14 trika që do t’ju ndihmojnë të mbijetoni në një situatë të jetë apo vdekje

Ne shpresojmë që ju kurrë nuk do të shihni një qen të tërbuar ose një gjarpër helmues, të humbni në det të hapur, ose të keni për të ecur nëpër një shkretëtirë të nxehtë. Por nëse ndodh diçka e tillë, është e rëndësishme të dini se çfarë të bëni në këto situata.Shanset për të mbijetuar në situata të tilla është më pak se 10%.

Për t’ju përgatitur fjalë për fjalë për gjithçka, Kumti do t’ju japë këshilla që do t’ju ndihmojnë të shpëtoni jetën tuaj në situata jashtëzakonisht të vështira.

1. Nëse jeni në det të hapur

Imagjinoni që jeni në një varkë në det të hapur. Si duhet të jetoni? Tre gjëra që do t’ju ndihmojnë të mbijetoni në mes të detit janë ushqimi, uji dhe temperatura.

Ka ushqime në det, vetëm duhet të merrni atë. Në vitin 1942, një detar anglez kaloi 133 ditë në det për shkak se ai bëri një shufër duke përdorur telat elektrik. Nëse keni disa materiale, bëj të njëjtën gjë. Nëse nuk ka asgjë që mund të përdorni, bëni një rrjetë duke përdorur një copë rroba.

Vendoseni në ujë dhe përpiquni të kapni alga deti dhe plankton.

Për të marrë ujë të ëmbël, bëni një makinë për distilim. Ai përbëhet nga dy rezervuarë (të vegjël dhe të mëdhenj) dhe një pjesë të një qese plastike. Uji i detit nga rezervuari i madh do të zhduket, plastika do ta mbajë atë dhe uji do të kondensohet në rezervuarin e vogël.

Pushtimi i nxehtësisë mund të vrasë shumë më shpejt se uria. Përveç kësaj, dielli reflekton nga sipërfaqja e ujit dhe dëmton retinën tuaj. Hiqni disa nga rrobat dhe mbuloni kokën dhe sytë.

2. Nëse ju keni humbur në një shkretëtirë

Mundohuni të udhëtoni gjatë natës. Gjatë natës, temperatura mund të bjerë për 35 gradë. Udhëtimi gjatë natës zvogëlon rrezikun e përkeqësimit të nxehtësisë dhe dehidratimit. Kjo strategji mund t’ju ndihmojë të kurseni deri në 1 gallon ujë në ditë.

Shumë njerëz mendojnë se ka ujë brenda kaktuseve. Në fakt, ato përmbajnë lye helmuese. Nëse e pini atë, mund edhe të vdisni. Në shkretëtirat, uji mund të gjendet në burime nëntokësore që nuk janë shumë të thella.

3. Nëse jeni bllokuar nën një ndërtesë ose në një shpellë

Nëse jeni bllokuar nën mbeturinat, burimi më i çmuar që keni për momentin është ajri. Pra, për të mos humbur atë, ju duhet të dini se çfarë të bëni.

Merr fryme thellë, por nxjerr shumë ngadalë. Mos përdorni shkrepës. Zjarri zvogëlon sasinë e oksigjenit.

Mos bërtitni. Ulëritja do të rrisë panik, kështu që zemra juaj do të mundë më shpejt dhe do të duhet të marrësh frymë më shpejt.

Hiqeni këmishën dhe mbështillni kokën me të. Nëse do t’ju mbrojë nga mbytja nëse pluhuri merr në fytyrë.

4. Nëse shihni një qen të egër ose një ujk

Ujqit shpesh sulmojnë kur jeni në territorin e tyre. Nëse një ujku ju vë veshin, ju duhet të tërhiqeni ngadalë duke mbajtur kontaktin me sy.

Mos e ktheni shpinën dhe mos vraponi. Një ujk i vetmuar nuk do të të sulmojë nëse nuk ikni dhe e provokoni atë.

Për të trembur kafshën e egër, bërtisni me zë të lartë sa mundeni dhe veproni në mënyrë agresive. Bërtisni, ulërini, flisni me zë të lartë. Dhe vazhdoni të ecni ngadalë prapa.

Nëse do të ishit të pafat sa të hash në një paketë ujqërësh apo qensh të egër, mos lejoni që të rrethojnë ty. Qasju një peme dhe përpiquni të ngjiteni.

5. Bëni ndeshje papërshkueshëm nga uji

Zjarri është shumë i rëndësishëm për të mbijetuar në çdo mot, në çdo klimë, por ndeshje ose një çakmak mund të laget, kështu që duhet t’i bëni ato të papërshkueshëm nga uji paraprakisht. Për ta bërë këtë, vetëm vendosni një shtresë të hollë me polish transparente për thonjtë dhe le të thahen.

