Revolucioni Francez

Revolucioni Francez ishte një moment përcaktues në historinë e Francës.

Revolucioni Francez është një nga fazat më të rëndësishme në historinë e Francës. Ky revolucion e pa rrëzimin e monarkisë së Bourbonit dhe lindjen e republikës së parë në Evropë. Gjatë Revolucionit Francez, gratë luajtën një rol të madh në agjitimin e reformave dhe ashtu si burrat, ata luftuan për të sjellë ndryshime. Shtypja nga shteti ishte gjithashtu një theksim në periudhën 1792-1797. Me fundin e rendit të vjetër që u karakterizua nga një sistem klasash, ky revolucion shihet të ketë lindur një sistem të pa klasë të quajtur socializëm.Kumti.com

Shkaqet e Revolucionit
Nuk ka asnjë shkak të drejtpërdrejtë të Revolucionit Francez. Në vend të kësaj, revolucioni filloi për shkak të disa faktorëve të ndërlikuar. Së pari, kishte një mungesë të rëndë të ushqimit për shkak të viteve të korrjeve të dobëta. Drithërat nuk bënë mirë dhe mungesa nënkuptonte se burimet në dispozicion ishin shitur me një çmim të lartë. Populli francez nuk mund t’i përballonte ato, pasi që kishte një taksim regresiv, i cili u imponua nga qeveria në përgjigje të borxhit të pakontrollueshëm kombëtar. Ky borxh u ngrit nga lufta që Franca luftoi për shtatë vjet që konsumonte shumë para. Franca ishte gjithashtu e përfshirë në Revolucionin Amerikan, i cili më tej i shpenzoi burimet e veta. Taksimi ishte jopopullor midis qytetarëve pasi ata mendonin se ishte e padrejtë pasi që përjashtonte klasën e lartë dhe fisnikërinë. Një propozim për të marrë hua më shumë para për të mbyllur deficitin u hodh poshtë në 1789 nga Mbreti Luigi XVI. Mbreti gjithashtu u përpoq të sabotonte një konferencë të mbajtur nga të gjithë qytetarët e vendit të quajtur Estates-General. Por veprimet e Mbretit u panë si një sulm ndaj Kuvendit dhe një raport i botuar nga Necker i bëri gjërat më keq se ai dha pozitën financiare të vendit. Mbreti Luigi XVI e shkarkoi atë më 11 korrik 1789. Prania e ushtarëve të Mbretit dhe përforcimet nga mercenarët e huaj më tepër i zemëroi francezët në Paris.

Si filloi
Trazirat në Paris si përgjigje ndaj pranisë së luftëtarëve të huaj në qytet morën mbështetje nga elementë të pakënaqur të Gardës Franceze. Lufta dhe kaosi përparuan në protestë ndaj veprimeve të Mbretit Luigi XVI për përpjekjen për të sabotuar kuvendin nga kërcënimet. Më 14 korrik 1789, rebelët sulmuan Fort e Bastille, e cila ishte një simbol i fuqisë mbretërore. Burgu shpejt ra për rebelët pas orëve të luftimeve intensive. Guvernatori, Marquis Bernard Rene de Launey ishte midis viktimave të profilit të lartë. Mbreti Luigi XVI u përpoq të qetësonte rebelët duke vënë reforma të reja si rivendosja e Necker në pozitën e tij. Megjithatë, ata kishin jetë të shkurtër, pasi Necker humbi favorin me publikun mbi veprimet e tij të përqendruara. Dhuna u përhap shpejt në të gjithë Francën dhe disa nga mbreterit ikën në vende të tjera më vonë gjatë këtij muaji. Heqja e feudalizmit nga asambleja kombëtare përbërëse u pasua nga një varg reformash që kufizuan fuqitë dhe privilegjet e mbretit. Mbreti u transferua në Bastille më 26 tetor 1789 pas një marshimi të grave dhe një thirrje popullore nga masat për ta detyruar atë. Kisha u hoq nga ndikimi i saj nga reformat në vitin 1790 dhe më tej e thelloi kaosin.

