Pse mjalti është më i shëndetshëm se sheqeri?

Tashmë e dimë se sa i shëndetshëm është mjalti për organizmin njeriut. Por, çfarë është ajo që mjaltin e bën më të shëndetshëm se sheqerin?

“Sheqeri është sheqer, ndërsa mjalti ‘shumica’ është sheqer”, shpjegon nutricistja Kate Cantor dhe shton se, nëse ju duhet të zgjidhni midis këtyre dyjave, ajo që ‘ngjitet’ gjithmonë është më e mira. Organizmi ushqimin e shndërron në glukozë në mënyrë që ta përdorë atë si “derivat”. Sheqeri 50 për qind përbëhet prej glukozës, 50 për qind nga fruktoza – sheqeri, i cili më së shpeshti ndodhet në pemë dhe organizmi e përpunon shumë lehtë, prandaj rritet niveli i glukozës në gjak.

Mjalti në pjesën më të madhe përbëhet prej sheqerit, por përbëhet nga 30 për qind glukozë dhe më pak se 40 për qind fruktozë. Në mjaltë gjenden lloje të fibrave, por edhe 20 lloje të ndryshme të sheqerit. Kjo do të thotë se trupit i nevojitet më shumë energji, në mënyrë që mjaltin ta shndërrojë në glukozë dhe për këtë arsye trupi akumulon më pak kalori nga mjalti sesa nga sheqeri.

Artikulli paraprakSi ta luftosh dembelizmin?
Artikulli vijuesLimoni, produkti i duhur për të lënë duhanin