8 Gjërat që çdo baba duhet t’ia mësojë birit të tij

Edhe pse disa mendojm se nënat luajnë rolin më të rëndësishëm në jetën dhe edukimin e një fëmije, ka gjëra që një baba me siguri do të bëjë më mirë. Sidomos kur bëhet fjalë për një djalë.

Vetëm mendoni: Së pari, djali vjen nën mbikëqyrjen e mësuesve të kopshteve dhe pastaj shkon në një shkollë ku gratë përbëjnë 90% të mësuesve. Fëmija është vazhdimisht në shoqëri me gratë dhe i mungon edukimi mashkullor.

Kumti vendosi t’ju tregojë rreth 8 gjëra që vetëm babai mund t’i japë fëmijës.

1.Tregoni se sa është e rëndësishme është ta dijë se si është të fitojë dhe si të humbësh.

Përveç miqve, cili është shoku më i mirë për një fëmijë në konkurse dhe lojëra të ndryshme? Babi, natyrisht. Ky është një trajnim i mirë për cilësitë mashkullore. Nëpërmjet këtyre lojërave, fëmija do të ndiejë shijen e fitores dhe do të kuptojë se sa përpjekje duhet për ta arritur atë.

Dhe për babanë, lojëra të tilla do të jenë një mundësi e shkëlqyer për t’u shpjeguar djalit të tij se humbjet janë të pashmangshme. Nëse bie, ju vetëm duhet të ngriheni dhe të vazhdoni të vazhdoni, dhe nuk ka asgjë të turpshme për një dështim./Kumti.com

2.Mësoni atij qëndrimin e duhur ndaj grave

Një nënë gjithashtu mund t’ia tregojë djalit të saj se si ta trajtojë një grua, por vetëm babai do të jetë në gjendje t’i tregojë të gjitha këto nëpërmjet shembullit të tij. Do të jetë mirë nëse djali i tij mëson prej tij të gjitha llojet e gjërave të rëndësishme për gratë. Jo nga miqtë, jo nga interneti, por nga babai – kjo është e rëndësishme. Merrni djalin tuaj me ju për të blerë lule për nënën. Shko në dyqan së bashku dhe me mirësjellje bisedoni me arkëtarin në mënyrë që fëmija të mos ngurrojë të komunikojë me gratë e panjohura. Kjo eshte./Kumti.com

3.Keni një bisedë njeri-njeri për dashurinë

Kjo pikë vijon nga të mëparshmet. Le të mësojë biri yt për këtë ndjenjë të fuqishme nga bisedat mashkullore në zemër kur të vijë koha. Për një adoleshent, do të jetë një dhuratë e vlefshme nëse babai i tij i tregon atij për dashurinë e tij të parë dhe datat e para dhe se ai nuk duhet të nxitojë sepse është më mirë të presësh për vajzën e duhur që do të krijojë një shkëndijë në shpirtin e tij. Biseda të tilla do të jenë jashtëzakonisht të dobishme për besimin reciprok.

4.Mësojeni se si të luftoj

Një baba është i vetmi që mund të mësojë si duhet djalin e tij për të qenë i fortë dhe i fortë, për t’u ngritur për vete dhe për atë që është e drejtë. Ai mund ta mësojë atë për të zbuluar kur vlen të zhurmohet në mënyrë që shkelësi nuk do të afrohet dhe kur është më e arsyeshme të mos i kushtoni vëmendje provokimeve dhe të largoheni me qetësi.

Ai duhet t’i shpjegojë djalit të tij dhe të tregojë me shembullin e tij se mirësia nuk është dobësi./Kumti.com

5.Ndihmoni atë të gjejë pikëpamjen e tij për botën

Ju as nuk keni nevojë të bëni ndonjë gjë të veçantë këtu. Vetëm të jeni atje nga koha në kohë dhe bisedoni me të. Fëmija duhet të kuptojë se nuk është vetëm  me kërkesat dhe pritjet e saj, por edhe një person tjetër me një qasje tjetër.

Natyrisht, kur bëhet fjalë për edukim, prindërit duhet të jenë në të njëjtën anë. Por në aspektin e pikëpamjeve të botës, filozofia e tyre mund të jetë shumë e ndryshme. Dhe kjo është absolutisht normale. Me ndihmën e babait, fëmija do të shohë se ka disa pikëpamje për të njëjtat dukuri, duke mësuar të analizojë dhe formojë pikëpamjen e vet për gjërat.

6.Pasurojeni përvojën e fëmijës me ndjesi të reja

Gjithçka fillon kur ai është ende një fëmijë. Megjithatë, edhe si një 6-muajshe ai mund të ndiejë dallimin midis manifestimeve femërore dhe mashkullore të dashurisë. Ndryshe nga nënat me përkedhelje dhe puthje baballarët preferojnë lojëra aktive me një “karakter mashkullor”, të tilla si hedhja ose tjerrja. Nënat zakonisht shikojnë në të gjitha këto me një tmerr të qetë, por fëmija merr një bollëk të ndjenjave vizuale, dëgjimore dhe të prekshme dhe një eksperiencë të re në lidhje me vendndodhjen e tyre hapësinore

7.Mësojeni atij se si të riparon 

Ka gjëra të tilla që bëjnë meshkujt që duken si magjia për shumicën e grave – për shembull, duke filluar një zjarr, duke thyer thonjtë, duke riparuar një makinë. Edhe nëse fëmija juaj është 100% “urban”, nuk ka dyshim se aftësia për të filluar një zjarr do të jetë i dobishëm për të në të ardhmen – të paktën për ndezjen e një skarë. Në çdo kompani, aftësitë e përshkruara më sipër do të shtojnë 100 pikë në reputacionin e djalit tuaj.

8.Ndihmoni atë për të zotëruar detyrat e brendshme

Sigurisht, kjo ka të bëjë me lidhjen e një kravatë, mirëmbajtjen dhe hekurosjen e këmishave të tij. Edhe pse tani përgjigja për çdo pyetje mund të gjendet në internet, nuk mund të pranosh se do të jetë shumë më mirë nëse ai e mëson këtë nga babai i tij. Dhe po, është babai dhe askush tjetër që mund ta tregojë djalin e tij se njerëzit gjithashtu mund të gatuajnë. E pra, të paktën në mënyrë që të mos vdesin nga uria./Kumti.com

Bazuar në materialet nga jeta familjare

Artikulli paraprakJu mund ta mbushni telefonin tuaj duke përdorur zhileta (Video)
Artikulli vijuesKy test me 3 pyetje mund të përcaktojë intelektin tuaj