Rreziku real për ekonominë globale

Dikush mund të supozojë se kriza shpërthyese në Gadishullin Korean dhe në Lindjen e Mesme përbën një kërcënim serioz për zgjerimin e tanishëm ekonomik botëror. Por krizat politike shpesh sjellin vetëm korrigjime të shkurtra të tregut, ndërsa ndërrime graduale në institucionet ndërkombëtare ndërkombëtare mund të jenë shumë më të rëndësishme për sjelljen e investitorëve.

Një nga misteret e mëdha të tregjeve globale të sotme është entuziazmi i tyre i pakuptueshëm, madje edhe si bota rreth tyre shfaqet në prag të kaosit apo kolapsit. E megjithatë, investitorët mund të jenë më racionale sesa ato shfaqen kur bëhet fjalë për çmimet në rreziqet politike.

Nëse investimi është më kryesorja në lidhje me skontimin e flukseve të ardhshme të parasë, është e rëndësishme të fokusoheni pikërisht në atë që do dhe nuk do të ndikojë në këto llogaritjet. Krizat e mundshme që mund të jenë më dramatike apo të dhunshme janë, për ironi, ato që tregu ka kohën më të lehtë duke kërkuar përmes

Shumë më e rrezikshme janë ndërrime graduale në institucionet ndërkombëtare ndërkombëtare që rrisin shpresat se si lojtarët kyç do të sillen. Ndërrime të tilla mund të shfaqen vetëm ngadalë, por ato mund të ndryshojnë rrënjësisht kalkulimin për çmimet në rreziqe dhe kthimet e mundshme.

Tregu i sotëm është i lehtë për t’u shpjeguar në aspektin e faktorëve themelorë: të ardhurat po rriten, inflacioni është mbajtur në gji dhe ekonomia globale duket se po përjeton një zgjerim të gjerë dhe të sinkronizuar. Në tetor, Fondi Monetar Ndërkombëtar përditësoi opinionin e tij global për të parashikuar se vetëm një pjesë të vogël të vendeve të vogla do të pësojnë një recesion vitin e ardhshëm. Ndërsa bankat qendrore kryesore po planifikojnë, ose tashmë kanë filluar, të forcojnë politikën monetare, normat e interesit do të mbeten të ulëta për tani.

Krizat politike, sado të bujshme që ato mund të jenë, nuk kanë të ngjarë të ndryshojnë koston ekonomike të investitorëve. Edhe pas fatkeqësive më të mëdha të shekullit të njëzetë, tregjet u tërhoqën mjaft shpejt. Pas sulmit të Japonisë në Pearl Harbor, tregjet e aksioneve në SHBA ranë me 10%, por u rikthyen brenda gjashtë javëve. Në mënyrë të ngjashme, pas sulmeve terroriste të 11 shtatorit 2001, rezervat e SHBA ranë gati 12%, por u kthyen në një muaj. Pas vrasjes së presidentit John F. Kennedy, çmimet e aksioneve ra më pak se 3%, dhe u gjetën të nesërmen.

Po, çdo krizë politike është ndryshe. Por përmes shumicës së tyre, tregojnë investitorët në tregjet në zhvillim, Jens Nystedt, pjesëmarrësit e tregut mund të mbështeten në një përgjigje nga politikëbërësit. Bankat qendrore dhe ministritë e financave pothuajse gjithmonë do të nxitojnë për të kompensuar premisat në rritje të rrezikut duke rregulluar normat e interesit ose politikat fiskale dhe investitorët ofrojnë asetet përsëri në vlerat e tyre para krizës.

Sot, një konflikt me Korenë e Veriut mbi programet e tij bërthamore dhe raketore kryeson shumicën e listave të krizave të mundshme. Lufta e hapur ose një incident bërthamor në Gadishullin Korean do të shkaktonte një katastrofë humanitare, do të ndërpresë tregtinë me Korenë e Jugut – ekonomia e 13-të më e madhe në botë – dhe do të dërgonte tronditje politike në të gjithë botën. Dhe akoma një fatkeqësi e tillë do të kishte shumë të ngjarë të ishte e shkurtër dhe rezultati i saj do të ishte i qartë pothuajse menjëherë. Fuqitë e mëdha të botës do të mbeten pak a shumë të njëjta, dhe flukset monetare të ardhshme në shumicën e investimeve do të vazhdojnë të pashqetësuar.

