Ku është Abkhazia?

Abkhazia kufizohet me Gjeorgjinë, Kaukazin e Veriut dhe Rusinë

Abkhazia është një vend i kontrolluar nga separatistët, i quajtur formalisht Republika e Abkhazisë ose “Apsny”. Emri do të thotë një vend i qenieve të vdekshme. Rusia dhe një numër i vogël vendesh njohin sovranitetin e Abkhazisë. Megjithatë, Kombet e Bashkuara, shumica e shteteve ndërkombëtare dhe Gjeorgjia e konsiderojnë atë si pjesë të Gjeorgjisë. Gjeorgjia e cilëson atë si Republikën Autonome të Abkhazisë.

Gjeografia e Abkhazisë
Abkazia është një shtet i pranuar pjesërisht në bregun lindor të Detit të Zi. Ai kufizohet me Gjeorgjinë në lindje, Kaukazin e Veriut përgjatë maleve të Kaukazit dhe Rusisë në veri. Kryeqyteti i saj, Sukhumi, shtrihet në bregun e Detit të Zi. Toka e Abkhazisë mbulon 8,660 kilometra katrorë dhe rreth 240,000 njerëz.

Abkhazia përbëhet nga shtatë rrethet administrative në vijim; Gagra, Gal, Gulripsh, Sukhum, Gudauta, Tquarkal dhe Ochamchira. Shteti ka një tokë të pasur pjellore me lumenj dhe liqene dhe është malore. Klima e saj mesatare është 15 ° C e cila është shumë e butë. Pjesa më e madhe e Abkhazisë përjetojnë borë pasi është ngritur shumë me disa pjesë që shfaqin akullnajat.

Historia e Abkhazisë
Abkhazia Moderne ishte pjesë e Mbretërisë së lashtë të Gjeorgjisë së Colchini midis shekujve 6 dhe 9. Më vonë, Mbretëria e Gjeorgjisë u bë pjesë e Mbretërisë së Egrisit. Grekët vendosën koloni tregtare në Pitiunt dhe Dioscurias përgjatë brigjeve të Detit të Zi të Abkhazisë. Mbretëria e Abhazisë u bë e fortë në vitet ’80. Ajo doli të jetë një fuqi dominuese në Kaukazin Perëndimor. Monarkia gjeorgjiane bashkoi Gjeorgjinë Lindore dhe Abkhazinë në fund të shekullit të 10-të.

Mbretëria e Gjeorgjisë u shkatërrua në mbretëri dhe principata të vogla gjatë shekullit të 16-të. Në vitet 1570, marina osmane jetoi në fortesën e Tskhumit. Si rezultat, Abkhazia erdhi nën ndikimin e Perandorisë Osmane dhe Islamit. Më pas, abkhazianët u konvertuan në Islam. Në 1773, Gjeorgjia nënshkroi një traktat me Rusinë për mbrojtjen kundër Perandorisë Osmane. Me sa duket, Rusia i përvetësoi ato. Megjithatë, kur Abkhazia kërkoi mbrojtje nga Rusia në vitin 1801, shteti i shpalli ata një “principatë autonome” në 1810, para se të aneksohej nga Rusia në 1864. Në 1918, Abkhazia u përfshi si një rajon në Gjeorgjinë e pavarur të sapo krijuar.

Abkhazianët
Qytetarët e Abkhazisë flasin gjuhën Abkaz. Rusia është gjithashtu një gjuhë popullore mes tyre. Në Rrethin Gal, gjeorgjianët zakonisht fliten. Lidhur me fenë, 75% e abkhazianëve janë të krishterë ortodoks, ndërsa 10% janë muslimanë sunitë. Pjesa tjetër e popullsisë janë katolikë, luteranë, çifutë ose fe të tjera. Kultura Abkhaziane përbëhet nga shtëpi të mëdha familjare në strukturat rurale. Banorët rriten dhe përpunojnë ushqimet e tyre në këto zona rurale. Kështu, ekonomia e tyre është e pasur me bujqësi. Ekonomia e Abkhazisë mbështetet shumë në ekonominë ruse. Ata përdorin rubla ruse dhe apsar abkhaziane si monedhën e tyre. Rusia është një partner tregtar, investues dhe partner ekonomik i Abkhazisë. Turizmi, peshkimi dhe industritë e ndërtimit janë në rritje në këtë pjesë të botës. Ka shpresë se kjo rritje do të rritet në vitet e ardhshme.Kumti.com

Artikulli paraprakRevolucioni Francez
Artikulli vijuesHidhet shorti për Ligën e Kombeve: Kosova në grup me Azerbajxhanin, Maltën dhe Ishujt Faroe