Leukemia – Kanceri i Gjakut; Llojet, Simptomat, Shkaqet, Trajtimi Natyral, Kura Bimore

Kanceri nuk është një sëmundje e vetme me një shkak të vetëm dhe që trajtohet me një lloj të vetëm trajtimi.

Ka më shumë se 200 lloje të ndryshme të kancerit, secila me emrin e saj dhe që kërkon trajtim të posaçëm. Edhe pse qelizat në pjesë të ndryshme të trupit mund të duken dhe të punojnë në mënyrë të ndryshme, shumica e tyre riparohen dhe riprodhohen në të njëjtën mënyrë. Normalisht, nelizat ndahen në mënyrë të rregullt dhe të kontrolluar. Por në qoftë se për ndonjë arsye procesi del jashtë kontrollit, qelizat vazhdojnë ndarjen dhe zhvillohen në një bllok të quajtur tumor. Tumoret janë ose beninje (jo-kanceroze) ose malinje (kanceroze). Mjekët mund të thonë nëse një tumor është mirë apo i keq duke hequr një pjesë të indeve (biopsi) dhe të shqyrtojnë një mostër të vogël të qelizave nën mikroskop.

Në një tumor beninj qelizat nuk përhapen në pjesë të tjera të trupit dhe kështu nuk janë kanceroze. Megjithatë, ato mund të vazhdojnë të shtohen në vendin origjinal, dhe mund të shkaktojnë probleme duke shtypur organet përreth.
Ndërsa në një tumor malinj, qelizat e kancerit kanë aftësinë për t’u përhapur përtej zonës fillestare të trupit. Nëse tumori lihet pa u trajtuar, ai përhapet në indet përreth.
Ndonjëherë qelizat shkëputen dhe largohen nga vendi origjinal (primar) i kancerit. Ato mund të përhapen në organe të tjera të trupit përmes sistemit të qarkullimit të gjakut ose atij limfatik.

Sistemi limfatik është pjesë e sistemit imunitar – mbrojtjes natyrale të trupit kundër infeksioneve dhe sëmundjeve – është i përbërë nga organe të tilla si palca e eshtrave, thymus, shpretka, dhe nyjet limfatike. Nyjet limfatike në të gjithë trupin janë të lidhura nga një rrjet i tubave të vogla limfatike. Sistemi limfatik ka dy role kryesore: ndihmon për të mbrojtur trupin nga infeksioni dhe kullon lëngun nga indet. Kur qelizat e kancerit arrijnë një fushë të re, ato fillojnë ndarjen dhe formojnë një tumor të ri. Ky është i njohur si një kancer i mesëm ose metastazë.

Leukemia është kanceri i qelizave të bardha të gjakut. Leukimi akute do të thotë që gjendja përparon me shpejtësi dhe në mënyrë agresive dhe kërkon trajtim të menjëhershëm.

Leukemia akute është klasifikuar në bazë të llojit të qelizave të bardha të gjakut që janë të prekur nga kanceri. Ka dy lloje kryesore:
– Limfocitet – përdoret kryesisht për të luftuar infeksionet virale.
– Qelizat mieloide – që kryejnë një numër të funksioneve të ndryshme, të tilla si luftimi i infeksioneve bakteriale, mbrojtja e trupit nga parazitët dhe parandalimi i përhapjes së dëmtimit të indeve.
Leukemia akute mieloide është kanceri i qelizave mieloide.

Lloje të tjera të leukemisë janë:

– leukemia akute limfoblastike
– leukemia kronike mieloide
– leukemia kronike lymphocytic

Të gjitha qelizat e gjakut në trup prodhohen nga palca kockore. Palca e eshtrave është një material poroz që gjendet brenda kockave. Ajo është është shumë e rëndësishme sepse prodhon qeliza të veçanta të quajtura qelizat staminale.

