10 Sëmundjet autoimune

Sëmundjet autoimune ndodhin kur sistemi imunitar i trupit gabimisht sulmon qelizat e shëndetshme.

Sistemi imunitar i trupit njerëzor zakonisht mbron ato nga infeksionet dhe sëmundjet. Megjithatë, sëmundjet autoimune ndodhin kur sistemi imunitar i trupit gabimisht sulmon qelizat e shëndetshme që prekin një ose më shumë pjesë të trupit. Ka më shumë se tetëdhjetë sëmundje autoimune; në vijim janë disa prej tyre.Kumti.com

10. Lupus Nephritis
Nefriti Lupus është një sëmundje e veshkave të shkaktuar nga lupus eritematoz sistemik. Lupus është një çrregullim ku sistemi imunitar i trupit sulmon qelizat dhe organet e tij. Rrjedhimisht, glomerulet (qelizat funksionale) ndezen dhe mund me kalimin e kohës të çojnë në dështimin e veshkave, të cilat kërkojnë dializë ose transplantim të veshkave si trajtim.

9. Alopaciza Areata
Alopecia areata, e cila është quajtur ndryshe edhe baldness, është një çrregullim në të cilin flokët e trupit vdesin në arna ose në të gjithë trupin. Kjo është një sëmundje autoimune që shkakton pika të përhershme të mprehta që me kalimin e kohës, varësisht nga aftësia mendore e individit të prekur, mund të çojnë në stres psikologjik.

8. Vitiligo
Vitiligo është një sëmundje kronike e lëkurës që paraqet disa arna të lëkurës që humbasin pigmentin. Pjesët e prekura u kthyen të bardha dhe skajet e mprehtë karakterizojnë spote. Shfaqja është nisur kryesisht nga elementë të mjedisit, dhe make-up mund të përdoret për të reduktuar efektet psikologjike.

7. Sëmundja e Addison-it
Sëmundja Addison, e referuar edhe si hipokortisolizëm dhe pamjaftueshmëri primare të veshkave, është një çrregullim kronik autoimun në të cilin gjëndrat përmbysore prodhojnë më pak hormone steroide. Gjendja ndodh kur gjëndrat e veshkave kanë probleme që çojnë në prodhimin më pak të hormoneve të tyre: aldosterone dhe kortizol.

6. Sëmundja e Crohn-it
Sëmundja e Crohn është një sëmundje inflamatore e zorrëve që prek çdo seksion të traktit gastrointestinal (GIT). Gjendja është shkaktuar nga një përzierje e faktorëve imun, bakterial dhe mjedisor në ata njerëz që janë të predispozuar gjenetikisht. Sistemi imunitar i trupit sulmon muret e GIT, ndoshta duke synuar të vrasin antigjenet e mikrobakterive.

5. Sindromi Evans
Sindroma Evans është një lloj sëmundje autoimune, ku antitrupat e trupit luftojnë kundër trombociteve dhe qelizave të kuqe të gjakut. Gjendja përparon patologjikisht si bashkë-ndodhja e çrregullimeve të gjakut autoimun: purpura trombocitopenike dhe anemia hemolitike. Anemi hemolitike autoimune është një çrregullim ku qelizat e kuqe të gjakut hahen nga sistemi imunitar i aktivizuar i trupit, ndërsa në purpur trombocitopenik imun, veprimi autoimunitar shkatërron trombocitet.

4. Arthritë e gjirit
Arthrititi i mitur është një gjendje autoimune pa ndonjë shkak të njohur, dhe është përmendur më së shumti artriti jonik idiopatik (JIA). Rezultatet e JIA është inflamimi i nyjeve me më pak efekte në kërc dhe stabilitet të përbashkët pa karakteristikat reumatoid. Simptomat dalluese nga sëmundjet e tjera janë zgjatura e ënjtjes së nyjeve të prekura, të cilat janë kryesisht kyçin e këmbës dhe dore.

3. Neuropatija progresive inflamatore
Neuropatia inflamatore progresive është një sëmundje autoimune të cilën Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve publikuan në raportin e tij të 31 janarit 2008. Ai u raportua për herë të parë në Shtetet e Bashkuara në mesin e punëtorëve që punonin në thertoret e derrave. Sëmundja paraqet dhimbje, paralizë të papritur, lodhje, dobësi dhe mpirje, veçanërisht në gjymtyrë.

2. Sindromi i Qëndrueshëm i Personit
Sindroma e personit të ngurtë është një kusht neurologjik që paraqet ngurtësi dhe ngurtësi të trupit në përkeqësim. Muskujt e rrumbullakët preken kryesisht nga ngurtësi, të shoqëruar nga spazma të cilat çojnë në pozicionim anormal. Karakteristikat kryesore të çrregullimit ndodhin së bashku me hyperlordosis mesit dhe paaftësia për të lëvizur. Shkaku nuk është i njohur, por antitrupat e trupit të quajtur GAD mendohet të luajnë një rol.

1. Sëmundja e Kawasakit
Sëmundja Kawasaki, e njohur edhe si sindromë limfatike mucocutaneous, është një çrregullim ku enët e gjakut ndezen. Sëmundja kryesore është një ethe që vazhdon për të paktën pesë ditë dhe nuk mund të jetë më e ulët nga medikamentet, shoqëruar me sytë e kuq dhe nyjet limfatike të fryrë. Nuk ka ndonjë shkak të njohur; megjithatë, është postuluar të jenë rezultatet e reagimit autoimun të aktivizuar nga infeksioni./Kumti.com

Artikulli paraprakÇka është ZIP Kodi?
Artikulli vijuesÇka është një qytet-shtet