E njëjta gjë mund të thuhet edhe për Arabinë Saudite, ku Princi i Kurorës Mohammed bin Salman vetëm pastroi qeverinë dhe aparatin e sigurisë për të konsoliduar fuqinë e tij. Edhe nëse një trazirë e papritur në Mbretërinë e Bashkuar do të transformonte balancën e pushtetit në Lindjen e Mesme, vendi do të vazhdonte të vazhdonte të ruante eksportet e saj. Dhe nëse do të kishte një ndërprerje në rrjedhat globale të naftës, do të zbuste nga prodhuesit konkurrues dhe teknologjitë e reja.

Ngjashëm, një kolaps në shkallë të plotë politike apo ekonomike në Venezuelë do të kishte implikime serioze rajonale dhe mund të rezultojë në një krizë edhe më të thellë humanitare atje. Por ka shumë të ngjarë të mos ketë ndonjë ndikim më të gjerë, shumë më pak sistemik në tregjet energjetike dhe financiare.

Skenarët e tillë shpesh janë në tituj, prandaj shfaqja e tyre ka më pak gjasa të vijë si befasi. Por edhe kur një krizë, si një sulm në internet ose një epidemi, shpërthen papritmas, trazirat pasuese të tregut zakonisht zgjasin vetëm për aq kohë sa duhet për investitorët që të rivlerësojnë normat e skontimit dhe rrjedhat e ardhshme të fitimit.
Në të kundërt, ndryshimet në supozimet ekonomike të përbashkëta gjerësisht kanë shumë më shumë gjasa të shkaktojnë një shitur, duke bërë që investitorët të rivlerësojnë mundësinë e realizimit të flukseve të parashikuara të parasë.

Mund të ketë një ndërgjegjësim në mesin e investitorëve se ritmet e rritjes po ngadalësohen ose se bankat qendrore kanë humbur përsëri shfaqjen e inflacionit. Ose ndryshimi mund të vijë më papritur, me, për shembull, zbulimin e xhepat e mëdhenj të kredive toksike që nuk ka gjasa të paguhen.

Ndërsa investitorët e tregut në zhvillim e dinë mirë, ndryshimet politike mund të ndikojnë në supozimet ekonomike. Por, përsëri, rreziku rrjedh më pak nga goditjet e paparashikueshme sesa nga erozioni i ngadalshëm i institucioneve që investitorët besojnë për të bërë një botë të pasigurt më të parashikueshme.

Për shembull, investitorët në Turqi e dinë se largimi i vendit nga demokracia e ka distancuar atë nga Evropa dhe ka paraqitur rreziqe të reja për kthimet e ardhshme. Nga ana tjetër, në Brazil, përkundër një skandali korrupsioni në vazhdim që ka rrëzuar një president dhe mund të rrëzojë një tjetër, investitorët pranojnë se institucionet e vendit po punojnë – megjithëse në mënyrën e tyre të rëndë – dhe ata kanë rreziqe çmimesh në përputhje me rrethanat.

Rreziku më i madh politik për tregjet globale, atëherë, është se lojtarët kryesorë që formojnë pritjet e investitorëve pësojnë një riorganizim themelor. Shumica shqetësuese e të gjitha është Shtetet e Bashkuara, e cila tani po kërkon të ndërtojë një rol të ri global për veten nën Presidentin Donald Trump.

Duke u tërhequr nga marrëveshjet ndërkombëtare dhe duke u përpjekur për të rinegociuar marrëveshjet ekzistuese tregtare, SHBA tashmë është bërë më pak e parashikueshme. Duke parë përpara, nëse Trump dhe liderët e ardhshëm të SHBA vazhdojnë të angazhohen me vendet e tjera përmes transaksioneve me shuma zero dhe jo në ndërtimin e institucioneve bashkëpunuese, bota nuk do të jetë në gjendje të mbledhë një përgjigje të përbashkët në periudhën e ardhshme të trazirave të tregut global.

Në fund të fundit, një SHBA më pak e besueshme do të kërkojë një normë më të lartë zbritje pothuajse kudo. Nëse nuk ndërhyjnë ciklet e tjera ekonomike përpara se ndryshimet e pritjeve të investitorëve të ndryshojnë, kjo do të jetë fundi i bumit aktual të tregut.

Artikulli paraprakProblemi kryesor i Evropës
Artikulli vijuesJa truqet që u ndihmojnë të hani më pak sheqer