Qelizat burimore janë shumë të dobishme, sepse kanë aftësinë për të krijuar qelizat e tjera të specializuara që kryejnë funksione të rëndësishme. Qelizat burimore në palcën e eshtrave prodhojnë tri lloje të rëndësishme të qelizave të gjakut:
– Qelizat e kuqe të gjakut – të cilat bartin oksigjenin nëpër trup
– Qelizat e bardha të gjakut – të cilat luftojnë infeksionet
– Trombocitet – të cilat ndihmojnë për të ndaluar gjakderdhjen.

Zakonisht palca e eshtrave prodhon qelizat që janë të lejuara për t’u pjekur dhe për t’u bërë qeliza gjaku të rritura. Por, në rastet e leukemisë akute, palca e eshtrave fillon lirimin e një numri të madh të qelizave të bardha të gjakut të papjekura, që janë të njohura si qelizat e shpërthimit.
Qelizat e bardha të gjakut të papjekura fillojnë shpejtë të prishin ekuilibrin normal të qelizave në gjak. Kjo do të thotë se trupi nuk ka mjaft qeliza të kuqe të gjakut apo qeliza trombocite. Kjo mund të shkaktojë simptoma të anemisë, si lodhja, dhe të rrisë rrezikun e gjakderdhjes së tepërt.
Përveç kësaj, qelizat e bardha të gjakut që nuk janë formuar si duhet, bëhen më pak efektive në luftimin e baktereve dhe viruseve, duke ju bërë më të prekshëm ndaj infeksionit.

Leukemia akute, nëse nuk trajtohet shpejt mund të jetë fatale, sepse furnizimi me gjak do të funksionojë.

Leukemia akute është një lloj i pazakontë e kancerit. Në Mbretërinë e Bashkuar, rreth 7600 njerëz janë diagnostikuar çdo vit me leukemi. Nga ata, rreth 2300 njerëz kanë leukemi akute mieloide. Në SHBA gjatë vitit 2012, është vlerësuar të ketë 47150 raste të reja.
Leukemia akute mieloide është më e zakonshme në njerëzit e moshës 65 ose më shumë. Për arsye që nuk janë kuptuar plotësisht, ajo është më e zakonshme tek meshkujt se tek femrat.

Simptomat

Simptomat e leukemisë akute mieloide zakonisht fillojnë ngadalë para se të marrin shpejtësi të madhe, dhe numri i qelizave shpërthyese (qelizat e bardha të gjakut të papjekur) të rritet në gjakut.
Shumica e simptomave shkaktohen nga mungesa e qelizave të shëndetshme të gjakut që furnizojnë gjakun.
Simptomat e leukemisë akute mieloide përfshijnë:
– lëkurë të zbehtë
– lodhje
– vështirësi në frymëmarrje
– infeksione të përsëritura gjatë një hapësire të shkurtër kohore
– gjakderdhje të pazakonta dhe të shpeshta, nga mishrat e dhëmbëve apo nga hundët
– temperaturë të lartë (ethe) 38°C (100.4F) ose më shumë
– djersitje e tepruar
– dhimbje kockash
– lëkurë lehtësisht e prerë
– nyjet limfatike të fryrë (gjëndrat)
– mëlçi e fryrë
– shpretkë e fryrë
– humbje peshe

Në disa raste të leukemisë akute mieloide, qelizat e prekura mund të përhapen nga gjaku në sistemin nervor qendror. Kjo mund të shkaktojë një sërë të simptomave neurologjike (të lidhura me trurin dhe sistemin nervor), duke përfshirë:
– dhimbje koke
– kriza
– të vjella
– vizion të paqartë
– marramendje

