Fakte të mahnitshme rreth Murit Kinëz

Fakte të mahnitshme rreth Murit të Madh të Kinës

Muri i Madh i Kinës është struktura më e gjallë e njeriut në botë.
Sondazhet arkeologjike zbuluan se i gjithë muri me të gjitha degët e saj mat në 21,196 km (13,171 mi).

Muret e Ming-it (Muret që rindërtohen gjatë dinastisë Ming) matin rreth 8,850 km, i cili përbëhet nga 6,259 km seksione të murit aktual, 359 km llogore dhe 2,232 km të pengesave natyrore mbrojtëse si kodrat dhe lumenjtë.

Disa mure po ndërtoheshin qysh në shekullin e 7 para Krishtit. Këto u bashkuan më vonë dhe u bënë më të mëdha, më të forta dhe të unifikuara dhe tani quhen kolektivisht si Muri i Madh.

Prandaj Muri i Madh nuk është një mur i vetëm dhe jo një mur i vazhdueshëm i ndërtuar menjëherë.
Qin Shi Huang, perandori i parë i Kinës ndërtoi murin më të hershëm të gjerë midis viteve 220-206 pes.
Ndërtoni për të mbrojtur Perandorinë Kineze nga armiqtë Mongolian dhe Manchu në veri.
Muri i Madh është 25 metra i gjatë dhe 15-30 metra i gjerë. Kjo është mjaft e gjerë për dy makina për të përzënë

Shikueshmëria e Murit të Madh të Kinës në sy të lirë nga hëna dhe nga orbita e tokës së ulët është e pamundur, pasi njëri do të kërkonte rezolucion hapësinor 17,000 herë më të mirë se vizioni normal (20/20). Megjithëse në orbitën e Tokës prej 160 miljesh (160 km) deri në 200 milje (320 km) të larta, Muri i Madh i Kinës është, me të vërtetë, i dukshëm me sy të lirë !!!

Në shumë vende Muri është në gjendje të keqe dhe ato pjesë mund të shërbejnë si një shesh lojrash fshati ose një burim gurësh për të rindërtuar shtëpitë dhe rrugët.
Pjesa më e madhe e Murit është ndërtuar duke përdorur tokën e goditur, adobe dhe guri. Balta u përdorë pas dinastisë Ming.

Ka më shumë se 10000 kulla,kulla të “shenjta” përgjatë Murit të Madh të Kinës.
Muri i Madh u quajt “varreza më e gjata në tokë”, sepse kaq shumë njerëz vdiqën duke e ndërtuar atë. Raportet thonë se ai mori më shumë se një milion jetë.
Më shumë se 60 km e murit në provincën Gansu mund të zhduken në 20 vitet e ardhshme, për shkak të erozionit nga stuhitë e rërës./Kumti.com

 

Artikulli paraprakPesë shtetet më paqësore në Shtetet e Bashkuara
Artikulli vijuesKëto janë vendet më të rrezikshme në botë