Pesticidet bujqësore po e ulin inteligjencen e fëmijëve

Nëse jeni duke pritur një fëmijë ose duke menduar të filloni një familje së shpejti, ndoshta keni lexuar se si t’i jepni fëmijës fillimin më të mirë në jetë./Kumti.com

Ju ndoshta nuk do të ndizni një cigare ose të deheni kur jeni shtatzënë, por shumë mirë mund të bëni diçka që mund të jetë mjaft e dëmshme për fëmijën nëse jeni duke u ekspozuar ndaj pesticideve.

Ky nuk është një paralajmërim që vlen vetëm për punëtorët e fermave.

Tre studime që shqyrtuan fëmijët me prejardhje shumë të ndryshme arritën të njëjtin përfundim: Ekspozimi para lindjes ndaj këtyre pesticideve mund të ketë një efekt të dëmshëm afatgjatë të dëmshëm në shëndetin e trurit të fëmijës. Ne nuk po flasim për një ndryshim të vogël; por ekspozimi ndaj këtyre kimikateve ul IQ-në (matësin e inteligjencës) e fëmijëve deri në shtatë pikë!

Në të dy studimet që u zhvilluan në Nju Jork, fëmijët e qytetit të moshës 6 – 9 vjeç, të cilët kishin lindur nga nënat që ishin ekspozuar ndaj chlorpyrifos vuri në dukje se kujtesa e tyre ishte e zvogëluar prej 2.8 % dhe IQ-ja e ulët prej 1.4 % për çdo rritje të ekspozimit. Kjo do të thotë se efekti është linear; ata që kishin nivele më të larta ekspozimi përjetuan më shumë efekte negative mbi kujtesën. Është një rënie që mund të shkaktojë probleme serioze në matematikë dhe në lexim.

Një tjetër studim i kryer në Kaliforni, dukej në 300 fëmijë që jetonin në bashkësitë bujqësore të Monterey County, ku organofosfatet u mbuluan në të korra dhe drifti i erës bëri ekspozimin edhe më keq. Nënat e tyre ishin studiuar gjatë shtatzënisë për të vlerësuar metabolitë organofosfate në sistemet e tyre për të përcaktuar ekspozimin e tyre. Pasardhësit e tyre iu nënshtruan provave gjatë fëmijërisë që përfshinin teste të inteligjencës.

Prej metaleve të rënda që mund të preken fëmijët janë më shumë se 20 lloje, ku përfshihen; plumbi, merkuri, arseni, kadmiumi, alumini, etj.

Hulumtuesit në këtë studim zbuluan se për çdo rritje 10-fish në organophosphates gjatë shtatzënisë, fëmijët kishin një rënie prej 5.5 pikë në rezultatin e tyre të IQ-së. Edhe një herë, shkalla e ekspozimit të nënës ndikoi në shtrirjen e dëmit.

Një studim që ishte pjesë e një shqyrtimi të Parlamentit Evropian, vlerësoi se 13 milionë pikë të IQ humbasin çdo vit për shkak të përdorimit të pesticideve, një shifër që raporti beson se mund të jetë një nënvlerësim. Është e vështirë të numërohen këto efekte, por është e qartë se kjo është diçka që të gjithë duhet t’i shmangen.

Ushqyerja me ushqim organik është thelbësore gjatë shtatzënisë dhe pas saj

Ne nuk duhet të habitemi shumë nga ky zbulim. Në fund të fundit, organofosfatet u zhvilluan së pari për të qenë agjentë nervorë, kështu që është e natyrshme që të kenë një efekt kaq të madh në tru. Ato janë aq të rrezikshme, sa që disa prej tyre janë ndaluar për përdorim rezidencial, por megjithatë ato ende përdoren gjerësisht në kulturat e kultivuara në mënyrë konvencionale, si: arrat, manaferrat, agrumet, rrushi dhe brokoli.

Gratë shtatzëna tashmë kanë shumë për t’u shqetësuar, por kjo është diçka që meriton po aq vëmendje sa rreziqet e tjera të mundshme për fëmijën. Ju mund të keni filluar të përdorni materialet e pastrimit natyral, por mos e harroni rëndësinë e shmangies së ekspozimit të pesticideve sa më shumë që të jetë e mundur. Kalo në ushqim organik, nëse nuk e keni kultivuar vetë, sidomos sigurohuni që të hani një dietë të shëndetshme dhe të harmonizuar për shëndetin tuaj, si dhe atë të fëmijës suaj./Kumti.com

Artikulli paraprakAmerika këmbëngul: Taksa të pezullohet
Artikulli vijuesJelekët e verdhë shkundin ekonominë dhe turizmin e Francës