Çka është një qytet-shtet

Një komb sovran, ku një qytet i vetëm dhe territoret e saj të varura përbëjnë një komb të tërë zakonisht quhet një shtet-qytet.Kumti.com

Një qytet-shtet nënkupton një qytet politikisht të pavarur, territori i të cilit përfshin edhe territoret e saj të varura. Ky lloj strukture politike ishte i zakonshëm në antikitet, siç shihet në qytetet e Shteteve të Karagjagut, Romës dhe Athinës. Territori i Italisë paraqiste qytet-shtete tregtare gjatë Rilindjes nga Venecia, Ankonja, Firence, Napoli, Pisa, Bari, në Lucca. Shtetet e qytetit nuk janë aq të shumta në ditët moderne, me Vatikanin, Singaporin dhe Monakonin, që konsiderohet si përkufizimi i vërtetë i këtij termi. Shteteve të qytetit gjithashtu shkojnë me emrin mikro-shtete, një term që përdoret gjithashtu për të treguar konfiguracione të tjera të kombeve veçanërisht të vogla. Një pjesë e vogël e shteteve të tjera të vogla kanë ngjashmëri me strukturën e shteteve të qytetit dhe kështu konsiderohen si shtete moderne të qytetit, si Malta, Katari, Bahreini, Kuvajti dhe Brunei. Këto territore secili kanë një vendbanim urban që strehon një pjesë të konsiderueshme të popullsisë edhe pse ata kanë një sërë vendbanimesh të veçanta përveç një qyteti kapitalist de facto.

Qytetet Antike të Shteteve
Shtete të shumta të qytetit përparuan në kohët mesjetare në pjesë të ndryshme të botës nga Rusia, Greqia, Azia Qendrore, Egjipti, deri në Bregun Suahil. Roma është një nga shembujt e dukshëm të këtyre qyteteve. Ajo u zhvillua nga një sërë vendbanimesh që rrethonin një guaskë në lumin Tiber. Fisi latin i Italisë merret me formimin e shtetit të qytetit. Republika Romake filloi rreth vitit 509 pes dhe përmbante elemente të tilla demokratike si një kushtetutë, kuvendet përfaqësuese, Senati dhe çdo vit zgjidhet magjistratë.

Qyteti zgjeroi mandatin e tij nëpërmjet pushtimit për të përfshirë territore në Afrikën e Veriut, Evropën Perëndimore, rajonin e Mesdheut, Evropën Lindore dhe Veriore dhe Azinë e Vogël. Në lartësinë e qytetit në AD 117, ajo mbulonte 5.0 kilometra katrorë dhe kishte 50 deri në 90 milionë banorë. Roma frymëzoi shumë republika moderne. Një tjetër qytet-shtet mesjetar ishte Tiro, i cili ishte ndër shtetet më të shquara të qytetit në të gjithë Fenikinë. Goma ishte e përbërë nga dy fusha. Pjesa më e vjetër e qytetit u zhvillua në kontinent nga c. 2750 pes, ndërsa kompleksi ishull u rrit si një qendër tregtare. Prosperiteti i ishullit e bëri të domosdoshme fortifikimin e rëndë. Mbreti i Babilonisë, Nebukadnetsari II, rrethoi qytetin për trembëdhjetë vjet dhe nuk arriti të shkelë mbrojtjen e tij. Qyteti gjithashtu tërhoqi vëmendjen e Aleksandrit të Madh. Banorët e Tiros ishin ekspertë në bërjen e ngjyrave nga predhat e grimcuar të butakëve të Murex. Ngjyra vjollce që u prodhua ishte shumë e çmuar në epokën mesjetare. Aleanca e qytetit me Izraelin e lehtësoi më tej begatinë e saj.

Qytetet italiane
Venecia, Siena, Firence, Lucca dhe Genova u ngritën si shtetet më të njohura italiane nga shek. IX deri në shekullin e 15-të. Venecia u ngrit si një fuqi e madhe detare dhe si një qendër tregtie për erëz, mëndafsh dhe grurë. Venecia gjithashtu përfitoi nga një sektor bankar fitimprurës dhe konsiderohet si qendra e parë financiare ndërkombëtare. Genoa ishte një tjetër fuqi tregtare e Mesdheut dhe bankierët e qytetit i linin para monarkëve të tillë si ato të Spanjës. Firence lulëzoi në shekullin e 12 duke tregtuar me vende të huaja. U ndërtuan pallate dhe kisha të shumta që hynë në shekullin e 13-të, që paraqiste arkitekturë gotike. Firence gjithashtu kishte një industri prodhuese të leshta fitimprurëse. Lucca ishte i njohur për industrinë e saj mëndafshi ndërsa Siena u ngrit si një qendër tregtare. Këto shtete të qytetit zbatuan një formë republikane të qeverisjes të modës pas Romës dhe Greqisë mesjetare. Disa këshilla të ndërlidhura morën vendime të rëndësishme në shtete ndërsa burrat e shquar të rritur u zgjodhën ose u zgjodhën për të kryer detyra legjislative ose ekzekutive. Qytetet e Shteteve, megjithatë, nuk u lejuan të drejta të konsiderueshme politike banorëve të territoreve të tyre subjektive jashtë kryeqytetit.

