Gjermania e re e Angela Merkel

Duke i mirëpritur refugjatët për të përmirësuar barazinë gjinore, talenti i kancelares gjermane Angela Merkel në tejkalimin e ndarjeve shoqërore dhe politike e ka bërë transformimin e Gjermanisë në një shoqëri të hapur të mundshme. Kjo, jo politika ekonomike, ka qenë arritja më e madhe e zotërimit të saj.

Kancelarja gjermane Angela Merkel, Bashkimi Kristian Demokratik (CDU) mund të ketë fituar shumicën në zgjedhjet federale të shtatorit, por kjo nuk do të thotë që e ardhmja e vendit është e qartë. Ajo që del si Merkel kërkon të formojë një koalicion të ri me të Gjelbrit dhe Demokratët e Lirë, jo vetëm që do ta transformojë trajektoren ekonomike të Gjermanisë gjatë katër viteve të ardhshme; ajo gjithashtu do të përcaktojë fatin e transformimit të vendit në një shoqëri vërtet të hapur.

Në më pak se një brez, Gjermania, dikur njeriu i sëmurë i Evropës, është shfaqur si një central elektrik ekonomik botëror. Por e vërteta është se suksesi i tanishëm ekonomik i Gjermanisë është më pak rezultat i politikave të mira se sa i kushteve të favorshme të jashtme, veçanërisht në Evropë, gjë që siguroi një kërkesë të fortë për eksportet gjermane.
Për të qenë të sigurtë, reformat e rëndësishme ekonomike në vend mundësuan Gjermaninë të përfitonte nga kërkesa e jashtme. Por ato u ndërmorën shumë kohë para se Merkel të vinte në pushtet dhe pak reforma kuptimplote ekonomike u zbatuan gjatë mandatit të saj 12-vjeçar. Për shembull, investimet private vendase mbeten të dobëta, pjesërisht për shkak të shërbimeve të mbingarkuara dhe ngarkesave të rënda burokratike.

Për më tepër, meqenëse qeveria gjermane ka predikuar masat shtrënguese ndaj fqinjëve të saj, ajo ka rritur shpenzimet sociale për pensionet dhe transferet, duke lejuar që investimet publike neto të kthehen negative. Shqyrtimi shumë i nevojshëm i sistemit të taksave, i cili dikur u hoq nga CDU, nuk ka arritur të materializohet. Dhe, edhe pse punësimi është rritur gjatë mandatit të Merkel, krijimi i vendeve të punës nuk ka arritur të ulë segmentin e të ardhurave të ulëta të tregut të punës.

Partitë që ka më shumë gjasa të formojnë qeverinë e ardhshme – CDU (dhe partia e saj bavareze, Bashkimi Kristian Social), të Gjelbërve dhe Demokratëve të Lirë – po luftojnë tani për mënyrën më të mirë për të përdorur suficitet e mëdha fiskale të Gjermanisë për t’i shërbyer zgjedhësve të tyre përkatës . Çfarëdo vendimi që ata bëjnë, performanca ekonomike e Gjermanisë ka gjasa të mbetet e fortë, të paktën në aspektin e tregtisë dhe një buxheti të ekuilibruar.

Testi i vërtetë i të ashtuquajturit koalicion i Xhamajkës (i quajtur për ngjyrat e partive) qëndron diku tjetër. Ajo që Merkeli ka munguar në arritjet e politikës ekonomike, ajo ka bërë përpjekje për të sjellë ndryshime sociale. Nën udhëheqjen e saj, Gjermania është bërë shoqëria e hapur që është sot. Por është gjithashtu një shoqëri gjithnjë e më e ndarë.

Siç ndodh, rreth 20% e popullsisë së Gjermanisë prej 82 milionë banorësh ka një sfond migrues, dhe afër pesë milionë janë muslimanë. Ky multikulturalizëm reflektohet në ndryshimin e perspektivave nga ana e të gjithë gjermanëve. Katër nga pesë gjermanë tani konsiderojnë se Islami dhe homoseksualiteti janë pjesë e shoqërisë gjermane; tre nga katër thonë të njëjtën gjë për migrantët dhe refugjatët. Dhe Gjermania ka një nga popullatat më pro-evropiane në kontinent.

