një pikturë për të qenë krijues, por kjo tregohet edhe në rutinën e përditshme, për shembull ndërsa gatuajmë, bëjmë një prezantim në punë apo vishemi në një mënyrë krijuese.

10. Kërkoni për një rritje rroge

Nëse puna juaj nuk ju stimulon atëherë ajo do të bëhej e mërzitshme për ju dhe si rrjedhim burim stresi. Shumë njerëz ndjejnë se paguhen më pak se ajo që bëjnë. Por a kanë kërkuar ata ndonjëherë ndonjë rritje në rrogë? Nëse edhe ju përfshiheni në këtë kategori, sigurohuni që ta kërkoni në mënyrën e duhur. Sa më shumë të kërkosh, aq më i lartë do të jetë rezultati i arritur.

11. Investoni paratë tuaja

Investimi i parave është mënyra më e mirë për të përmbushur objektivat afatgjata financiare. Është shumë e lehtë të filloni të investoni, mund të filloni edhe me pak. Nëse do të investonit në rastin e duhur dhe momentin e përshtatshëm, kjo do të sillte një mirëpozicionim të biznesit tuaj në tregun e përgjithshëm. Të investosh drejt është një mënyrë e saktë për të investuar paratë në mënyrën më efikase dhe me ardhmëri të sigurt.

12. Rishqyrtoni ditën para se të flini

Jo çdo ditë, çdo pune e bërë apo çdo kontratë e nënshkruar do të ishte gjëja më e drejtë që keni bërë. Diku mund të keni gabuar dhe kjo është njerëzore. E rëndësishme është të kuptoni gabimet dhe të manovroni në mënyrën e duhur për t’i bërë ato të ndikojnë pozitivisht në biznesin tuaj, edhe duke i korrigjuar. Kjo do të jetë një mënyrë e mirë për të kuptuar nëse po e jetoni jetën në përputhje me qëllimet dhe parimet. Ky zakon është këshilluar më shumë nga Benjamin Franklin.

13. Siguroni të ardhura pasive

Të ardhurat që siguroni nga puna juaj mund të jenë të nevojshme për të mbuluar shpenzime të ndryshme të jetës së përditshme dhe shpesh herë mund të dëgjojmë ankesa për mangësira. Por përpiquni të siguroni një burim pasiv të ardhurash. Një pronë të lënë me qira. Të ardhurat pasive janë të ardhurat që nuk kërkojnë përfshirjen tuaj. Shembuj familjarë janë qiraja që vjen nga një pronë private apo nga një shpikje apo punë krijuese.

Artikulli paraprakUshtritë më të fuqishme të planetit (Video)
Artikulli vijuesNga Nishi deri tek Molla e Kuqe:ka qenë dikur kufiri shqiptar?(Video)