A e dini se Genghis Khan ka vrarë më shumë njerëz sesa Hitleri?

Edhe pse trashëgimia e lënë pas nga Genghis Khan është brutale, mizoritë nuk janë të njohura në mbarë botën.

Adolf Hitleri dhe Genghis Khan janë të njohur për brutalitetin, terrorizmin dhe shfarosjen e tyre në histori. Por ae dini se cili prej tyre ishte më brutal dhe vrau më shumë njerëz se tjetra?

Pa dyshim, ishte Genghis Khan i cili ishte përgjegjës për vrasje shumë më tepër se Hitleri. Ja një vështrim në numrin e njerëzve që secili prej tyre vrau gjatë regjimeve të tyre të këqija.

Numri i njerëzve të vrarë nga Hitleri dhe Genghis Khan

Megjithëse nuk ka një regjistër të vetëm të saktë për të mbështetur në numrin e përgjithshëm të vrasjeve nga të dy ata, nuk është shumë e vështirë të dalësh me një numër vdekjeje të vlerësuar.

Sipas një vlerësimi anësor të ulët, Adolf Hitleri ishte përgjegjës për vrasjen e pak a shumë njëzet milionë njerëzve si në Holokaust ashtu edhe në Luftën e Dytë Botërore. Në vijim është një vlerësim i shembjes së të gjitha vrasjeve nga Hitleri:

Kundërshtarët politikë gjermanë – të papërcaktuar
Hebrenjve – 6 milion
Të burgosurit sovjetikë të luftës dhe civilëve – 8.7 milion
Civil polak joshushe – 2 milionë
Civilë serbë – 300,000

Përsëriteni kriminelët, homoseksualët, disavantazhet dhe romët – së paku 625,000
Ashtu si Hitleri, nuk ka të dhëna të sakta për numrin total të vrasjeve të ekzekutuara nga Genghis Khan, por ne mund të bëjmë një vlerësim të bazuar në llogaritë e shumë historianëve të asaj kohe. Të gjithë historianët përfunduan se ushtritë e Genghis Khan ishin përgjegjës për vrasjen e më shumë ose më pak dyzet milionë njerëzve. Ja një ndarje:

Ky numër përfshin tre të katërtat e popullsisë së përgjithshme të Perandorisë Khwarezmid.
Ushtria e tij tërësisht e fshiu mbretërinë Xi Xia dhe vrau çdo person të vetëm që refuzoi të dërgonte trupat e tyre kundër Khwarezmids.
Ai masakroi 1,748,000 njerëz në Nishapur, Iran, për të hakmarrë për vdekjen e djalit të tij të preferuar.
Ai vrau çdo njeri nga Zhongdu (dita moderne e Pekinit), e cila u qeveris nga Perandoria Jin dhe i dogji trupat e tyre.
Kur Genghis Khan sulmoi një fis fis Tatar për të marrë hak për vrasjen e babait të tij, ai urdhëroi që çdo njeri që është më i gjatë se nëntëdhjetë centimetra duhet të pritet me kokë.

Megjithëse Hitleri dhe Genghisi ishin përfshirë në aktin e keq të therjes brutale të miliona njerëzve, ende ekzistojnë shumë dallime mes të dyve. Kjo tregon se pyetja në lidhje me atë se cila prej këtyre dyve ishte më mizore dhe e keqe në veprimet e tij është ajo që ende mund të debatohet.

Adolf Hitler kundër Genghis Khan

Genghis Khan kishte një fëmijëri shumë të vështirë dhe mizore; babai i tij u vra nga Tataret kur ai ishte vetëm dhjetë vjeç. Pas kësaj, fisi i tij refuzoi ta pranonte atë si pasues të babait të tij, ai dhe familja e tij u hodhën jashtë fisit dhe u detyruan të jetonin një jetë shumë të varfër. Imagjinoni një fëmijë, familja e të cilit është nxjerrë jashtë nga fisi i tij dhe është i detyruar të jetojë mes barbarëve për të cilët përgjimi i kokës së dikujt nuk ishte gjë tjetër veçse një zbavitje. Pasi pushtoi, ai vrau miliona njerëz që nuk dorëzoheshin në sundimin e tij ose nuk iu bindën atij. Ai ishte shumë tolerant ndaj të gjitha feve dhe madje pranoi disa nga kundërshtarët e tij si miq të tij të besueshëm. Për Genghis Khan, vrasjet dhe terrori ishte një taktikë për të garantuar sundimin e tij.

Nga ana tjetër, Hitleri ishte rritur në një familje të klasës së mesme dhe urrejtja e tij ishte më shumë drejt një race të veçantë. Ai i shtypi të gjithë kundërshtarët e tij dhe madje edhe kundërshtarët e mundshëm. Për Hitlerin, vrasjet dhe terrori ishin më shumë për të kënaqur urrejtjen dhe urrejtjen e tij. Kjo na bën të besojmë se edhe pse Genghis Khan vrau shumë njerëz, bëri këtë për të garantuar sundimin e tij, ndërsa Hitleri po vepronte më shumë nga urrejtja./Kumti.com

Artikulli paraprakÇfarë është Brexit?
Artikulli vijuesSi mund ta konvertoni Celsius në Kelvin?