Erdogan në krah të Arabisë Saudite: Gabuat me ligjin

0
2842

Presidenti i Turqisë Rexhep Tajip Erdogan ka dënuar votimin e Kongresin e Shteteve teë Bashkuara, që lejon viktimat e 11 shtatori të padisin Arabinë Saudite, duke thënë se kjo pjesë do të duhej të mbyllej.

Marrëdhëniet mes Ankarasë dhe Riadit janë forcuar muajt e fundit pasi të dyja kanë interesa për të rregulluar punën e Sirisë.

“Lejimi i kongresit të Shteteve të Bashkuara për të hapur çështje ndaj Arabisë Suadite për sulmet e 11 shtatorit është për të ardhur keq” ka thënë Erdogan këto fjalë në fjalën hapëse të parlamentit.

“Është kundër principeve individual të përgjegjësive kriminale për krime. Ne presim që ky hap i rrem të hidhet poshtë sa më parë që është i mundur” ka thënë ai.

Familjet e viktimave të 11 shtatori kanë organizuar një ligj, që lidh Arabinë Saudite me atë sulm ku mbetën të vrarë 3000 njerëz.
15 nga 19 sulmuesit ishin me prejardhje nga Saudia, por asnjë lidhje qeveritare nuk është dëshmuar. Qeveria e Saudisë ka mohuar çdo lidhje me ata që bënë këtë komplet përcjell Al Arbiya.

Obama e ka quajtur këtë votim “precedent i rrezikshëm” ndërsa Arabia Saudite ka thënë se do të ketë “pasoja katastrofike”.

Vizita e fundit e princit Suadit në Ankara ishte një nga shenjtat e forcimit të lidhjeve mes Turqisë dhe Arabisë Saudite, dy nga fuqitë më të mëdha Sunite që përkrahin opozitarët që po luftojnë kundër Bashar al-Assad në Siri.

Erdogan i kishte dhënë princit Nayes dekorimin e dytë më të madh të Turiqsë për shtete të huaja, Urdhëri i Republikës./KohaIslame