Ndarjet në Kuvend
Mbreti ishte i shqetësuar për revolucionin, veçanërisht pas ndarjeve në asamblenë ndërmjet atyre që mbështesin reformat dhe atyre kundër tyre. Kishte grupe të krahut të djathtë dhe grupe të krahut të majtë të cilët kishin mendime të ndryshme lidhur me reformat që duhej të bëheshin. Çështja kryesore ishte zgjedhja midis një monarkie kushtetuese dhe një sistemi republikan të qeverisjes. Mbreti Luigi XVI kishte bërë një pakt me Gjeneralin Bouille i cili ishte kundër kuvendit dhe emigracionit. Mbreti iku nga Parisi me familjen e tij në maskim, por dështoi pasi u arrestua dhe u mor mbrapa. Një betim u detyrua nga Mbreti që ta lidhë atë me një kushtetutë që e bëri atë vetëm një figurë ceremoniale. Në sesionin përfundimtar të asamblesë, mbreti Luigi XVI bëri fjalimin e tij dhe njohu ligjet e reja. Asambleja e duartrokiti atë për këtë, por në mbretëritë fqinje, Mbretërit nuk ishin të kënaqur me të. Mbretërit e Prusisë dhe Austria kishin kërcënuar të pushtonin Francën për të rivendosur fuqinë e mbretit Louise. Më 20 prill 1792, Franca shpalli luftë dhe më pas sulmoi Holandën austriake dhe e pushtoi atë më vonë atë muaj. Rendi i ri u përball me sfida të ndryshme që panë kolapsin e monarkisë kushtetuese. Mbreti Luigi XVI kishte refuzuar t’i jepte disa prej fuqive të tij dhe kishte mobilizuar aleatët e tij të huaj për ta ndihmuar atë që të kthehej në monarkinë e tij të plotë. Kriza ekonomike vazhdoi, gjë që filloi të fillonte rrëzimin e vogël dhe reformat që synonin Kishat Katolike po merrnin rezistencë nga besimtarët. Kjo asamble ishte në një gjendje kaosi në 1792.

Pasojat e mbretit Louis XVI
Me rrëzimin e monarkisë kushtetuese, mbreti Luigi XVI u rrëzua dhe vendi i tij u rrethua nga forca armiqësore. Asambleja në Salle du Manege ishte strehimi i tij që nga gushti i 1792, kur filluan protesta kundër monarkisë. Ushtria prusiane kishte pushtuar Francën dhe parisezët shkuan në një zbavitje vrasëse duke sulmuar burgjet për të vrarë tradhtarë të dyshuar. Konventa më 22 shtator 1792 nxorri jashtë ligjit monarkinë dhe shpalli Francën një republikë. Ata gjithashtu shkuan me kalendarin gregorian dhe prezantuan një kalendar të ri republikan, i cili shënoi shtatorin 1792 si viti i parë i kalendarit. Mbreti Louis u ekzekutua pasi asambleja mori vendim pas një votimi më 17 janar 1792. Katër ditë më vonë ai u vra nga gijotina. Edhe pas ekzekutimit të tij, ekonomia vazhdoi të luftonte kur luftërat shkuan papritur. Veprimtaritë kundër-revolucionare vazhduan dhe pati një grusht shteti parlamentar që shënoi fillimin e një sundimi të terrorit. Nga 1793 deri në 1799, ky mbretërim u shënua nga lufta civile dhe luftërat kundër mbretërive fqinje, ndërsa republika përpiqej të eksportonte revolucionin. Ata që kundërshtonin republikën u ekzekutuan në vende publike dhe rebelimet u shtypën pa mëshirë. Qeveria republikane vazhdoi të zhvillonte luftë jashtë dhe kundër disidentëve në vend. Një grusht shteti përfundimtar më 10 nëntor 1799, shënoi fundin e fazës republikane të revolucionit francez.Kumti.com

 

Artikulli paraprakÇfarë do të thotë të jetosh në mërgim?
Artikulli vijuesKu është Abkhazia?