10 vendet më të vogla në Evropë

Qyteti i Vatikanit, Monakos, San Marino dhe Lihtenshtajni kryesojnë listën e qyteteve më të vogla të Evropës sipas zonës së tokës.

Kontinenti i Evropës ka 50 vende me disa vende që kanë territore pjesërisht në Evropë dhe Azi, ndërsa disa ende nuk janë pranuar plotësisht. Kontinenti në kohët e sotme quhet Eurazi, sepse kufiri midis Evropës dhe Azisë nuk është i përcaktuar mirë dhe disa vende qëndrojnë midis dy kontinenteve. Evropa ka një sipërfaqe prej rreth 3,930,000 milje katrore. Popullsia e kontinentit u vlerësua në 738 milionë në 2016. Vendet më të vogla në kontinent përfshijnë disa vende që vetëm pjesërisht njihen si një vend i pavarur./www.kumti.com

10. Kosova

 

Kosova është e vendosur në Evropën Juglindore. Ajo u nda nga Serbia në shkurt të vitit 2008 dhe sot pranohet nga 112shtete si një shtet i pavarur nga bashkësia ndërkombëtare. Kosova është e vendosur në Gadishullin Ballkanik dhe është pa dalje në det. Vendi ka një sipërfaqe prej rreth 10.887 m2 katrorë dhe një popullsi prej 1.816 milionë banorë në vitin 2016.

9.Azerbaixhani

 

Republika e Azerbajxhanit është në rajonin e Kaukazit Jugor. Vendi qëndron në mes të Azisë Jugperëndimore dhe Evropës Juglindore. Ana në Evropë mat 2,687.27 kilometra katrorë, ndërsa i gjithë vendi ka një sipërfaqe prej rreth 33,400 kilometra katrorë. Azerbajxhani fitoi pavarësinë në vitin 1918. Vendi u bashkua me Bashkimin Sovjetik më 1920 dhe u largua më 30 gusht 1991. Vendi është midis gjashtë shteteve të pavarura turke. Popullsia e vendit vlerësohet të jetë 9.762 milion në vitin 2016

Për hyrjen e Azerbajxhanit në këtë listë, ne po llogarisim vetëm tokën e saj në anën evropiane.

8.Luksemburgu

Luksemburgu është një vend pa dalje në det, që gjendet në Evropën Perëndimore, kufizohet nga Belgjika, Gjermania dhe Franca. Ajo mat 2586 km katrorë, që e vendos atë në mesin e vendeve më të vogla të Evropës. Qyteti i Luksemburgut është si kryeqyteti i Luksemburgut dhe një nga tre kryeqytetet e Bashkimit Evropian (dy të tjerat janë Brukseli, Belgjika dhe Strasburgu, Franca).

7.Georgjia

Gjeorgjia ndodhet në rajonin e Kaukazit të Evropës dhe Azisë. Ajo është e vendosur në mes të Evropës Lindore dhe Azisë Perëndimore me pjesën më të madhe të vendit që është në Azi. Kryeqyteti i vendit është Tbilisi, i cili është gjithashtu më i madhi në vend. Ana e Gjeorgjisë në Evropë ka një sipërfaqe toke prej 937.46 milje katrorë. Sipërfaqja e përgjithshme e tokës Gjeorgji, duke përfshirë anën në Azi, është 26.911.32 kilometra katrorë. Popullsia në vitin 2017 u vlerësua në 3.718 milion. Gjeorgjia u nda nga Bashkimi Sovjetik në prill të vitit 1991. Gjeorgjia është gjuha kombëtare e vendit.

Megjithëse sipërfaqja totale e tokës në Gjeorgji është më e madhe se disa nga hyrjet në këtë listë, ne vetëm po e llogarisim pjesën e Gjeorgjisë që është në anën evropiane, e cila është 2,428 km katrorë.www.kumti.com

6.Andora

Principata e Andorrës është një vend i mbyllur në malet e Lindjes së Pyrenees në Europën Jugperëndimore. Principata u themelua në vitin 1278 dhe udhëhiqet nga presidenti i Francës dhe peshkopi i Urgellit, Spanja. Andorra ka një sipërfaqe prej 181 milje katrorë. Në vitin 2016, vlerësimi i popullsisë ishte 77,281. Andorra la Vella është kryeqyteti dhe është kryeqyteti më i lartë në Evropë në lartësinë prej 3.355 metra. Gjuha kombëtare është Katalonishtja.

