Pse dhe si t'i kombinojme ushqimet

0
189

Per t’ju marre me te miren,ushqimet duhen kombinuar.Efektet.

Studimet kane treguar se kur arrijme te kombinojme mire ushqimet e ndryshme qe marrim gjate dites, vlerat ushqyese te tyre, por edhe efektet anesore qe shkaktojne ato, si mbipeshe, gazra, kostipacioni (kapsllek) mund te minimizohen deri ne shmangje te plote.
Nevoja per kombinimin e ushqimeve,lidhet para se gjithash me shkallen, shpejtesine e ndryshme te tretjes se tyre si dhe me pranine e sfazuar ne ambjentet tretese (stomak dhe zorre) te enzimave te ndryshme.

Kur kombinimi i ushqimeve behet si duhet, atehere, organizmi ben te mundur:
. te djege me mire dhjamin
. te siguroje perthihjen maksimale te vlerave ushqyese dhe proteinave
. te prandaloje gromesitjen
. te shmange formimin e gazrave te tepert
. te shmang mostretjen
. ne pergjithesi shmang ose parandalon shume gjera te lidhura me obezitetin
Perkundrazi, pa kombinim te mire te ushqimeve, kemi:
. tretje jo te mire
. mos funksionim adekuat te enzimave tretese
. minimizim te perthithjes se vlerave ushqyese
. fryerje dhe gazra te teperta
. djegesire ne stomak
. kapsllek, te therura, etj.

Por cilat jane grupet e ushqimeve ?
Grupi 1.Grupi i ushqimeve proteinike
. qumesht dhe nenprodutet e tij (perjashto gjalpin)
. veze
. arra
. peshk
. kafshe gjahu
. mish
. veze

Grupi 2.Grupi i ushqimeve me permbajtje sheqeri
. makarona, oriz, buke, dritherat
. embelsira,mjalti

Grupi 3. Grupi
. perimeve
. gjalpi
. vaji i ullirit

Grupi 4.Te gjitha frutat

Tabela e kombinimit te ushqimeve
A) Kombinim i keq
. drithera me bulmet ose mish sjkakton prodhim te shtuar te gazrave
. fruta me perime shkakton prodhim te shtuar te gazrave
. fruta me mish shkakton prodhim te shtuar te gazrave
. fruta me drithra dhe bulmet shkakton prodhim te shtuar te gazrave.

b) Kombinim i mire
. konsum i frutit me vete
. drithera me perime
. makarona me perime
. fasule me perime
. peshk ose mish me perime
. perime me drithera