Shkaqet e Leukemisë

Leukemia akute mieloide fillon me një ndryshim në strukturën e ADN-së që gjendet në qelizat burimore përgjegjëse për prodhimin e qelizave të bardha të gjakut. Kjo është e njohur si një mutacion gjenetik.
ADN-ja siguron qelizat me një grup bazë të udhëzimeve, të tilla si: kur të rriten dhe kur të riprodhojnë. Mutacioni në ADN i ndryshon këto udhëzime në mënyrë që qelizat burimore të prodhojnë qelizat e bardha të gjakut më shumë se sa janë të nevojshme.
Qelizat e bardha të gjakut prodhojnë edhe kur janë ende të papjekura, kështu që ato nuk i kanë vetitë e luftim-infeksionit që kanë qelizat e bardha të shëndetshme (të rritura) të gjakut.
Numri i qelizave të papjekura (qelizat shpërthyese) rritet me shpejtësi, duke çuar në një rënie korresponduese në qelizat e kuqe të gjakut dhe trombocitet. Kjo ulje në lloje të tjera të qelizave të shëndetshme të gjakut shkakton shumë nga simptomat e leukemisë akute.

Nuk dihet se çfarë e shkakton zhvillimin e gjendjes dhe shkakton mutacion fillestar në qelizat burimore. Shumica e ekspertëve besojnë se shkaqet e mundshme të leukemisë akutë te fëmijët ndryshojnë nga ato të leukemisë akute te të rriturit.

Shkaqet e mundshme të leukimisë së fëmijëve

Mendohet se rreth 5% e fëmijëve me leukemi mieloide akute shkaktohen nga çrregullime me lidhje gjenetike. Për shembull, normat e leukimisë kanë tendencë të jenë më të larta te fëmijët me sindromin Doën.
Ekspozimi ndaj rrezatimit para lindjes ose më pas, është një faktor i njohur rreziku. Megjithatë, kjo do të kërkojë një nivel të konsiderueshëm të rrezatimit. Për shkak të rrezikut potencial të rrezatimit te të porsalindurit, teknikat mjekësore dhe pajisjet që përdorin rrezatim, të tilla si rrezet-X duhet të shmangen nga gratë shtatzëna.

Shumica e rasteve të leukimisë te fëmijët ndodhin në fëmijë me asnjë histori të çrregullimeve gjenetike apo ekspozimit ndaj rrezatimit.
Shumica e ekspertëve e mbështesin në atë që është referuar disa herë si “goditja e dytë” teorinë e leukemisë së fëmijëve.

Teoria “goditja e dytë” argumenton se një numër i vogël i fëmijëve janë të lindur me një dobësi para-ekzistuese për zhvillimin e leukemisë akute, siç është mutacioni gjenetik.
Teoria sugjeron se këta fëmijë do të mbeten të shëndoshë, derisa të ekspozohen ndaj një shkaktari të dytë mjedisor (goditje të dytë) dhe kjo është ajo që është e nevojshme për t’u zhvilluar gjendja. Shumë studiues besojnë se shkaku i dytë është i lidhur me një infeksion gjatë fëmijërisë.

Një teori argumenton se fëmijët të cilët kanë një dobësi para-ekzistuese për zhvillimin e leukemisë akute mieloide, dhe të cilët nuk janë të ekspozuar ndaj infeksionit në një moshë të re, mund të zhvillojnë një sistem të papjekur imunitar. Kur sistemi i tyre imunitar më në fund përballet me një infeksion, ai nuk do të funksionojë si duhet dhe do të shkaktojë një mutacion në qelizat burimore.

Fëmijët të cilët përziehen me të tjerët në moshë të re janë të ekspozuar ndaj infeksioneve të zakonshme të fëmijërisë që aktivizojnë dhe forcojnë sistemet e tyre imunitare, duke i bërë ata më elastik ndaj infeksioneve të mëvonshme.

Një teori tjetër është se kjo leukemi mund të jetë rezultat i një rritje në përzierjen e popullsive të ndryshme, për shembull, kur njerëzit lëvizin nga pjesë të ndryshme të vendit dhe shkojnë për të jetuar në një zonë të re. Kjo mund t’i ekspozojnë fëmijët me dobësi para-ekzistuese për të zhvilluar leukimi akute të infeksioneve që sistemi i tyre imunitar nuk ka mësuar t’i njohë ose si të sillet me to. Kjo mund të shkaktojë keqfunksionim të ngjashëm dhe të shkaktojë një mutacion në qelizat burimore.