Rënia e Qyteteve Mesjetare-Shtetërore
Disa shtete të qytetit tashmë kishin humbur sovranitetin e tyre në shekullin e 16-të. Republika e Florentines evoluar në Dukën e Toskanës në 1532 nën sundimin e familjes Medici, ndërsa Sienna u pushtua nga Spanja në 1555 dhe blerë nga Firence në 1557. Shtetet e qytetit ishin më pak dhe më të dobët në shekullin e 18-të. Venecia luftoi për të ruajtur pavarësinë e saj pasi u angazhua në një seri luftarake me turq nga viti 1645 deri më 1718. Napoleon Bonaparte arriti të pushtonte Venedikën në 1797. Shtetet e qytetit europian ishin humbës të mëdhenj në kohën midis Rilindjes dhe Revolucionit Francez pasi ata nuk mund të përballonin fuqinë punëtore dhe pasurinë për t’u mbrojtur kundër monarkive të fuqishme.

Shtetet e qytetit aktual

Monako është ndër qytetet e tanishme të botës. Ajo shtrihet në Rivierën Franceze në pjesën perëndimore të Evropës. Monako ulet në një sipërfaqe prej 0.78 milje katrorë dhe ka rreth 38.400 banorë. Monako ka zbatuar një lloj monarkie kushtetuese të qeverisë. Shtëpia e Grimaldit ka mbajtur sundimin mbi territorin përkundër disa ndërprerjeve të shkurtra. Pavarësia e shtetit është e garantuar nga Traktati Franco-Monakian i vitit 1861, megjithëse mbrojtja e tij është në duart e Francës. Në vitin 1993, Monako iu dha të drejta të plota votimi nga OKB. Shteti gjithashtu merr pjesë në disa politika të BE-së, si p.sh. kontrolli kufitar dhe doganat edhe pse nuk është anëtar i BE-së, megjithëse ka qenë pjesëmarrës në Këshillin e Evropës që nga viti 2004.

Singapori është një qytet-shtet aziatik, territori i të cilit përmban një ishull parësor dhe 62 ishuj të tjerë. Historia e saj koloniale përfshin pushtimin britanik dhe pushtimin japonez gjatë Luftës së Dytë Botërore. Singapori u bashkua me kolonitë e tjera ish-britanike për të krijuar Malajzi, por u shkëput dy vjet më vonë duke cituar dallimet ideologjike dhe u vendos si një vend sovran në 1965. Singapori u përball me sfida fillestare si një brendësi dhe mungesë të burimeve natyrore, tregtia çoi ekonominë e saj. Kushtetuta e Singaporit siguron një strukturë demokracie të demokracisë në politikë. Vendi ka një sistem të sofistikuar dhe teknologjik të avancuar ushtarak për të mbrojtur sovranitetin e saj nëse lind nevoja.

Qyteti i Vatikanit
Qyteti i Vatikanit zë një sipërfaqe prej 44 hektarësh brenda Romës. Themelimi i qytetit është kredituar në Traktatin Lateran të vitit 1929, i negociuar midis Italisë dhe Selisë së Shenjtë. Figura përgjegjëse për Kishën Katolike Romake merr pushtet politik në shtet dhe Papa është pra në qendër të funksioneve legjislative, gjyqësore dhe ekzekutive të qytetit. Zyrtarët më të lartë shtetëror janë kleri katolik me origjinë të ndryshme kombëtare. Qyteti i Vatikanit ka një ekonomi unike pasi mbështetet në shitjen e botimeve dhe pullave postare, tarifat e pranimit në muze, si dhe shitjen e kujtimeve turistike./Kumti.com

Artikulli paraprak10 Sëmundjet autoimune
Artikulli vijuesÇfarë është bastioni