Këto janë vendet me nëndetëse bërthamore

Shtetet e Bashkuara, Rusia dhe Kina kryesojnë listën e transportuesve më të mëdhenj bërthamorë në botë.

Aftësitë ushtarake të shteteve anembanë botës janë rritur nga anijet e vogla detare deri tani nëndetëse bërthamore, të cilat qëndrojnë nën ujë për disa javë apo edhe muaj. Nëndetësat bërthamore janë më të fuqishme se nëndetëset me naftë, sepse reaktorët bërthamorë i fuqizojnë ato. Reaktorët bërthamorë funksionojnë për vite pa nevojë për furnizim të karburantit si nëndetëse me naftë. Zhvillimi në sektorin bërthamor ka bërë të mundur që shumë vende të ndërtojnë nëndetëse bërthamore për të mbrojtur kufijtë e tyre. Disa nga vendet me nëndetëse bërthamore janë Mbretëria e Bashkuar, Rusia, India, Shtetet e Bashkuara, Kina dhe Franca.Kumti.com

Vende me nëndetëse bërthamore

Shtetet e Bashkuara kanë disa nëndetëse bërthamore në tri kategori raketore, nëndetëse sulmesh dhe nëndetëse balistike. Secila nga tre nëndetëset i shërben një qëllimi të veçantë me këtë të fundit të përdorur për kryerjen e raketave balistike. Nëndetëset e sulmeve kujdesen për misionet taktike si mbledhja e inteligjencës, nisja e raketave të lundrimit dhe madje edhe anijet e anijeve ose nëndetëseve. Nga nënti i parë që SHBA kishte, Turtle, përparimi në teknologji ka mundësuar ndërtimin e nëndetëseve më të mira. SHBA ka gjithsej 72 nëndetëse të cilat janë ndarë më tej në klasë Los Angeles, Ohajo, Virxhinia dhe Seawolf.

Rusi
Marina marina ruse ka disa nëndetëse bërthamore; disa u trashëguan nga Gorbaçovi ndërsa të tjerët u ndërtuan. Në total, marina ruse ka 45 nëndetëse bërthamore në tri kategori sulmesh, raketash balistike dhe nëndetëse raketore. Nëndetëset e sulmit në marinën ruse mund të mbajnë gjithashtu raketa bërthamore të lundrimit.

Kinë
Flota e Republikës Popullore të Kinës operon tre flota të nëndetëseve në Detin e Veriut, Detin e Jugut dhe flotën e Detit të Lindjes. Flotat përbëhen nga dy nëndetëse të fuqishme bërthamore dhe konvencionale të cilat katërmbëdhjetë nëndetëset janë të fuqishme bërthamore. Nëndetësat me bazë bërthamore kategorizohen në balistikë dhe sulm. Nëndetësit janë vendosur më tej në klasa të ndryshme, përkatësisht lloji 091 klasa Han, klasa 092 Xia, 093 Shang, 094 Jin, 095, 96 klasa Tang, dhe lloji 098. Nëndetëset janë aktive dhe patrullojnë ujërat e Republikës Popullore të Kinës duke mbrojtur qytetarët e saj.

Indi
Flota indiane ka vetëm dy nëndetëse bërthamore me nëndetëse të tjera të mundura nga mjete të tjera. Të dy janë raketat balistike dhe sulmojnë nëndetëse. Nëndetësja e fundit ishte marrë me qira nga rusët në vitin 2012, dhe është nën marinën indiane për dhjetë vjet. Nëndetësja e sulmit është një nëndetëse Akula klasë 11 e quajtur Chakra. Nëntori tjetër është në nëndetësen e klasës Arihant dhe është porositur në vitin 2016. Të dyja këto nëndetëse janë aktive dhe në ujë. Përveç dy, marina indiane ka nëndetëse tjetër në ndërtim e sipër, e cila mund të jetë e autorizuar në dhjetor 2017.

Ardhmëria e nëndetëseve bërthamore
Klubi i nëndetëseve bërthamore po rritet vit pas viti pasi vendet në mbarë botën e shohin rëndësinë e një nëndetëse bërthamore për sigurinë e tyre. Avancimi në teknologji gjithashtu është duke bërë të mundur ngritjen e nëndetëseve me teknologjinë më të mirë. Teknologjia e inkorporuar në nëndetëse mundëson që raketat të shkarkohen nga një largësi pa vendndodhjen e nënsë duke u njohur./Kumti.com

Artikulli paraprakÇfarë është arkeologjia nënujore?
Artikulli vijuesSa njerëz përdorin marihuanën?