Çfarë do të thotë të jetosh në mërgim?

Nëse si një individ ose një grup, për të jetuar në mërgim do të thotë të jetosh larg shtëpisë, shpesh me forcë.

Kuptimi i Mërgimit
Kur një person ose persona dëbohen nga atdheu (qyteti, shteti ose vendi) thuhet se janë dërguar në mërgim. Një person ose grup në mërgim refuzohet leja për të rihyrë dhe mund të kërcënohet me vdekje ose me burgim nëse kthehen. Mërgimi është pothuajse gjithmonë një formë e ndëshkimit dhe dëbimi përdoret për të deportuar njerëz që janë një kërcënim i perceptuar ndaj autoriteteve. Mërgimi i brendshëm është një zhvendosje e detyruar brenda vendit të origjinës. Mërgimi gjithashtu mund të jetë vetë imponuar me njerëzit që largohen nga vendi i tyre për t’i shpëtuar persekutimit fetar, kulturor apo politik ose si një formë proteste. Një person mund të shkojë në vetë-mërgim të jetë në vetmi për t’i kushtuar kohë një ndjekjeje kafshësh.Kumti.com

Azili politik
Shumica e të mërguarve individualë janë politikë, ku personi i rrëzuar është kreu i shtetit i cili është dërguar në mërgim pas një grushti shteti, etj, për të lejuar një tranzicion paqësor të qeverisë. Lista e krerëve të shteteve të rrënuara është mjaft e gjatë dhe, duke filluar me Napoleonin, i cili u internua në ishullin e largët të Atlantikut Jugor të Shën Helenës, ku ai kaloi vitet e tij të fundit deri në vdekjen e tij, përfshin perandorët, mbretërit, presidentët dhe kryeministrat. Megjithatë, udhëheqësit fetarë gjithashtu janë dëbuar nga vendet e tyre. Profeti musliman Muhamedi duhej të ikte nga Meka dhe të vendoste në Medinë pas një kërcënimi për jetën e tij.

Kombi në Mërgim
Kur grupet e mëdha etnike ose një komb i tërë detyrohet të zhvendosin dhe refuzojnë kthimin, një komb i tërë është në mërgim dhe quhet si diaspora e vendit të tyre të mëparshëm. Hebrenjtë ishin dy herë të dëbuar nga Babilonia, së pari nga mbreti Nebukadnetsar në vitin 586 B.C. dhe përsëri pas shkatërrimit të tempullit të dytë të Jerusalemit në 70 pas Krishtit. Pasi Polonia u nda në fund të shekullit të 18 nga Rusia, Prusia dhe Austro-Hungaria, kryengritjet e ndryshme dhe aleatët hodhën poshtë një pjesë të madhe të popullsisë polake dhe shumë u largua vullnetarisht. Ata formuan grupe të mëdha diasporash në Francë dhe Shtetet e Bashkuara, të cilave u referohej Polonia. E gjithë popullsia e Tatarëve të Krimesë u dëbua nga Krime në vitin 1944 si një formë e spastrimit etnik.

Qeveria në Mërgim
Ky është një grup politik, i cili pretendon të jetë organi legjitim i një vendi, por banon në një vend të huaj dhe nuk ka autoritet ligjor në vendin e tyre. Qeveritë në planin e mërgimit dhe punojnë për të rifituar pushtetin formal në vendin e tyre një ditë. Është ndryshe nga një shtet i dobët, i cili kontrollon një pjesë të ish-territorit të saj. Qeveria e Belgjikës dhe aleatët e saj mbajtën në një pjesë të vogël të tokës në perëndim, kur pjesa tjetër e vendit u pushtua nga Gjermania naziste në Luftën e Dytë Botërore. Gjatë zgjerimit gjerman në luftë, shumë qeveri evropiane ikën në Mbretërinë e Bashkuar në vend që të përballeshin me persekutim nga gjermanët. Efektiviteti dhe suksesi i një qeverie në mërgim varet nga kuantiteti i mbështetjes që merr nga vendi i banimit të tyre aktual dhe nga qeveritë e tjera të huaja. Popullata e vendit të tyre gjithashtu mund t’i ndihmojë ata që të kthehen në pushtet. Disa qeveri në mërgim mund të përbëjnë një sfidë serioze ndaj pushteteve në pushtet në vendin e origjinës, ndërsa të tjerët kanë rëndësi simbolike.Kumti.com

Artikulli paraprakCili është dallimi midis racës dhe etnisë?
Artikulli vijuesRevolucioni Francez