Këto janë vendet më të rrezikshme në botë

Paqëndrueshmëria politike, veprimtaria terroriste, krimi i dhunshëm dhe mungesa e mundësive ekonomike janë të gjitha gjërat që kontribuojnë në nivelin e rrezikut të një vendi./Kumti.com

Mjerisht, vitet e fundit e kanë parë botën të bëhet një vend më i rrezikshëm. Gjatë shtatë viteve të fundit, ka pasur rënie dramatike të sigurisë dhe sigurisë në Afrikë, Lindjen e Mesme dhe në të gjitha rajonet e tjera në nivel global, përveç Evropës, e cila në të vërtetë ka dëshmuar rënie. Të dhënat e paraqitura në këtë artikull bazohen në The Legatum Prosperity Index Fokusi kryesor është vënë në nën-indeksin e saj ‘mbrotja dhe siguria’, i cili merr disa variabla në konsideratë për të renditur vendet e bazuara në rrezik dhe siguri relative. Kriteret e klasifikimit përfshijnë dhunën politike të sponsorizuar nga shteti, vjedhjet e pasurisë, sulmet, sigurinë që ecin vetëm gjatë natës dhe shumë më tepër. Për qëllimet tona, secila nga 10 vendet më të rrezikshme (më pak të sigurta) do të hetohen veçmas për të dhënë një pamje më të thellë në situatat e tyre përkatëse të sigurisë.Kumti.com

10. Jemeni

Jemeni është një vend i gjetur në Gadishullin Arabik, pranë Arabisë Saudite dhe Omanit. Që nga shkurti i vitit 2015, Sana’a, kryeqyteti historik i Jemenit, ka qenë nën kontroll si pjesë e Luftës Civile të Jemenit, e cila është ende e vazhdueshme sot. Qeveria dhe forcat e sigurimit të Jemenit janë akuzuar të dy për korrupsion. Jemeni gjithashtu renditet e fundit në Raportin Global të Gjinisë Gjinore. Departamenti Amerikan i Shtetit aktualisht paralajmëron kundër të gjitha udhëtimeve në Jemen, duke përmendur rritjen e rrezikut të konfliktit dhe aktiviteteve terroriste. Është raportuar se deri në 10,000 njerëz kanë vdekur në Luftën Civile të Jemenit.Kumti.com

9. Filipinet

 

Një hyrje e re në listë, Filipinet renditen të ulëta në sigurinë dhe sigurinë për shkak të gjendjes së tanishme politike. Megjithëse Filipinet u renditën mesatarisht në të gjitha pjesët e tjera të Indeksit të Prosperitetit Legatum, ato gjenden në fund të listës në aspektin e sigurisë dhe sigurisë. Rreziku i sulmeve terroriste në Filipine është një faktor i kombinuar me pozitën e tyre të ulët. Sulmet e dhunshme sporadike nuk janë të padëgjuara në Filipine.Kumti.com

8. Pakistani

E vendosur në Azinë Jugore, Republika Islamike e Pakistanit është klasifikuar si vendi i më i rrezikshmeri te larte në botë. Thuhet se terrorizmi është arsyeja më e madhe për gjendjen aktuale të pasigurisë, me kërcënime të larta nga terrorizmi, rrëmbimi dhe dhuna sektare e pranishme në pjesën më të madhe të Pakistanit. Qeveria britanike përmend në mënyrë specifike kërcënimin e rritur të sulmeve terroriste dhe rrëmbimeve të shtetasve perëndimorë, si shqetësimet më të mëdha për vizitorët atje. Për më tepër, udhëtimet jashtë kufijve të kryeqytetit Islamik të Pakistanit po këshillohen fuqimisht nga zyrtarët perëndimorë. Një arsye tjetër për vendosjen e Pakistanit në këtë top 5 është konflikti i vazhdueshëm që ka përshkuar vendin që nga viti 2004. Me një total prej më shumë se njëzet mijë civilësh të vrarë gjatë kësaj periudhe nga incidentet e luftës, siguria dhe siguria e përgjithshme brenda vendit duhet të vlerësohet si shumë e ulët. Kumti.com

