Çfarë është një qytet global?

Një qytet që luan një rol të rëndësishëm në sistemin ekonomik global quhet një qytet global.Kumti.com

Qytetet janë qendra të inovacionit dhe bizneseve. Ata portretizojnë gjendjen ekonomike, shoqërore dhe politike të vendit dhe të popullit të saj. