“Kurthi” i alkoolizimit…

0
779

-Birra njihet si një pije alkoolike e dobët. Por, përfundimi i fillimit të të pirit të birrës, është alkoolizmi.
-Sipas statistikave 80% e atyre që janë të alkoolizuar, kanë kaluar në këtë gjendje duke filluar me pirjen e birrës.
-Për t’u mbrojtur nga alkoolizimi, kushti i parë është të mbrphesh nga birra.
-Shkencëtarët kanë zbuluar në birrë praninë të një substance, që quhet “nitrozaminë”, e cila është shkaku i kancerit në pankreas.
-Në birrë gjendet 3 deri përqind alkool, në verë 6-14%, ndërsa në pije të tjera më të forta 30-50%. Për fëmijët, të cilët jnaë shumë të ndjeshëm ndaj veprimeve të alkoolit, një dozë prej 5 ml për cdo kilogram peshë, mbart gjitmonë rreikun për jetën. Në disa rate janë vetë prindërit që u ofrojnë pije alkoolike edhe “mburren” me “aftësinë” e fvmijës për të pirë një shishe birrë apo një gotë verë. Pasojat janë të pallogaritshme: së pari dëmtohet sistemi nervor, melcia, stomaku i fëmijës dhe së dyti përgatiten pijanecët e ardhshëm.