Ndërtesat më të shtrenjta në botë

Për të vërtetuar vlerën monetare të ndërtimit, hulumtuesit kanë krahasuar pamjen, kualitetin estetik dhe brendin e ndërtimeve.

Në vijim gjeni disa prej ndërtimeve të cilat vlejnë më së shumti në botë.

Kulla Eiffel – 435 milion euro
E lartë 324 metra, e ndërtuar në vitin 1889 si portë hyrëse për ekspozitën botërore të mbajtur për 100-vjetorin e Revolucionit francez. Kulla është shenjë mbrojtëse e Parisit, e emërtuar sipas inxhinierit Gustav Eiffel. Ajo konsiderohet si një prej atraksioneve më të vizituara në botë, e cila vetëm vitin e kaluar është vizituar nga më shumë se 7.1 milion turistë.Kumti.com

Koloseumi, Romë – 91 miliardë euro

 

 

Ndërtimi i dytë në listën e objekteve më të çmueshme në botë. Ndërtimi i amfiteatrit, në të cilin janë mbajtur betejat e gladiatorëve, ka zgjatur një dekadë dhe ka përfunduar diku rreth vitit 80 para epokës sonë. Ky ndërtim gjatë një viti, vizitohen nga të paktën katër milionë turistë.

Sagrada Familia apo Familja e Shenjtë

 

 

Ndërtim në Barcelonë dhe renditet si i treti objekt më i vlefshëm me çmimin 90 miliardë euro. Kjo bazilikë romano-katolike, kryevepër e arkitektit katalonas, Antoni Gaudi, ende nuk është përfunduar. Kisha zyrtarisht ka hy në listën e trashëgimive botërore të UNESCO-s.

Katedralja Duomo në Milano – 82 miliardë euro

 

 

Kjo kishë impressive është ndërtuar pothuajse gjashtë shekuj më parë dhe është katedralja e katërt më e madhe në të gjithë botën dhe më e madhja në Itali. Konsiderohet si një vepër e rrallë e arkitekturës gotike, ndërsa punimet në të vazhdojnë edhe sot.

Shtëpia e bardhë, Washington – 80 miliardë euro

 

 

Kjo ndërtesë figuron në listë edhe pse nuk u përket përmendoreve evropiane. Ndërtesa ku shteti më i fuqishëm i merr të gjitha vendimet e rëndësishme, është projektuar nga irlandezi James Hoban, ndërsa është ndërtuar nga viti 1792 deri në vitin 1800. Kjo është rezidenca zyrtare e presidentit amerikan, duke filluar nga koha e administratës së presidentit John Adams.

Kulla e Londrës – 71 miliardë euro

 

Ky ndërtim mesjetar nga Temzi, i vlerësuar me çmimin prej 71 miliardë eurosh, është 1000 vjet i vjetër. Që prej vitit 1988 ndodhet në listën e trashëgimive kulturore të UNESCO-s. Edhe pse është ndërtuar si bastion i pushtuesit, ajo njihet shumë më tepër si burg apo vend-ekzekutim i kundërshtarëve të mbretërisë.

Muzeu Pardo, Madrid – 58 miliardë euro

 

 

Muzeu posedon njërën prej koleksioneve më të mëdha në botë të pikturave, ndër të cilat edhe kryeveprat më të njohura të El Grekos, Diego Valeskezit dhe Francisco Goyas./Kumti.com

Artikulli paraprakKëto janë urat më të veçanta në botë
Artikulli vijuesVendet europiane me nivelin më të lartë të borxhit