7. Kolumbia

 

Ashtu si në Filipine, shteti i Amerikës së Jugut i Kolumbisë mban një renditje të moderuar në shumicën e temave të tjera të Indeksit të Prosperitetit Legatum. Megjithatë, sa i përket sigurisë dhe sigurisë, vendi renditet shumë i ulët. Luftërat në vazhdim midis karteleve të drogës dhe qeverisë së Kolumbisë janë arsyeja kryesore për këtë renditje. Korrupsioni është gjithashtu një problem në Kolumbi, një vend ku njerëzit nuk raportojnë një besim shumë të lartë në qeverinë e tyre.Kumti.com

6. Sudani

Në Sudan pothuajse nuk ka gjasë të qënit në rrugë, madje edhe udhëtimi vetëm për gratë është relativisht i sigurt nëse ata janë të veshur sipas zakonit. Në të vërtetë, në krahasim me vendet e tjera në listë, mbi gjysma e territorit të Sudanit nuk kanë zyre keshilluese udhëtimi. Kjo do të thotë që, pasi të kërkoni disa këshilla themelore për të njohur veten me aktivitetet dhe atmosferat rajonale, ju mund të udhëtoni mjaft të sigurt. Megjithatë, ka dy rajone të Sudanit – Kordofan Jugor dhe Darfur – të cilat janë jashtëzakonisht të rrezikshme. Për shembull, guvernatori i Jugut Kordofan, më parë është akuzuar për krime lufte kundër civilëve dhe krime kundër njerëzimit nga Gjykata Ndërkombëtare Penale. Nga ana tjetër, në Darfur ekziston një luftë e rregullt që nga viti 2003, ku Frontin Revolucionar të Sudanit lufton Qeverinë e Sudanit. Për shkak të kësaj, 2.3 milionë njerëz janë zhvendosur dhe është vlerësuar se në vitin 2014 rreth 3.5 milionë njerëz në Darfur, që është rreth gjysma e popullsisë së saj, kanë nevojë për një lloj ndihme. Kjo është, përveç mbi 300,000 njerëz të vrarë në përgjithësi (siç vlerësohet nga OKB).Kumti.com

5. Nigeria

Një nga ngjarjet më të mëdha të dhunshme në Nigeri u zhvillua më 12 dhjetor 2015. Atë ditë një shpërthim në Zaria, një qytet në shtetin Kaduna, midis Forcave Nigeriane të Sigurisë dhe Lëvizjes Islamike në Nigeri, përfundoi dhe përfundimisht numri i vdekjeve. Për më tepër, a mundet një vend të jetë i sigurt nëse nuk mund të supozohet që çdo oficer i uniformuar synon të mbrojë dhe të shërbejë? Kjo është bërë një çështje si besnikëri, përfshirë policinë dhe ushtrinë, janë bërë gjithnjë e më të paqarta. Së fundi, ekziston një kërcënim serioz i sulmeve detare, pasi piratët mashtrues patrullojnë bregun nigerian në kërkim të mallrave të naftës.Kumti.com

4. Afghanistani

Pakistani fqinj (i cili është gjithashtu ndër vendet më të rrezikshme në botë), Afganistani gjithashtu shfaqet në vendet më pak të sigurta në mbarë botën. Ashtu si në Pakistan, terrorizmi është problemi më i madh i sigurisë edhe për Afganistanin. Incidente të rënda terroriste në shkallë të gjerë, duke përfshirë bombardimet vetëvrasëse dhe sulmet që përdorin pajisjet shpërthyese të improvizuara me automjete (IEDs), ndodhin rregullisht në të gjithë Afganistanin. Edhe në qytetin modern të Kabulit, kërcënimi i sulmit është i fortë.Kumti.com

