Luani dhe miu

Tregohet se një mi me plot vetëbesim një ditë i kishte thënë Luanit:  Luan më jep mundësi të flas dhe më garanto siguri.

Luani i tha: fol, o mi trim.

Miu i tha: unë për një muaj mund të mbys ty.

U qesh Luani dhe në tallje i tha miut: ti o mi???!!!!

Miu iu përgjigj: po unë. Ma jep një muaj.

Luani i tha: pajtohem, por pas një muaji nëse nuk më mbyt unë do të mbys ty.

Kaluan disa ditë…

Në javën e parë u qesh luani, por në disa ëndrra shihte se si e mbyt miu. Por nuk brengosej aspak për këtë gjë.

Javën e dytë… frika filloi të depërtojë në gjoksin e luanit.

Javën e tretë … frika vetëm se ishte në gjoksin e luanit dhe filloj të flet me veten…po çka nëse fjala e miut del e vërtetë.

Javën e katërt… luani vetëm se ishte tej mase i shqetësuar dhe trishtuar.

Në ditën e pritur kafshët nën komandë të miut u drejtuan drejt vendit ku gjindej luani.

Ishte habia e madhe… e gjetën luanin “trup i palëvizshëm”.

Miu e kuptoi se pritja e fatkeqësive është gjëja më e vrazhdë për egon e tjetrit.

A e kuptove kush është luani?

Luani është personaliteti yt, i cili supozojmë se është shumë i fortë me besimin që ka.

Miu është stresi dhe frika jote.

Sa herë ke pritur të ndodhë diçka e nuk ka ndodhë asgjë!!

Sa fatkeqësi i ke pritur dhe nuk ka ndodhë ashtu si e ke pritur?!

Andaj, prej sot, të nisemi në jetë dhe të mos i presim fatkeqësitë, sepse e dimë se janë sprovë dhe se do të na vijnë tash ose më vonë.

Jeta do të kalojë, por dështimi ose fatkeqësitë janë begati të cilat shumica prej nesh i shpërfillin.

Mos e angazho veten me fatkeqësi të ardhme, përqendrohu në ditën e sodit dhe bëhu pozitiv.

“Jeni optimist, atë edhe do ta gjeni”.

Përshtati: Bekir Halimi
Artikulli paraprakNdodhi dhe urtësi e këndshme
Artikulli vijuesDisa citate nga libri “Dituria rezulton veprën”