Çfarë është arkeologjia nënujore?

Arkeologjia nënujore është nën-disiplina në arkeologji që ka të bëjë me studimin arkeologjik të vendeve që ndodhen nën ujë.

Arkeologjia nën ujë është nën-disiplina në arkeologji që ka të bëjë me studimin arkeologjik të vendeve që ndodhen nën ujë. Arkeologjia nënujore nganjëherë quhet arkeologji detare. Megjithatë, ndërsa arkeologjia detare ka të bëjë me ndërveprimin e njerëzve me detin, arkeologjia nënujore fokusohet në vendet nën ujë pa marrë parasysh lidhjen e tyre me detin. Arkeologjia nënujore është e ngjashme me arkeologjinë tradicionale të tokës. Llojet më të zakonshme të vendeve të studiuara në arkeologjinë nënujore janë rrënime shipwrecks. Llojet e tjera të vendeve që janë eksploruar në arkeologjinë nënujore përfshijnë qytete të fundosur, vendet e avionëve, vendet e refuzimit, gjetjet e izoluara dhe vendbanimet e zhytura indigjene. Arkeologjia nënujore gjithashtu mbulon vendet e përmbytura të tokës, portet dhe strukturat e peshkimit.Kumti.com

Historia e Arkeologjisë Nenujore

Në të kaluarën, zhvillimi dhe krijimi i arkeologjisë nënujore si një fushë në kërkimet arkeologjike u përballën me sfida për shkak të vështirësive në qasjen dhe punën në vendet nënujore. Aplikimi i arkeologjisë nënujore ishte kryesisht i varur nga mjetet dhe aftësitë që janë zhvilluar nga shpëtimet e anijes. Megjithatë, ndërsa universitetet u interesuan për arkeologjinë nënujore dhe filluan të mësonin, fusha u zgjerua në një bazë më teorike dhe praktike. Zhvillimi i teknologjisë nënujore ka marrë një kthesë drastike gjatë viteve që çojnë në zhvillimin e degëve në arkeologjinë nënujore. Një nga degët e arkeologjisë nënujore është arkeologjia detare që u pranua në vitet 1980. Degë të tjera përfshijnë arkeologjinë detare dhe arkeologjinë e aviacionit nënujor.

Rëndësia dhe kontributet
Arkeologjia nënujore ka kontribuar ndjeshëm në zgjerimin e hulumtimeve dhe njohurive të së kaluarës. Për shembull, kërkimet arkeologjike nënujore kanë çuar në zhvillimin e nëndetëseve, të cilat janë instrumente të dobishme të kërkimit. Përveç kësaj, nëpërmjet arkeologjisë nënujore, njeriu ka qenë në gjendje të bëjë një koleksion të objekteve njerëzore të dobishme në studimin e historisë. Artikujt luajnë një kontribut të rëndësishëm në fushat e tjera të tilla si shkenca dhe inxhinieri. Arkeologjia nënujore ka mundësuar studimin e vërshimeve të rëndësishme të tilla si Titaniku dhe Housatonic të cilat janë me rëndësi vitale historike për shkak të madhësisë së humbjes së jetës të lidhur me to dhe rrethanave të humbjes.

Sfidat e Arkeologjisë Nënujore
Hulumtimet në vendet nën ujë përballen me sfida të rëndësishme. Së pari, vendet nënujore janë të vështira për t’u qasur dhe për këtë arsye kërkojnë pajisje dhe aftësi të specializuara zhytjeje për të hyrë në krahasim me vendet e kërkimit në tokat e thata. Vendet nënujore janë gjithashtu shumë të rrezikshme në krahasim me vendet në tokë. Kur arkeologët duhet të hyjnë direkt në vende, gjatësia kohore e disponueshme në thellësi është e kufizuar. Për të hyrë në vende shumë të thella që janë të paarritshme për arkeologët, nevojiten pajisje të specializuara si sensorë të largët dhe nëndetëse. Për një ngjarje arkeologjike nënujore, duhet të vendoset një platformë pune. Platforma e punës përfshin pajisje të tilla si makineritë e furnizimit me ajër, pajisjet e ri-kompresimit, objektet mjekësore, objektet e magazinimit për materialet e gërmuara dhe pajisjet speciale të ndjeshmërisë, ndër të tjera. Përveç kësaj, arkeologjia nënujore ballafaqohet me sfidat e motit të keq, kryesisht për shkak se vendet e detit janë të prirura për rrjedha të forta baticash që paraqesin kërcënim për jetën njerëzore. Së fundi, vendet detare kanë kafshë detare që mund të jenë një kërcënim për sigurinë e njerëzve./Kumti.com

 

Artikulli paraprakHaradinaj: Mos ua mbani dertin politikanëve
Artikulli vijuesKëto janë vendet me nëndetëse bërthamore