Çfarë është Brexit?

Brexit është termi që përdoret për të përshkruar Anglinë duke u larguar nga Bashkimi Evropian

Brexit është fjala e famshme për mundësinë e tërheqjes së Anglisë nga BE (Bashkimi Evropian). Në zgjedhjet e referendumit të mbajtur më 23 qershor 2016, rreth 51.9% e elektoratit që mori pjesë votuan për Anglinë për t’u larguar nga Bashkimi Evropian. Zgjedhjet treguan një pjesëmarrje prej 72% të votuesve. Më 29 mars 2017, parlamenti thirri artikullin-50 të traktatit të Bashkimit Evropian. Anglia do të dalë nga BE deri më 29 mars 2019.Kumti.com

Kur u bashkua Mbretëria e Bashkuar me BE?
Mbretëria e Bashkuar aplikoi për t’u bashkuar me Komunitetet Evropiane në 1963 dhe 1967, por ata ishin të ndaluar nga Presidenti De Gaulle. Pasi Presidenti Gaulle u dorëzua, Mbretëria e Bashkuar aplikoi me sukses dhe traktati i pranimit u nënshkrua nga Kryeministri Heath në vitin 1972. Akti i Komuniteteve Evropiane u miratua nga parlamenti në vitin 1972 dhe Mbretëria e Bashkuar u bashkua me komunitetin Europian zyrtarisht më 1 janar, 1973, së bashku me Irlandën dhe Danimarkën.

Kur filloi fushata Brexit e BE-së?
Partia e opozitës e opozitës e kontestuar në zgjedhjet e përgjithshme të vitit 1974 me premtimin për të rinegociuar kushtet e Mbretërisë së Bashkuar për anëtarësimin e Komuniteteve Evropiane plus një referendum mbi anëtarësimin e Komuniteteve Europiane. Pas fitores së tyre, një referendum kombëtar u mbajt në vitin 1975, por pavarësisht ndarjes vendimtare në partinë e punës, të gjitha partitë e tjera dhe shtypi mbështetën anëtarësimin në KE. Më 5 qershor 1975, rreth 67.2% e elektoratit britanik votuan për të qëndruar në komunitetet evropiane. Partia e referendumit nën Sir Goldsmith konkurroi në zgjedhjet e përgjithshme të vitit 1997 në një premtim për të siguruar një referendum për të diskutuar natyrën e marrëdhënieve midis Anglisë dhe BE, por ata humbën.

Kryeministri Cameron braktisi thirrjen për një referendum mbi anëtarësimin në BE në 2012, por sugjeroi një mundësi për një referendum në të ardhmen. Nën presionin e deputetëve të tij, ai njoftoi se ata do të mbajnë një referendum jashtë për në anëtarësimin në Bashkimin Evropian deri në vitin 2017 nëse rizgjidhet. Pasi fituan zgjedhjet në vitin 2015, akti referendum i Bashkimit Evropian i vitit 2015 u paraqit në parlament. Kryeministri Cameron favorizoi qëndrimin në Bashkimin Evropian, por rinegocjonte disa çështje kritike duke përfshirë kufizimin e emigracionit të Bashkimit Evropian, mbrojtjen e një tregu të vetëm për vendet e jo-eurozonës dhe përjashtimin e Mbretërisë së Bashkuar nga një bashkim gjithnjë e më i ngushtë.

Sondazhet e opinionit të mbajtur në dhjetor 2015 treguan se shumica e britanikëve mbështesin kryeministrin e tyre, por me kusht që Cameron duhet të ketë sukses në rinegocimet e tij. Në shkurt të vitit 2016, Cameron njoftoi se disa kufizime për emigrantët e punësuar në Bashkimin Europian u pajtuan, por para se të aplikohet, Mbretëria e Bashkuar duhet të kërkojë leje nga Këshilli Europian dhe Komisioni Europian. Kryeministri më në fund njoftoi datën e referendumit të 23 qershorit 2016, në fjalimin e tij në shtëpinë e komunave.

Cila është procedura për daljen nga BE?
Dalja në BE udhëhiqet nga neni 50 i traktatit të Bashkimit Evropian. Artikulli përcakton që shteti i larguar duhet të njoftojë Këshillin Evropian pasuar nga një periudhë negociuese 2-vjeçare, pas së cilës traktatet do të ndalen për të aplikuar. Edhe pse Bashkimi Evropian dhe Mbretëria e Bashkuar nuk kanë rënë dakord për afatin e daljes, Mbretëria e Bashkuar do të dalë në prill 2019./Kumti.com

Artikulli paraprakVendet që pijnë më shumë qumësht
Artikulli vijuesA e dini se Genghis Khan ka vrarë më shumë njerëz sesa Hitleri?