3. Iraku

 

 

Pas Luftës Civile të Irakut që është duke u zhvilluar që nga qershori i vitit 2014, vendi është i ndarë në 3 fraksione. Këtu përfshihen ata që janë nën kontrollin e qeverisë qendrore irakiane të njohur zyrtarisht dhe militantët shiitë që luftojnë me ta, Shtetin Islamik të Irakut dhe Levantin (ISIL) dhe së fundmi, qeveria rajonale e Kurdistanit dhe simpatizuesit që ndihmojnë forcat kurde. Për të bërë një histori të gjatë, pas tërheqjes së trupave amerikane nga zona në masë në vitin 2011, grupet te uniformuara  nxorën sulme që synonin popullatën shumicë shiite të vendit për të minuar besimin tek qeveria, e udhëhequr edhe nga shiitë. Në vitin 2014, kryengritja i përshkroi përpjekjet e tyre në mënyrë dramatike, duke kontribuar në Luftën Civile aktuale Siriane. Nga qershori i vitit 2014 deri në fillim të dhjetorit të vitit 2015, 28.885 civilë kishin vdekur nga dhuna dhe, të gjitha së bashku, që nga koha e vendosjeve të udhëhequra nga SHBA në fillim të vitit 2003, pothuajse 170.000 civilë kanë vdekur nga dhuna në lidhje me to. Sikur këto luftëra të mos ishin të mjaftueshme, ekziston edhe një rrezik shumë i lartë i terrorizmit në vend, me kërcënime edhe më të mëdha për sulmet që ndodhën në kryeqytetin e Bagdadit.Kumti.com

2. Republika Demokratike e Kongos

 

Republika Demokratike e Kongos është një vend i madh në Afrikën Qendrore. Afro 80 milionë njerëz jetojnë në Republikën Demokratike të Kongos, e cila është jashtëzakonisht e pasur me burime natyrore. Për fat të keq, vitet e paqëndrueshmërisë së qeverisë i kanë penguar këto pasuri natyrore për të përkthyer në pasuri për popullatën lokale. Infrastruktura në vend është jashtëzakonisht e pazhvilluar dhe kushtet e sigurisë në të gjithë vendin janë të paqëndrueshme. Përleshjet e dhunshme nuk janë të padëgjuara dhe shpesh ndikojnë në civilët e zakonshëm. Krime të tjera të tilla si përdhunimi, vrasja, kërkuar shpërblim dhe grabitje janë gjithashtu të zakonshme.Kumti.com

1. Republika e Afrikës Qendrore

 

Sipas Index Legatum Prosperity, Republika Qendrore Afrikane është një nga vendet më pak të begatë në botë. Krahas këtij fakti, Republika e Afrikës Qendrore merret me një sërë problemesh administrative, infrastrukturore dhe ekonomike që ndikojnë vendosjen e vendit në mesin e kësaj liste të famshme të topit. Pas një grushti ushtarak në vitin 2003, situata në të gjithë vendin mbetet shumë e rrezikshme për këtë ditë. Kërcënimet për sigurinë civile, duke përfshirë grupet rebele të armatosura, shkalla shumë e lartë e krimit të dhunshëm dhe panjohshmëria e përgjithshme, janë arsyet kryesore për të gjithë nga organet ndërkombëtare në faqet e internetit të udhëtimit komercial duke u përpjekur t’i largojnë vizitorët e ardhshëm nga udhëtimet atje. Raportet e dhunës, vrasjet e hakmarrjes, grabitjet dhe abuzimet e të drejtave të njeriut vazhdojnë të ndodhin në të gjithë vendin, dhe kryeqyteti dhe qyteti më i madh i Banguit nuk është një përjashtim./Kumti.com

Artikulli paraprakFakte të mahnitshme rreth Murit Kinëz
Artikulli vijuesBanorët e Shipitullës dhe Hades shesin kundërligjshmen materialin e shtëpive të blera nga buxhet