Astma

Astma; Llojet, Simptomat, Shkaqet

Astma është një gjendje e frymëmarrjes që karakterizohet nga spazma në muskujt e butë përreth rrugëve të frymëmarrjes në mushkëri, të njohura si bronke dhe bronchiole. Kur ndodhin spazmat, ato shkaktojnë ngushtim në rrugët e frymëmarrjes, duke krijuar vështirësi në frymëmarrje dhe, në shumicën e rasteve, një ndjesi të mos qenët në gjendje për të marrë aspak frymë. Në mënyrë tipike, astma shoqërohet edhe me sekrecion të tepërt të mukusit në membranën e mukozës së mushkërive.

Astma është veçanërisht e zakonshme në mesin e fëmijëve dhe adoleshentëve të moshave nga 2 deri në 17 vjeç. Në Shtetet e Bashkuara, kjo është sëmundja numër një në këtë grupmoshë, si dhe shkaku kryesor i shtrimit në spital. Por astma është gjithashtu shumë e zakonshme në mesin e të gjitha grupmoshave, duke qenë shkaku i tetë kryesor i sëmundjes në përgjithësi. Ajo gjithashtu mund të jetë fatale, dhe mund të shkaktojë vdekjen për shkak të asfiksisë. Në dy dekadat e fundit, ka pasur një rritje dramatike (mbi 65 për qind) të numrit të rasteve të astmës në SHBA, kryesisht për shkak të një rritje shoqëruese të ndotjes së mjedisit, zakoneve të varfëra të ngrënies, dhe alergjitë ushqimore dhe të mjedisit.

Kujdes: Rastet e sulmit të rëndë të astmës kërkojnë kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Llojet e astmës

Ka dy kategori kryesore të astmës: Akute dhe Kronike.

Rastet e astmës akute zakonisht ndizen papritur, duke shkaktuar vështirësi në frymëmarrje që mund të jetë e rëndë. Megjithatë, episodet e astmës akute zakonisht nuk zgjatin shumë (më pak se një ditë).

Astma kronike është një gjendje e mbetur me simptoma që janë të ngjashme me ato të astmës akute, edhe pse ato janë shpesh më pak të rënda.

Një kategori e tretë e astmës është e njohur si astma profesionale. Ajo është përgjegjëse për më shumë se 15 % të të gjitha rasteve të astmës dhe prek vetëm të rriturit. Është quajtur kështu për shkak se shkaktohet nga ekspozimi ndaj toksinave mjedisore në vendin e punës.

Simptomat e astmës

Simptoma kryesore e astmës është një sulm astme i karakterizuar nga vështirësi në frymëmarrje dhe i shoqëruar me shtrëngim të muskujve të sheshtë të rrugëve bronkiale të frymëmarrjes, inflamacioni i membranave mukoze, dhe rritja e prodhimit të mukusit.

Simptomat mund të përkeqësohen shpejt, veçanërisht në rastet e astmës akute.

Simptoma të tjera përfshijnë: kollitje, ngushtësi në gjoks, gërhitje (sidomos gjatë frymënxjerrjes), rrahje zemre të shpeshta, dhe çrregullime të gjumit për shkak të paaftësisë për të marrë frymë si duhet.

Riniti alergjik, ose alergjia nga bari (pezmatimi i mukozës së korridoreve të hundës), është gjithashtu një simptomë shumë e zakonshme e astmës, që ndodh në 93 % të të gjithë fëmijëve dhe adoleshentëve të prekur nga astma dhe në 99 % e të rriturve.

Shkaqet e astmës

Shkaqet e astmës përfshijnë, por nuk kufizohen vetëm në: Dietë të varfër, alergjitë ushqimore dhe të mjedisit, ekspozimi ndaj ajrit të ftohtë, infeksione, mbitendosje dhe / ose ushtrim i tepruar, lodhje, dhe stres.

Ilaçet me thithje, të cilat përshkruhen zakonisht nga mjekët konvencionale për të trajtuar simptomat e astmës, mund të shkaktojnë vetë sulme të astmës, si mund të bëjnë edhe barna të tjera farmaceutike, të cilat mund të shkaktojnë reagime alergjike.

Ajri i ftohtë: ekspozimi i papritur ndaj ajrit të ftohtë shpesh mund të provokojë sulme te njerëzit që janë të prirur për astmë për shkak të asaj se si ajri i ftohtë fillimisht shkakton ngushtim të rrugëve të ajrit të trupit.

Ushqimi: Përveç rrezikut të alergjive ushqimore që vijnë nga një dietë e pashëndetshme, zakonet e varfëra të ushqyerjes në mënyrë të pashmangshme çojnë në funksion imun të kompromentuar, duke i mundësuar alergeneve që shkaktojnë sulmet e astmës shumë më të vështira, dhe gjithashtu rrit rrezikun e infeksionit.

