OKB: Në vitin 2030 bota do të ketë 2.2 miliardë muslimanë

Popullsia myslimane do të rritet dy herë më shpejtë në krahasim me pjesëtarët e besimeve të tjera. Në vitin 2030 ajo do ta arrijë një të katërtën e popullsisë së botës, thuhet në raportin e fundit nga Qedra Nderkombëtare Hulumtimeve mbi relegjionin (‘Research Center’s Forum on Religion & Public Life’ ). Këtë ngritje të myslimanëve në botë e ka konfirmuar edhe OKB përmes një raport të fundit mbi relegjionin në planetin tonë.

Sipas këtij raporti, popullsia myslimane në botë pritet të rritet me rreth 35% në 20 vitet e ardhshme, pasi ka pësuar një rritje nga 1.6 miliardë në 2010 që pritet të bëhet 2.200.000.000 deri në vitin 2030, sipas parashikimeve të reja të popullsisë.

Globalisht, popullsia myslimane parashikohet të rritet me rreth dy herë normën e popullsisë jo-muslimane gjatë dy dekadave të ardhshme – një normë mesatare vjetore rritjeje prej 1.5% për muslimanët, krahasuar me 0.7% për jo-muslimanët.

Nëse vijon kështu, muslimanët do të përbëjnë 26.4% të totalit të popullsisë së parashikuar të 8.300.000.000 në botë në vitin 2030, nga 23.4% të llogaritur 2.010 popullsisë botërore 6.9 miliardë lekë.

Një shumicën e myslimanëve në botë (rreth 60%) do të vazhdojnë të jetojnë në rajonin e Azi-Paqësorit, ndërkohë që rreth 20% do të jetojnë në Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut, siç dhe sot.

Por Pakistani pritet të kalojë Indonezinë, si vendi me popullsinë më të madhe të vetme muslimane.

Pjesë e muslimanëve të botës që jetojnë në Afrikën sub-Sahariane është parashikuar të rritet; në 20 vjet, për shembull, më shumë myslimanë ka të ngjarë të jetojnë në Nigeri se në Egjipt. Muslimanët do të mbeten minoritete relativisht të vogla në Evropë dhe Amerikë, por ata pritet të përbëjnë një pjesë në rritje të popullatës në këto rajone.

 

(Agjencitë | Islampress)

Artikulli paraprakA i dini cilat janë kafshët dhe insektet e përmendura në Kuran?
Artikulli vijuesJa pse muslimanët e përdorin kalendarin hënor (lunar)