Faktorët e mundshëm mjedisor

Ekspertët kanë kryer edhe kërkime të gjera për të përcaktuar nëse faktorët e mëposhtëm të mjedisit mund të jenë një shkas për leukimi:
– ata që jetojnë në afërsi të një stacioni bërthamor
– ata që jetojnë pranë një linje të energjisë
– ata që jetojnë në afërsi të një ndërtesë ose objekti që lëshon rrezatim elektro-magnetik, të tilla si një valë të telefonisë celulare.
Për momentin nuk ka prova për të konfirmuar se ndonjë prej këtyre faktorëve të mjedisit rrit rrezikun e zhvillimit të leukemisë.

Shkaqe të mundshme për leukimi akute te të rriturit

Ekspozimi ndaj benolit kimik është një faktor i njohur rreziku për leukemi akute te të rriturit. Benzoli gjendet te benzina / gazi dhe përdoret edhe në industrinë e gomës. Duhet të ekzistojnë kontrolle të rrepta për të mbrojtur njerëzit nga ekspozimi i zgjatur ndaj këtyre elementeve.

Benzina është gjetur edhe në cigare, e cila mund të shpjegojë pse duhanpirësit kanë tre herë më shumë gjasa për të zhvilluar leukimi akute se sa jo-duhanpirësit. Njerëzit të cilët kanë pasur kimioterapi dhe radioterapi për të trajtuar kancere të mëhershme, gjithashtu kanë një rrezik në rritje të zhvillimit të leukemisë akute.

Ashtu si edhe me leukeminë akute të fëmijërisë, ekspozimi ndaj niveleve të larta të rrezatimit është gjithashtu një faktor rreziku për të rriturit. Njerëzit që kalojnë periudha të gjata kohore në aeroplanë mund të jenë më në rrezik për shkak të lartësive të larta që ofrojnë më pak mbrojtje kundër rrezatimit të diellit. Megjithatë, rreziku është menduar të jetë iserioz vetëm në qoftë se keni shpenzuar të paktën 5000 orë në fluturim.

natural-treatments-for-leukemia

TRAJTIMI NATYRAL I LEUKEMISË

Ushqimi

Këtu janë ushqimet që duhet t’i shmangni me çdo kusht në mënyrë që të mos shtoni toksicitet të mëtejshme në sistemin tuaj:
– Mos konsumoni asnjë ëmbëltues artificial.
– Mos pini asnjë pije të gazuar.
– Shmangni të gjitha restorantet e ushqimit të shpejtë.
– Shmangni të gjitha ushqimet e konservuara.

– Hani kryesisht ushqimetë freskëta, perime organike dhe fruta.

Shmangni të gjitha ushqimet që janë të larta në yndyrna të ngopura dhe të pashëndetshme, yndyrnat dhe vajrat e hidrogjenizuara dhe pjesërisht të hidrogjenizuara, margarinën. Eliminoni miellin e rafinuar të bardhë, ei cili gjendet në shumicën e ushqimeve të gjetura në një raft dyqan ushqimesh tipike, duke përfshirë bukën, gjevrekët, biskotat, ëmbëlsirat, dhe ushqime të tjera të pjekura mirë, makaronat. Gjithashtu shmangni alkoolin, caffeine, karbohidratet e thjeshta, sheqernat dhe produktet e sheqerit, ushqimet që janë tepër djegëse dhe tërë përpunuar dhe ushqimet komerciale “të vjetra”.

