Stamboll, pirja e alkoolit përçan fetarët dhe laikët!

0
217

Një vendim i momentit fundit për të ndaluar alkoolin në një festival ndërkombëtar roku në Stamboll ka shkaktuar një debat të nxehtë mes banorëve fetarë dhe atyre laikë.

Debati po zhvillohet gjatë muajit të agjërimit islamik të Ramazanit, një periudhë që shpesh ka vënë në provë qytetin me një jetë të shumëllojshme, i njohur si për xhamitë historike ashtu dhe për gjallërinë e tij gjatë natës. Kjo polemikë zbulon shqetësime më të gjera për të ardhmen e Sambollit, por edhe të Turqisë.
Në një koncert ndërkombëtar roku tw organizuar në Universitetin Bilgi të Stambollit, pati përplasje midis personave fetarë dhe atyre laikë. Aktiviteti një-ditor u sponsorizua nga prodhuesi kryesor i birrës në Turqi, por një vendim i momentit të fundit ndaloi përdorimin e alkoolit. Mijëra spektatorëve të muzikës iu desh të shuanin etjen vetëm me limonadë dhe ujë.

Koncerti u mbajt në lagjen Eyup, e cila ka një komunitet të madh fetar, ku Ramazani është ndjekur në mënyrë rigoroze. Autoritetet lokale, të dominuara nga partia qeverisëse me rrënjë islamike AK, e kryeministrit Recep Tayip Erdogan, e mbrojti ndalimin, duke përmendur ndjeshmërinë fetare të banorëve.

Në lagjen Eyup ka opinione të përziera në lidhje me ndalimin. “Njerëzit në lagje organizuan një peticion për të ndaluar që alkooli të shitej në koncert, por unë nuk e nënshkrova atë, sepse nuk besoj se duhet ndërhyrë në jetën e njerëzve të tjerë”, i tha njw banorw i kwsaj lagjeje. Por njw grua tha se ndalimi i alkoolit ishte me vend. “Kjo është një zonë kryesisht muslimane kështu që ndalimi ishte i nevojshëm për respekt ndaj nesh”, tha ajo, raporton VOA.

Shumë nga opinionistët e gazetave kryesore të vendit e kanë kritikuar ndalimin e alkoolit. “Kjo nuk është një betejë në lidhje me alkoolin, por në lidhje me lirinë”, shkruante opinionisti i njohur Hasan Cemal i gazetës Milliyet.

Por, kryeministri Rexhep Tajip Erdogan, partia AK e të cilit dominohet nga islamikët, deklaroi me krenari se ai ishte nismëtar i vendimit për të ndaluar alkoolin në koncert. “Ata duan që të gjithë të rinjtë tanë që të jenë alkolikë. U thashë autoriteteve të universitetit se ishim të shqetësuar në lidhje me festivalin. Si mund të ndodhë një gjë e tillë?”, tha Erdogan.

Në Stamboll gjenden disa prej xhamive më të rëndësishme të botës Islamike, por qyteti është gjithashtu i famshëm për gjallërinë e netëve me bare dhe restorante të ndërtuar shekuj më parë. Në këtë restorant, pjata të vogla të shijshme shërbehen së bashku me pijen kombëtare, raki.

Gokhan Tan i Universitetit Bilgi të Stambollit shqetësohet se ekuilibër delikat i qytetit po ndryshon. “Kryetari i bashkisë tha se nuk do të shitej alkool në lagjen Uskudar i parë, dhe kjo po ndodh dhe në zona të tjera, sidomos në Bejoglu. Ata nuk e thonë drejtpërdrejt, por e drejta për të pirë alkool në vende publike është pakësuar dhe kjo është një zonë argëtuese. Ajo që ata thonë është se kemi të bëjmë me një vend të veçantë që duhet të ruhet. Ato janë në fakt zona të partisë në pushtet”.

Por në lagjet e kontrolluara nga partia e qendrës së majtë, ka pasur një rrtije të ndjeshme të numrit të bareve dhe restoranteve. Në lagjen Kadikoy, e cila është në anën aziatike të Stambollit, dhjetëra bare dhe restorante janë hapur brenda një viti. Njerëzit ulen për të pirë e për të ngrënë ditën dhe natën, edhe gjatë muajit të shenjtë të Ramazanit. Por shumica e tyre janë të vetëdijshëm që qyteti po ndryshon. “Unë jetoj 25 kilometra larg prej këtu. Por nuk mund të pi në lagjen time, kështu që bëj gjithë këtë rrugë që të mund të pi alkool. A ka kuptim kjo gjë?”.

Në Stamboll banojnë mbi 15 milionë njerëz, që përbëjnë gati një të katërtën e popullsisë së vendit dhe, në një farë mënyre, qyteti është një pasqyrim i vetë Turqisë. Në qoftë se ndarjet e vullnetshme zëvendësojnë tolerancën, ekspertët paralajmërojnë se mund të jetë një shenjë shqetësuese jo vetëm për të ardhmen e Stambollit, por për atë të të gjithë vendit.kohaislame