Tre qeveritë e fundit, të gjitha të udhëhequr nga Merkel, kanë kontribuar fuqishëm në këtë transformim. Kritikët e quajnë Merkel kancelarin e parë social demokrat nga një parti konservatore, sepse ajo ka përqafuar shumë politika progresiste, duke predikuar stabilitetin dhe vlerat tradicionale. Ndoshta vendimi i saj më i rëndësishëm – i cili pothuajse i kushtoi asaj kancelarinë, por që mund të formonte në fund të fundit trashëgiminë e saj – ishte vendimi i saj i 2015 për të pranuar, pavarësisht kundërshtimit të ashpër nga shumë prej partive të saj, pothuajse 1.5 milion azilkërkuesish dhe shtytje për integrimin e tyre në gjermanisht shoqëria.

Qeveritë e udhëhequra nga Merkel e Gjermanisë kanë mbështetur gjithashtu edukimin e fëmijërisë së hershme dhe të drejtat e fëmijëve, duke mbikëqyrur progresin substancial në barazinë gjinore. Shtrirja, qasja më fleksibile në tregun e punës, zgjerimi i objekteve të fëmijërisë së hershme dhe stimujt financiarë kanë nxitur një rritje të pjesëmarrjes së fuqisë punëtore në më shumë se 70%, një nga më të lartat në botën e industrializuar. Qeveria e tanishme gjermane gjithashtu zbatoi një kuotë prej 30% për gratë në bordet mbikëqyrëse të kompanive të mëdha, si dhe një ligj mbi transparencën e pagave që synon zvogëlimin e hendekut të pagave gjinore në vend, i cili është ende një dajak 21%.

Ndërsa Merkel nuk i drejtoi këto reforma – jo pak sepse ajo duhej të shmangte alienimin e atyre në partinë e saj që i shihnin ato negativisht – ajo ofroi mbështetje të heshtur. Në mënyrë të ngjashme, edhe pse Merkel vetë votoi këtë vit kundër legalizimit të martesës së homoseksualëve, të cilën shumë nga partia e saj nuk e mbështesin, ajo pranoi me dashamirësi vendimin e Bundestagut, duke deklaruar se ajo shpresonte se votimi jo vetëm do të promovonte “respektin midis opinioneve të ndryshme” “Më shumë kohezion social dhe paqe”.

Në fund të fundit, është talenti i Merkel në tejkalimin e ndarjeve sociale dhe politike që e ka bërë transformimin e Gjermanisë në një shoqëri të hapur të mundshme. Dhe kjo, jo politika ekonomike, në fund të fundit mund të bëhet arritja më e madhe e kancelarisë së saj. Në disa mënyra, Gjermania tashmë është larguar nga pikëpamja e kthimit në rrugën e saj drejt hapjes, për shkak të politikës së refugjatëve të Merkel 2015.

Megjithatë, ka sfida të mëdha përpara. Përtej sfidave teknike dhe sociale që lidhen me integrimin e suksesshëm të refugjatëve, ekziston një nevojë për tolerancë më të madhe ndaj Islamit dhe diversitetit në përgjithësi nga ana e të gjithë gjermanëve. Gjithashtu do të nevojiten ndryshime të mëtejshme në politikat familjare dhe gjinore dhe një rishikim i sistemit arsimor.

Ndërsa Gjermania vazhdon të debatojë se çfarë do të thotë të jesh gjerman, rezultati i negociatave aktuale të koalicionit do të përcaktojë nëse qeveria e ardhshme e Merkel përballet me këto sfida në mënyrë efektive. Nëse do, Merkel do të mbahet mend si arkitekti i një shoqërie të re gjermane./Kumti.com

MARCEL FRATZSCHER

Artikulli paraprakVettingu, ende pa buxhet
Artikulli vijuesSynimi i Pavarësisë së Bankës Qendrore