Automekanikët na tregojnë 10 gjërat që nuk duhet ti bëjmë kurrë në makinë

Ndërsa makinat moderne kanë shumë karakteristika të sigurisë dhe një kompjuter i cili mban gjithçka që funksionon normalisht, duke përfshirë bllokimin e komandave kontradiktore dhe paralajmërimin e shoferit rreth çështjeve të mundshme, është ende një ide e mirë për të shmangur kryerjen e disa gjërave.

Andaj Kumti zgjodhi disa gjëra që nuk duhet të bëni me makinën tuaj.

1. Mos shtypni “ndaljen e motorit” gjatë ngasjes

Nëse ju ndodheni ta bëni aksidentalisht ndërsa jeni duke vozitur me shpejtësi të lartë të arsyeshme, asgjë e keqe nuk do të ndodhë. Makina moderne kanë shumë karakteristika të sigurisë për të parandaluar këto gjëra. Sidoqoftë, thjesht mos e bëni./Kumti.com

2. Mos përzgjedhni “të kundërt” gjatë vozitjes

Një tjetër gjë që ju duhet të shmangni është përzgjedhja e “kundërt” gjatë ngasjes. Megjithëse sistemi kompjuterik në makinën tuaj duhet të injorojë komandën “e kundërt” dhe asgjë nuk do të ndodhë, nuk është thjesht një ide e mirë./Kumti.com

3. Mos përzgjedhni “park” gjatë ngasjes

Mos e provoni. Kompjuteri në makinën tuaj do ta bllokojë këtë komandë për arsye sigurie, por dhënia e urdhrave kontradiktorë mund të dëmtojë plotësisht makinën tuaj./Kumti.com

4. Mos i lidhni shumë çelësa tek çelësi i ndezjes

Shumë çelësa mund të jenë shumë të rënda dhe pesha mund të dëmtojë kalimin e ndezjes me kalimin e kohës. Ndajini ato; mbani vetëm disa çelësa në unazën kryesore të makinës./Kumti.com

5. Ndrrimi i vajit

Ndiqni specifikimet e prodhuesit për sa shpesh ndryshojnë vajin – është atje për një arsye. Kjo vlen veçanërisht për makina të reja. Disa prodhues përdorin vaj shumë të hollë kur makinat largohen nga fabrika, dhe ky vaj DUHET të ndryshohet në rreth 1000 km./Kumti.com

6. Mos e mbushni tepër motorin

Motori gjithmonë vjen me matjen, i cili ka treguar “pikë të plotë”. Plotësoni atë në këtë nivel dhe mos e mbushni atë në krye si një shishe pasi kjo do të shkaktojë dështim katastrofik dhe tym që eminon nga të gjitha anët e makinës./Kumti.com

 

7. Mos prisni derisa rezervuari i karburantit të jetë i zbrazët

Edhe benzina e pastër ka disa grimca të vogla në të dhe graviteti e mban atë në pjesën e poshtme të rezervuarit tuaj të benzinës. Nëse vozisni “në tym”, ky mbetje merr thithje direkt në motor. Në përgjithësi, është një praktikë e mirë për të mbushur makinën kur ajo merr rreth një të katërtën e rezervuarit.

Gjithashtu, meqë këto janë pompa me lagështi, ato punojnë më së miri të zhytur plotësisht./Kumti.com

8. Mos injoroni shenjat paralajmëruese

Jo të gjitha shenjat paralajmëruese janë të njëjta për të gjitha makinat, por në përgjithësi ato janë të koduara me ngjyra. Një shenjë e gjelbër (ose ndonjëherë blu) është një tregues që një sistem i veçantë është aktivizuar. Një simbol i verdhë normalisht tregon se diçka duhet të servisohet ose kontrollohet. Kuq do të thotë një lloj çështje serioze dhe ju duhet të ndaleni sa më shpejt që të jetë e mundur, sepse makina mund të jetë e pasigurt për të përzënë.

Në përgjithësi, nëse ndizet një dritë paralajmëruese në pult, mos e injoroni atë dhe thërrisni një mekanik sa më shpejt të jetë e mundur./Kumti.com

9. Gomat – kontrolloni presionin

Një praktikë tjetër e mirë: kontrolloni herë pas here presionin e gomave. Nëse ju mund të mendoni se një gomë mund të jetë e sheshtë, normalisht tashmë është e sheshtë si një zbritje dhe ka qenë e tillë për një kohë. Ngasja me goma të paplotësuar është shumë e pasigurt. Plus, ajo mban gomat shumë shpejt./Kumti.com

10. Rrotat – kontrollo bilancen

Nëse ju ndodheni të goditni ulësen (ejani, ne të gjithë e kemi bërë) ta marrim makinën në një punëtori dhe t’i kërkojmë mekanikës që të kontrollojë balancën dhe shtrirjen. Nëse rrotat janë jashtë bilancit, atëherë ju nuk keni kontroll të mirë të automjetit tuaj. Më mirë të jesh i sigurt./Kumti.com

Nëse mendoni se nuk kemi përmendur diçka të rëndësishme, ju lutemi shkruani në lidhje me komentet. Gjithashtu, ndani me miqtë tuaj kështu që ne të gjithë të përzënë në mënyrë të sigurtë./Kumti.com

Artikulli paraprak10 Inovacionet tek veturat që patjetër ju duhet të shihni (Video)
Artikulli vijues11 teknika te mahnitshme për pastrimin e gjërave që menduat se do të mbeteshin të pista gjithmonë