Synimi i Pavarësisë së Bankës Qendrore

Kur roli primar i bankave qendrore ishte ruajtja e stabilitetit të çmimeve, lirimi i tyre nga ndërhyrja politike siguroi kredibilitetin që duhej për të arritur mandatin e tyre.

Por në prag të ndërhyrjeve masive të tregut të politikëbërësve për të nxitur rritjen ekonomike, shumë politikanë po pyesin nëse pavarësia ka shkuar shumë larg.
Barry Eichengreen mendon se bankat qendrore mund të ruajnë më së miri pavarësinë e tyre duke folur më qartë dhe më shpesh – dhe duke shmangur pyetjet e largëta nga qëllimet e tyre politike.

Gjithashtu, Otmar Issing argumenton se pavarësia e Bankës Qendrore Evropiane gjithnjë e më shumë është në kundërshtim me mandatin e saj të zgjeruar.

Por Yanis Varoufakis beson se pavarësia është një epokë, sepse bankat qendrore të parasë krijojnë një pjesë të ngushtuar të ofertës totale të parasë.

Dhe Howard Davies pajtohet që lehtësimi sasior në shkallë të gjerë blur kufirin mes politikës monetare dhe fiskale./Kumti.com

Artikulli paraprakGjermania e re e Angela Merkel
Artikulli vijuesRendi i Ri Botëror i Kinës?