PDK dhe LDK përplasen për buxhetin

Buxheti i parashikuar për vitin 2017, me mbi 2 miliardë euro, po shndërrohet në një ‘mollë sherri’ mes partive partnere të koalicionit, përkatësisht Partisë Demokratike të Kosovës dhe Lidhjes Demokratike të Kosovës.

Zëvendësministrat në Ministrinë e Financave – që u takojnë dy partive të koalicionit qeveritar – paraqesin mendime krejtësisht të ndryshme rreth parashikimeve, ndarjes dhe planifikimit të buxhetit për vitin e ardhshëm.

Për zëvendësministrin e Financave nga radhët e Partisë Demokratike, Isni Kilaj, ky projektbuxhet është i fryrë në formë artificiale. Kurse, për zëvendësministrin e Financave nga Lidhja Demokratike, Agim Krasniqi, projektbuxheti është real dhe i dakorduar sipas standardeve të Fondit Monetar Ndërkombëtar.

Për zëvendësministrin nga radhët e PDK-së, Isni Kilaj, rritja e buxhetit mbështetet në mjetet e Agjencisë Kosovare të Privatizimit, pastaj në burimet e huamarrjes së jashtme dhe në Letrat më Vlerë.

Sipas tij, planifikimi buxhetor është bërë mbi gabime, pasi që mjetet e Agjencisë Kosovare të Privatizimit nuk mund të barten, për shkak se nuk ka bazë ligjore.

“Për shfrytëzimin e mjeteve të Agjencisë Kosovare të Privatizimit nuk kemi ligj. Do të thotë, me ligj janë të ndaluara. Pastaj, mjetet me emitimin e Letrave me Vlerë…ne nuk e dimë se si do të jenë parametrat, se si do të jetë tregu i Letrave me Vlerë. Po ashtu edhe klauzola e investimeve ngarkon buxhetin e Kosovës, me 105 milionë euro dhe se nuk është e sigurt se mund të realizohet”, thotë Kilaj.

“Do të thotë, është një fryrje artificiale e buxhetit, sepse me këto burime të financimit nuk ka stabilitet dhe qëndrueshmëri”, shton ai.

Në anën tjetër, zëvendësministri nga radhët e LDK-së, Agim Krasniqi, thotë se të gjithë parametrat e paraqitur në buxhet janë të realizueshëm.

“Pse ky buxhet nuk është as fiktiv dhe as jo real?! Po i lëmë mendimet individuale dhe po nisemi nga parimet. Asnjë numër në këtë buxhet nuk është i paharmonizuar me FMN-në”.

“Te pjesa e Agjencisë Kosovare të Privatizimit, ajo që kërkohet tash është që Dhoma e Posaçme duhet të veprojë më shpejtë. Sipas informatave që kemi, tashmë kanë përfunduar të gjitha procedurat, ankesat për të gjitha mjetet, prej rreth 50 milionë euro. Ne presim shpejt që kjo Dhomë të përfundojë procedurat dhe lëndët tjera, në mënyrë që vlera, në total prej 88 milionë eurosh (e paraparë në buxhet) të realizohet pa asnjë problem”, thekson Krasniqi.

Ndërkohë, Isni Kilaj thotë se vërejtjet, kritikat dhe mospajtimet për projektbuxhetin i ka paraqitur edhe gjatë përgatitjes së dokumentit, por që nuk janë marrë parasysh.

“Ministri i Financave (Avdullah Hoti nga radhët e LDK-së) i injoron këshillat dhe sugjerimet. Por, unë mendoj se ai më tepër është i fokusuar – në bazë të sjelljes së tij – tek premtimet që ka dhënë LDK-ja gjatë fushatës elektorale, për të pasur një buxhet prej dy miliardë euro”.

“Edhe unë dëshiroj që të kemi një buxhet, jo dy miliardë, por dhjetë miliardë, por ne duhet të bazohemi në fuqinë reale ekonomike që kemi”, thotë Kilaj.

Por, Agim Krasniqi nga Lidhja Demokratike e Kosovës, thotë se ministri Avdullah Hoti i ka dëgjuar me vëmendje të gjitha kritikat dhe nuk e ka penguar askënd nga zëvendësministrat që të japin mendimet e tyre në lidhje me planifikimet buxhetore.

“Ministri na ka njoftuar për të gjitha proceset. Ne, si zëvendësministra, nëse kemi vlerësuar se mund të kontribuojmë, ministri nuk na ka penguar”, thekson Krasniqi.

Ndryshe, të hënën Qeveria e Kosovës ka miratuar Projektligjin për Buxhetin e vitit 2017. Buxheti i Kosovës për vitin e ardhshëm u tha se do të jetë mbi 2 miliardë euro. Nga kjo vlerë, rreth 700 milionë euro do të shpenzohen për investime kapitale.

Projektligji për Buxhetin e vitit 2017, tashmë i është proceduar Kuvendit, ku pas shqyrtimit nëpër komisionet përkatëse, pritet të dalë në Kuvend për miratim. Sipas procedurave ligjore, Buxheti i Kosovës duhet të miratohet në pjesën e dytë të dhjetorit. (REL)

Artikulli paraprakZyra e Kryeministrit: Ligjin për Trepçën nuk mund ta kontestojë asnjë gjyqtar
Artikulli vijuesAutoritetet serbe lirojnë Hilmi Kelmendin