5.Malta

 

Republika e Maltës përbëhet nga një grup ishujsh të vendosura në Detin Mesdhe, që gjenden në Evropën Jugore. Ishujt e mëdhenj përfshijnë Maltën, Gozon dhe Comino. Ishulli mbulon një sipërfaqe prej 122 milje katrorë. Popullsia në vitin 2016 ishte vlerësuar në 436,947. Gjuha kombëtare e vendit është maltese edhe pse anglishtja përdoret për komunikim zyrtar. Valletta është kryeqyteti dhe është qyteti më i vogël kryeqytet në madhësi në Bashkimin Evropian. Malta fitoi pavarësinë në vitin 1964 dhe u bë republikë në vitin 1974.www.kumti.com

4.Lihtenshtajni

 

 

Lihtenshtajni është një principatë e udhëhequr nga një princ. Principata është e vendosur në Evropën Qendrore dhe është e dyfishtë pa dalje në det. Vendi është i vendosur në luginën e Rinit të vargjeve të Alpeve. Lihtenshtajni ka një sipërfaqe prej rreth 62 kilometra katrorë. Popullsia e Principatës u vlerësua në 37,666 në vitin 2016. Gjermanishtja përdoret si gjuhë zyrtare e komunikimit. Lihtenshtajni është një nga vendet alpine që e bëjnë atë një destinacion ideal për sportet dimërore.

3.San Marino

Republika e San Marino është një mikroshtet dhe një enklavë në Itali. Sipërfaqja e vendit është rreth 24 kilometra katrorë dhe është kryesisht kodrinore. San Marino ishte republika më e vogël në botë deri në vitin 1968 kur Nauru fitoi titullin. Popullsia ishte vlerësuar të jetë 33,285 në vitin 2016. Qyteti më i madh në vend është Serravalle, dhe kryeqyteti është qyteti i San Marino. Vendi është një nga vendet më të pasura në botë. San Marino është i vetmi vend ku numri i automjeteve tejkalon numrin e njerëzve. Në vitin 2014, ka qenë 1,263 automjete për 1,000 njerëz. Italianja është gjuha zyrtare në vend, por Romagnol është gjithashtu një gjuhë popullore.

2.Monako

Monako është një qytet-shtet i pavarur i vendosur në Rivierën Franceze, e njohur zyrtarisht si Principata e Monakos. Vendi mbulon një sipërfaqe prej 0.78 milje katrorë dhe është vendi i dytë më i vogël në botë. Një regjistrim i kryer në vitin 2016 tregoi se popullsia ishte 38,499. Traktati franko-monakos i vitit 1861 e pa Monaco të bëhet një shtet i pavarur. Gjuha zyrtare në Principatin e Monakos është frëngjisht me Monegasque, Italian dhe Occitan folur gjerësisht. Qeveria e vendit është një monarki kushtetuese dhe sundimtari aktual është Princi Albert II. Principata e Monakos ka qenë nën monarkinë kushtetuese që nga viti 1911, dhe kreu i shtetit është princi sovran. Monako nuk merr ndonjë taksë mbi të ardhurat dhe ka taksa relativisht të ulëta për bizneset duke e bërë atë një vend me disa nga njerëzit më të pasur. Monako është i famshëm për Grand Prix të Monakos.

1.Vatikani

Shteti i Vatikanit është vendi më i vogël në Evropë dhe në botë si nga madhësia ashtu edhe nga popullsia me një sipërfaqe prej rreth 0.17 milje katrorë. Vendi nuk është formalisht vetëqeverisës dhe qeveriset nga Selia e Shenjtë. Popullsia u vlerësua në 1,000 në vitin 2015. Qyteti u themelua nëpërmjet traktatit Lateran të nënshkruar më 11 shkurt 1929, midis Selisë së Shenjtë dhe Italisë. Italianja është gjuha zyrtare e Vatikanit. Qyteti i Vatikanit është vendosur në malin e Vatikanit dhe kështu emri rrjedh nga mali. Qeveria e Vatikanit është një monarki absolute zgjedhore me pushtetin që ushtrohet nga kreu i Kishës Katolike Romake, Papa./www.kumti.com

Artikulli paraprakMenjëherë, ndaloni përdorimin e Facebookut
Artikulli vijuesVendet me taksën më të lartë të shitjes