Ritmi kardiak : Kur duhet të konsultoheni ?

0
174

Te ndjeni rrahjet e zemres përpara nje filmi horror ose pasi keni ngjitur shkallet kater e nga kater, eshte normale.

Ritmi i rrahjeve te zemres përshpejtohet ne funksion te rrethanave. Por nese zemra fillon e rreh shpejt ose te ngadalësohet pa asnjë arsye, papritmas, nje konsultim eshte i keshillueshem.

Rrahjet:Cili eshte ritmi mire kardiak ?
Gjate pushimit, zemra rreh ne nje ritem nga 60 deri ne 80 rrahje ne minute. Keto lëvizje prodhohen fale nje sistemi elektrik automatik qe shkakton tkurrje tek arteria. Zemra eshte gjithashtu e vendosur nen kontrollin e sistemit nervor, qe përshpejton ritmin kardiak per shkak te nje sforcimi ose te emocioni te forte ose te ngadalësohet nefaze relaksimi.

A duhet te kemi frike nga extrasystoles?
Extrasystole mund te shkaktoj nje ndjenje te zemres qe ndalin. Ajo mund te jete e lidhur me nje ngacmim te tepruar ( kafja, duhani…), shpesh ne periudhat e stresit. Rralle dhe e izoluar, ato nuk jane shume te renda dhe nuk kane nevoje per trajtim. Por nese ato jane te shpeshta, duhet te shkoni te këshilloheni nga mjeku.

4 ekzaminimet e ritmit kardiak

Elektrokardiogram
Ai jep informacione mbi frekuencen, regularitetin dhe sinkronizimi i pulseve elektrike ne zemer.

Holter
Regjistron gjate 24 deri ne 48 ore, ritmin kardiak

Testi i perpjekjes
Regjistrimi i ritmit gjate nje përpjekjeje ne biçiklete ose nje tapetelevizez qe ju lejon te analizoni shqetësimet.

Endokaviter
Ky regjistrim kompleks nevojen e hyrjes se nje elektrode ne zemer. Realzimi kryehet me ane te nje anestezie lokale, ai lejon studimin me precizion te drejtimit elektrik direkt ne nivelin kardiak per te parandaluar rrezikun./IKB/kohaislame