6. Nëse jeni kafshuar nga një gjarpër helmues

Një gjarpër helmues duket kështu: sapo të ju kafshon, vendi do të dëmtohet  shumë. Ngjyra e gjakut mund të ndryshojë në ngjyrë të kuqe të errët apo blu. Pas kësaj, vendi i kafshuar merr fryrë, dhe shfaqen simptoma të tjera: një dhimbje koke, një vizion i paqartë, hallakati, nauze, ethe.

Çfarë duhet të bëni: mjekët nuk e rekomandojnë thithjen e helmit, sepse mund të ketë disa plagë të vogla në gojën tuaj. Nëpërmjet tyre, helmi mund të hyjë në gjakun tuaj. Por nëse jeni larg nga spitali, nuk ka zgjidhje tjetër. Ju duhet të thithni helmin 1-2 sekonda pas pickimit, duke pështyrë helm gjate gjithë kohës dhe duke larë gojën.

Mos e shtypni pickimin ose mos vendosni një fashë mbi të. Nëse helmi përqendrohet në një vend, kjo mund të çojë në nekrozë. Le të derdh gjak – do të marrë pak nga helmi me të.

7.Si të sinjalizoni SOS saktë

Nëse jeni në rrezik dhe nuk keni mjete për komunikim, duhet të dini se si të sinjalizoni SOS saktë.

SOS duket dhe tingëllon si kjo: 3 flasha të shkurtra (ose tinguj), pastaj 3 të gjata dhe 3 të shkurtra përsëri (…).
Pas sinjalit, prisni për tre sekonda dhe përsëritni. Nëse merrni 3 ndriçime drite (ose tre fishkëllime), kjo do të thotë që shpëtimi është drejtuar në drejtimin tuaj.

8.Një gjë që mund të shpëtojë jetën tënde

Një çantë mbijetese përmban gjërat më të nevojshme që do t’ju ndihmojnë të mbani të ngrohtë, të gjeni ushqim, ujë, ose të jepni ndihmën e parë. Duhet shumë pak hapësirë.

Merrni një kuti të vogël dhe vendosni këto gjëra brenda: disa ndeshje, një copë kuti ndeshjeje, një shirit ndihmës, copë fletë alumini, një brisk rroje, një grep peshkimi, një pilulë antibiotike, një qiri të vogël, një fije, copë shirit tubesh, dhe fshin me lagështi.

9.Si të mos mbyteni kur jeni i plagosur apo i lidhur

Një ish marins e përshkroi këtë teknikë në librin e tij. Këto veprime do t’ju ndihmojnë të mos mbyteni në vende ku është shumë e thellë ose në një det të stuhishëm nëse nuk mund t’i përdorni armët tuaja.

Kontrolli i frymës është gjëja më e rëndësishme. Mos u frikësoni për të marrë frymë në një ritëm të matur. Ju duhet të merrni frymë thellë, por daljet duhet të jenë të shpejta.

Nëse jeni në një thellësi të vogël, përdorni pikën e zhytjes dhe kërcimit duke lëvizur në breg. Nëse jeni duke notuar në shpinë,mbrapa në mënyrë që koka juaj të jetë mbi ujë. Një rrokullisje e plotë e trupit do t’ju lejojë të merrni frymë thellë në një det të stuhishëm dhe të vazhdoni të lëvizni në breg.

10. Si të vendosni dru të lagësht në zjarr

Kjo teknikë quhet pishtar suedez. Vendosni logun vertikalisht, bëni një prerje në formë të yllit sa më thellë që mundeni. Vendosni ca bar të thatë dhe shkopin brenda dhe vendosni logun në zjarr.

Diga kap zjarr shumë shpejt dhe mund të digjet nga 2-5 orë, pa marrë parasysh madhësinë ose llojin e pemës.

11.Si të qëlloni saktë

Kumti.com është kundër përdorimit të armëve. Megjithatë, ka situata kur jeta juaj është në rrezik dhe ju duhet të mbroheni. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të dini se si të synoni dhe të tërhiqni shkasjen e duhur nëse keni armë.

Kur të tërhiqni shkopin, duhet të siguroheni që shkaku është në mes të majës së gishtit tuaj të indeksit. Frymë ngadalë dhe qëndro i qetë para se të qëlloni.

12.Si të bëni një kurth për peshqit

Duke kërkuar ushqim, peshku mund të notojë pranë bregut gjatë natës ose të shkojë në ujërat e cekët. Pra, nëse jeni të humbur, është e rëndësishme të dini se si të bëni një kurth peshku dhe të merrni ndonjë ushqim.

Lloji i “vorbullës” të kurthit është bërë me shkëmbinj dhe shkrime. Shumë peshq mund të hyjnë në këtë kurth në një natë dhe është shumë e vështirë për peshkun që të dalë. Për të kapur peshkun, mbyllni daljen dhe spërkatni ujin. Ju mund të kapni peshq në kurthe të tilla edhe me duart tuaja të zhveshura.
A njihni ndonjë këshilla tjetër mbijetese? Na tregoni me mesazh./Kumti.com

Artikulli paraprakÇka është ÇEKU
Artikulli vijues10 gjëra të fshehura që publiku i përgjithshëm nuk i di