SHBA, konkurs për sistemin e ardhshëm kriptografik

0
124

Si Departamentit Amerikan i Tregtisë ashtu dhe Instituti Kombëtar i Standardeve dhe Teknologjisë (NIST) në SHBA përgatiten të shpallin fituesin e konkursit për të gjetur sistemin kriptografinë(kriptologjinë) e gjeneratës së ardhshme, i njohur si cryptographer Bruce Schneier.

Funksionet hash-kriptografike kanë shumë aplikacione në sigurimin e informacionit dhe janë përdorur zakonisht për të verifikuar vërtetësinë e të dhënave. Këto funksione kanë kthyer një pjesë të informacionit në një varg të vetëm të dhënash. Për shembull, fjalëkalimet e përdoruesve janë ruajtur zakonisht në formë të sheshuar brenda bazave të të dhënave në mënyrë që të parandalohet ekspozimi i tyre, nëse baza e të dhënave është e komprometuar.

Çdo herë një përdorues përpiqet të vërtetoj kundër një kërkese dhe një hash është llogaritur për fjalëkalimin që furnizon dhe është krahasuar me atë të depozituara tashmë në bazën e të dhënave të kërkesës.

NIST ka shpallur konkursin publik “ kriptografik hash algorithm” në nëntor të vitit 2007 me qëllimin e gjetjes së një algoritmi të ri hash që do të jetë i standardizuar.

Pas pesë vjetësh dhe tre raundesh përzgjedhjesh numri është reduktuar nga 64 funksione të paraqitura fillimisht me vetëm pesë dhe Instituti Kombëtar i Standardeve dhe Teknologjisë (NIST) pritet të shpallë fituesin këtë viti.

“Ideja e standardizimit të një funksioni të ri hash erdhi në vitin 2006”, -tha Schneier , i cili është njëri prej pjesëtarëve të ekipeve të njërit prej funksioneve kriptografike që është përfshirë në listën finale të konkursit.kohaislame