A është holokausti gjenocidi më i madh në histori?

Po shikoja statistikat demografike të Argjentinës dhe aty thuhet se 17% te Argentinasve kane gjurmë indiano-amerikane në kodin gjenetik. Mirëpo kur flet dikush pë Argjentinën, i referohet vendit me trashëgiminë më të theksuar evropiane në Amerikë, krahas Kanadasë dhe Uruguajit.

Duke lexuar historinë e SHBA, në krahun tjetër, vlerësohet që në momentin që ky vend u zbulua nga evropianët rreth 5 me 12 milionë indianë jetonin në territorin që sot quhet SHBA. Në fillim të shekullit të 20, vetëm 250 mijë të tillë kishin mbetur. Lind pyetja: ku shkuan indianët?

Shumica e universiteteve amerikane thonë se 70% me 90% e indianëve vdiqën nga sëmundjet, pra nuk u eliminuan nga puritanët anglezë me kompani….

Është e vërtetë që në Amerikën e Veriut nuk shikon aq shenja civilizimi indian, siç i vërren në Amerikën e Jugut. Por pyetja me vend është përse në Amerikën Qendrore dhe në Amerikën e Jugut viruset dhe sëmundjet e evropianëve nuk patën të njëjtin efekt si në Amerikën e Veriut?

Përtej Amerikave, një territor i madh i botës që konsiderohet si i virgjër dhe i papopulluar është Perandoria Ruse. Atje nuk kemi shumë të dhëna, por e dimë që ka pasur konflikt midis rusëve dhe indigjenëve. Në rastin e mançuve dhe myslimanëve turko-mongolë e dimë që ka pasur vrasje dhe zhdukje masive.

Është një pyetje me vend pra, se cila është historia e shumë popujve të zhdukur, se cili është roli i superfuqive në historiografinë e botës. Shpesh herë gjermanët, spanjollët, portugalët dhe katolikët na shfaqen se organizuesit e masakrave ndaj hebrejve apo indigjenëve, por roli i anglezëve, rusëve (protestantëve dhe ortdodoksëve) në gjenocide dhe spastrime etnike-fetare-raciale nënvlerësohet.

Nuk kam të dhëna të sakta, megjithatë besoj se duhen rishikuar shumë fakte historike përtej kontinentit evropian.

Solli për ju Kumti.com

Artikulli paraprakSpiunazhi
Artikulli vijuesPopulli libian jetonte mirë në kohën e Gaddafit. Ç’ndodhi vallë ?!