Ja çfarë thotë Bertrand Rasel, filozof i famshëm anglez

0
627

Bertrand Rasel, filozof i famshëm anglez, në veprën “Historia e Civilizimit Europian”, thotë:
“Fraza `shekujt e errët të mesjetës’, ndërmjet shek. 7-10, ka të bëjë vetëm me Europën. Në atë kohë, prej Indisë deri në Spanjë, shkëlqente qytetërimi Islam. Prandaj, është pasaktësi të flitet vetëm mbi qytetërimin e Europës.”

“Superioriteti i Orientit nuk ishte vetëm në fushën luftarake. Shkenca, filozofia, poezia dhe arti lulëzonte në botën muslimane, në kohën kur Evropa vuante nga barbarizmi. Europianët, me zemërngushtësi të pafalur, këtë epokë e quajnë `epoka e errësirës’, por vetëm Europa ishte në errësirë. Vetëm Europa e krishterë, sepse Spanja, e cila ishte muslimane, kishte kulturë brilante.”/TëTjerëtPërIslamin/