Qëndro i prerë ndaj të gjitha produkteve të qumështit dhe të qumështit jo-organik të pasterizuar, duke përfshirë kosin dhe djathin; më e mira do ishte të konsumohej vetëm qumësht i pazierë dhe produkte organike.
Fuqizoje veten dhe zgjidh një dietë të theksuar në ushqime organike dhe shumë të freskëta, duke përfshirë: frutat dhe perimet, tërshërën, drithërat e plota, të tilla si orizi i zi, quinoa dhe hikërror. Po kështu një shumëllojshmëri të arrave dhe farave, sidomos fara kungulli dhe farat e lulediellit. Minimizo konsumimin e mishit të kuq; dhe sigurohu në konsumimin e sasisë së mjaftueshme të pulave organike, bizonit dhe peshk të egër. Hani sasi të konsiderueshme të zarzavate organike të freskëta dhe të paziera dhe sallata të freskëta në mënyrë të përditshme. Mundësisht, gatuani me gjalpë / vaj kokosi të virgjër dhe përdorni vaj ekstra të virgjër ulliri, vaj farë liri dhe farë kërpi në perime dhe të jenë bazë për salcën e sallatës suaj të përditshme. Gjatë gjithë ditës, pini shumë ujë të pastër, të filtruar, dhe shmangni pirjen e ujit të pafiltruar dhe dushin me ujë pafiltruar, sepse uji i rubinetit përmban metale të rënda dhe mbetje të pesticideve të cilat mund të vendosen në përqëndrime të larta në trup.

Dieta me ushqime të papërpunuara është një plan ushqimi që mund të jetë me dobi të madhe.

Ushqimet e papërpunuara gjenerojnë rezultate të shpejta për shkak të aftësisë për të çhelmuar trupin tërësisht dhe për të çliruar energji të pashfrytëzuar më parë.
Dieta duhet të përbëhet kryesisht nga fruta të papërpunuara, perime, arra, fara, dhe të plotësohet me konsumin ditor të lëngjeve të freskëta të gjelbra të bëra nga një shumëllojshmëri të perimeve të tilla si: selino, marule Romaine, spinaq, karrota, lakër jeshile, majdanoz, duke përzgjedhur perimet sezonale organike.

Terapia me lëngje

Kombinoni lakër e kuqe + selino + lëng marule, dhe pini 250 ml dy herë në ditë.

Karrota + kastravec + panxhar + rrepkë + lëng hudhre.

Rrush + qershi + Blackcurrant.

Lëngu i barit të grurit është gjithashtu ei dobishëm, siç është edhe lëngu i Shpargut dhe lëngu i freskët i mollës.

Arti i jetesës

Bëni ushtrime të rregullta fizike, të paktën tre herë në javë për 45-60 minuta çdo seancë. Nëse pini duhan, lëreni menjëherë, madje qëndroni larg nga ekspozimi ndaj tymit të duhanit. Gjithashtu shmangni pijet alkoolike, kafenë, dhe të gjitha produktet që përmbajnë kafeinë. Kujdesuni për të menaxhuar stresin dhe për të zvogëluar nivelin e stresit tuaj të përgjithshëm, pasi stresi mund të ndikojë negativisht në funksionin e shëndetshëm imun. Përveç kësaj, pini një gotë 200 ml ujë të pastër, të filtruar çdo dy orë gjatë ditës për të ndihmuar traktin urinar tuaj dhe për ta mbajtur atë të hidratuar siç duhet.

Terapitë e rritjes së Imunitetit

Këto janë përdorur shpesh nga mjekët alternativë për të trajtuar kancerin. Konsultohuni me një mjek të licencuar për të diskutuar Faktorin Transferues dhe ushqimet që rrisin imunitetin tuaj.

Kërpudha

Një shtyllë në mjekësinë kineze; kërpudha të ndihmon për të promovuar shëndetin dhe jetëgjatësinë. Ato kanë një efekt rritje-imuniteti që ndihmon në zvogëlimin e rrezikut të kancerit dhe rrisin shëndetin e zemrës.

Brokoli

Brokoli bën dy punë si një luftëtar kancerit. Ai përmban komponimet anti-tumor që gjenden te perimet cruciferouse, si dhe një sasi të mjaftueshme folate, dhe vitaminë B që mbron qelizat nga dëmtimi i ADN-së.

 

Artikulli paraprakDeklarata e fortë e imamit shqiptar: Kush prek të krishterët ka punë edhe me ne myslimanët!
Artikulli vijuesPërballja brutale e Britanisë me realitetin