Arabishtja, ndër gjuhët më të kërkuara për t’u punësuar

0
259
Gjuha arabe do të jetë gjuha e dytë më e rëndësishme për të huajt për t’u punësuar në të ardhmen, pas spanistesh në Angli, sipas Institutit britanik.
 
Kohët e fundit, në Qendrën Ndërkombëtare për Gjuhën Arabe (KAICAL) me bazë në Rijad, gjuha arabe është renditur e katërta  në mesin e gjuhëve të mëdha ndërkombëtare.
 
Cituar nga mediat vendase, The Independent me qendër në Londër, tha se më shumë se 300 milion njerëz e flasin gjuhën arabe, duke nxitur Institutin Britanik të kërkojnë shkolla për të përfshirë arabishten si pjesë e programit mësimor të tyre.  
 
Sipas studimit të tij, vendimi është bërë duke marrë në konsideratë faktorë të ndryshëm si të eksportit dhe importit, të biznesit, transaksioneve, punëve  të qeverisë dhe kriteret ekonomike, si dhe prioritetet e sigurisë.
 
The Independent botoi një tregim ku thuhet se Harroje frëngjishten dhe Mandarinen – Arabishtja është gjuha që duhet mësuar, thotë  Këshilli Britanik, duke shtuar se disa shkolla në Britani nxënësit tashmë mësojnë arabishten në Shkollën  Fillore Horton Park në Bradford, e cila e filloi mësimin arabishtes tre vjet më parë. 
 
Hulumtimi i kryer nga Këshilli Britanik e ka vlerësuar gjuhën arabe si  gjuha dytë më i rëndësishme për punëtorët e së ardhmes, dhe përdorimi i gjuhës arabe po bëhet gjithnjë e më e rëndësishme për të ardhmen për begatinë kulturore dhe ekonomike të Britanisë së Madhe. 
 
Në një raport të mëparshëm të KAICAL thuhet se sipas një studimi në gjuhët, kinezishtja me të gjitha dialektet e saj, është gjuha më e folur, më e përhapur. Megjithatë, anglishtja zënë vendin më të lartë në aspektin e numrit të vendeve që e flasin atë, e ndjekur nga arabishtja në vendin e dytë.
 
Profesor i gjuhëve në Universitetin e Duseldorf  Ulrich Ammon tha se ka 467.000.000 banorë që flasin gjuhën arabe.