Anonimiteti në internet

0
313

Nepermjet adreses se IP-se, çdo uebsit mund ti percjell levizjet tuaja nepër faqet e tij dhe te shikoj interesimet tuaja. Uebsiti mund te eksploatoj lehte vrimat e sigurise ne sistemin tuaja me ndihmen e vetm IP-se suaj dhe llojin e sistemit operativ.
Qeverite dhe organizatat mund te krijojne site me tema kontraverse për te terhequr njerez te pakujdesshem. Keto informata kane potencial te jene te rrezikshme për individet.
Menyra me e lehte për te lundruar Internetin ne anonimitet është duke perdorur server proksi (proxy). Kur adresa IP e ndonjerit prej ketyre servereve futet ne shfletuesin tuaj, ajo do te veproje si mburoja ndermjetesuese ne mes teje dhe uebsitit qe ju e deshironi. Mirepo, nuk është e lehte te vendoset nese proksi është me te vertet anonim.

Lundro ne Anonimitet

Adresa IP është karta e identifikimit ne Internet për kompjuterin tuaj. Nese nje haker e dine IP-n tende, ai/ajo mund te ju sulmoj drejtperdrejte duke skenuar kompjuterin tend për porta te hapura. Si rezulat, anonimiteti ne rrjete zakonisht bazohet ne fshehjen e adreses tende reale. Ekzistojne disa menyra për ta fshehur IP-n tende.
Duke vendosur IP-n e njer serveri proksi ne shfletuesin tuaj (me e thjeshta, çdokush mund ta bej)
Duke perdorur nje server proksi te bazuar ne rrjete
Apo me softuer proksi shtese ne kompjuterin tuaj