Alergjitë ushqimore dhe mjedisore: alergenet e ushqimit dhe / ose mjedisit janë shkaktarë të zakonshëm të sulmeve të astmës. Në mënyrë tipike, astma që ndodh në fëmijërinë e hershme ka më shumë gjasa të jetë për shkak të alergjive ushqimore, dhe astma që zhvillohet më vonë në jetë është zakonisht për shkak të dyjave: alergjive ushqimore dhe të mjedisit.

Ushqime të zakonshme që mund të shkaktojnë sulme alergjike përfshijnë vezët, qumështin dhe produktet e qumështit, sheqerin, kikirikët, grurin, sojën dhe misrin. Çdo ushqim, megjithatë, potencialisht mund të shkaktojnë astmë, si dhe të shkaktojë të tjera kushte që lidhen me alergjitë. Përveç kësaj, ngjyrosësit ushqimorë, preservativet kimik dhe aditivët e tjerë ushqimor mund të shkaktojnë sulme të astmës.

Shkaqet më të zakonshme mjedisore të sulmeve të astmës janë pezmatimi i kafshëve, detergjentët komerciale dhe pastruesit, pluhuri, puplat, myku, poleni, Petrochemicals, tymi (duke përfshirë tymin e duhanit të dorës së dytë), dhe tekstilet. Shumica e pëlhurave trajtohen me formalinë, e cila mund të provokojë një reagim të fortë, siç ndodh me pëlhurën e përbërë nga materiale sintetike.

Infeksioni: bakteret infektive, kërpudhat dhe viruset janë të gjitha të lidhura me reaksionet alergjike dhe sulmet e astmës, sidomos gjatë dimrit.

Pompat me thithje dhe barnat Farmaceutike: pompat thithëse, edhe pse ato janë të rekomanduara zakonisht nga mjekët konvencionale për të menaxhuar simptomat e astmës, në fakt mund të përkeqësojnë simptomat e astmës dhe të shkaktojnë sulme të astmës. Kjo është për shkak të asaj se si individët e ndjeshëm ndaj pompës me thithje reagojnë kur t ekspozohen ndaj tyre. Astma e lidhur me pompën me thithje është më e zakonshme në mesin e njerëzve mes moshës dhjetë dhe tridhjetë vjeçare.

Barna të ndryshme farmaceutike gjithashtu mund të shkaktojnë ose të përkeqësojnë sulmet e astmës, përfshirë aspirinën.

Prednisone, një tjetër ilaç i rekomanduar zakonisht nga mjekët konvencionale për astmën, gjithashtu mund të shkaktojë efekte të rënda anësore. Përveç simptomave potencialisht rënduese të astmës, prednisone mund të shkaktojë marramendje, glaukoma, dhimbje koke, probleme menstruale, dobësi të muskujve, ulçera peptike, dhe të pengojë aftësinë e trupit për të shëruar plagët. Përveç kësaj, përdorimi i vazhdueshëm i prednisone gjithashtu mund të shpejtojë fillimin e diabetit Tipi II.

Zakonet e papërshtatshme frymëmarrjes: Njerëzit të cilët zakonisht marrin frymë nëpërmjet gojës së tyre në vend të hundës, janë shumë të prirur për të zhvilluar astmë. Në fakt, studiuesit kanë zbuluar se më shumë se 90 % e të gjithë pacientëve me astmë marrin kryesisht frymë me gojën e tyre apo e kanë bërë këtë në të kaluarën. Marrja e frymës nga goja rrit në mënyrë të konsiderueshme ekspozimin e një personi ndaj pezmatimit, pluhurit, mykut, dhe polenit, si dhe ndaj agjentëve infektivë dhe alergeneve të mjedisit dhe ndotësve.

Mbitendosja dhe ushtrimi i tepërt: mbitendosja fizike dhe / ose ushtrimi i shumtë mund të shkaktojë sulmet e astmës te njerëzit e prekshëm për astmë për shkak të asaj se si aktiviteti fizik prek mushkëritë dhe prodhon një tendencë për frymëmarrje përmes gojës.

Stresi: stresi fizik dhe mendor/emocional është treguar nga hulumtimet të ketë lidhje me astmën. Stresi ka treguar të shkaktojë që qelizat e bardha të gjakut të njohura si leukocite, të zenë vend në qelizat bronkiale. Kur kjo ndodh, inflamacioni i rrugëve bronkiale të frymëmarrjes shpesh mund të ndodhë, dhe kjo mund të çojë në astmë.

Stresi i një natyre mendore / emocionale është i lidhur veçanërisht me rastet e astmës gjatë fëmijërisë. Për më tepër, vetë astma mund të shkaktojë stres, duke krijuar një rreth vicioz mes simptomave të astmës dhe stresit.

Artikulli paraprakSimptomat e një sistemi të dobësuar imunitar
Artikulli vijuesHapi 6 për një imazh më të mirë për veten: Mendo pozitivisht