Veriu i Kosovës, vrima e zezë e Mafias

Në sundimin hibrid të veriut të Kosovës, Beogradit, Prishtinës, marrin pjesë misione dhe krime ndërkombëtare, shkruan mediat gjermane dhe raportet nga Deutsche Welle.

Për vite të tëra është e njohur se disa struktura mafioze kanë lulëzuar, shkruan shtypi në gjuhën gjermane për vrasjen e Oliver Ivanoviqit.“Vdekja në bastionin e mafies ballkanike”, titulli i tekstit në Zeitung e famshëm dhe në Frankfurter Allegmayne.

Gazeta thotë se Ivanoviq ishte “një pragmatist, i moderuar kur të tjerët luajtën zjarrin e histerisë kombëtare dhe miteve”, raporton “b92”“Është e qartë se Ivanoviq me qasjen e tij të paqëllimtë ndaj realitetit të Kosovës krijoi shumë armiq”, thotë gazetari Mihael Martens:“Në elitat nacionaliste shqiptare në Prishtinë, Ivanoviq u hodh në sy, sepse në mënyrën më të madhe paqësore ai ka argumentuar se përfaqësonte të drejtat e pakicës serbe në Kosovë. (…) Nacionalistët serbë nuk ishin të vetëdijshëm për faktin se ai ishte i shpejtë për të njohur realitetin e pavarësisë së Kosovës.

Sloganet e gjera të torturës për Kosovën e përjetshme dhe Tokën e Shenjtë të Kosovës, të shpërndara nga vetë herojtë e Kosovës nga Beogradi, ishin të papranueshme për të. Por ai kishte armiq dhe në autoritetet mbikëqyrëse ndërkombëtare në Kosovë, e cila ishte edhe dhjetë vjet pas shpalljes së pavarësisë – e cila nuk është njohur nga të gjitha vendet e BE-së. Domethënë, ai nuk u ndal nga kritikat e drejtpërdrejta të të huajve për shkak të zhvillimeve të gabuara dhe trazirave politike.”Letra e Frankfurtit më tej deklaron se vetë në intervistat e tij në muajt e fundit, vetë Ivanoviqi e bëri të qartë se serbët në veri të Kosovës nuk kanë frikë nga shqiptarët sesa serbët e tjerë, kriminelët lokalë dhe xhipa pa shenja regjistrimi.

Kërcënimet, shtuan ata, u bënë më intensive pasi ai vendosi të hyjë në garën politike për postin e kryetarit të bashkisë kundër një kandidati të mbështetur nga presidenti serb Aleksandar Vuçiq.“Ivanoviq nuk u mbajt për të sjellë Vuçiqin në kontakt të drejtpërdrejtë me mafian në Mitrovicë, por ai ishte duke folur shumë për “strukturat kriminale që lidhen me politikën.”“Vrasjet e mafies i përkasin jetës së përditshme të vendeve të Ballkanit, në Beograd, Prishtinë dhe Tiranë, ashtu si në Sofje apo në Shkup.

Por kjo vrasje ka shumë të ngjarë që të jetë e motivuar politikisht,” shkruan “Sunday Spiegel” në një botim në internet.“Vrasja e Ivanoviqit është në mes të një situate shumë kritike politike. Marrëdhëniet serbo-kosovare janë në pikën më të ulët në vitet e fundit. (…) Vetëm Kosova, politikisht, ekonomikisht dhe shoqërisht – pak javë përpara dhjetë vjetorit të shpalljes së pavarësisë – është në fund.”

Artikulli paraprakArrestohet ish-oficeri i CIA-s, akuzohet si spiun i Kinës
Artikulli vijuesPrifti rus dënohet me 14 vite burgim për ngacmim fëmijësh