Muzika me zë të lartë dëmton dëgjimin

Një në dhjetë njerëz që shpesh dëgjojnë mp3, pëlqen të përforcojë zërin deri në fund, duke mos menduar se një fuqi e tillë do të shkaktojë më shumë dëme në dëgjim.

Muzika me zë të lartë dëmton dëgjimin më shumë se një stërvitje pneumatike, duke prodhuar një tingull mesatar 110-decibel, sipas hulumtimit britanik.

Gjithashtu, një në gjashtë të anketuar dëgjojnë muzikë me zë më të lartë se sa që shkakton zhurma gjatë ngritjes së aeroplanit, thonë studiuesit.

Nga ana tjetër, edhe kur vëllimi i kufjeve është vendosur të qëndrojë në mes, dëmtime vazhdojnë, pasi vëllimi i këtij zëri korrespondon me zhurmën e prodhuar nga britmat e qindra fëmijëve në të njëjtën kohë.

Kur u pyetën nëse ata ishin të vetëdijshëm për dëmin që krijon hobi i tyre i preferuar, shumica e të anketuarve nuk dinin se çfarë të përgjigjen, por vetëm buzëqeshën.

Duke pasur parasysh se punëtorët në vendet e ndërtimit mbajnë në vesh mbrojtës, duhet të konsideroni seriozisht sa e dëmtojmë dëgjimin duke shijuar muzikën e preferuar, thonë ekspertët.

Artikulli paraprakHaradinaj nën presion nga ndërkombëtarët dhe “ndërskamcat” nga PDK-ja
Artikulli vijuesI dyshuari për mishin e prishur në Pejë: Mishin kam pas me ja qit qenit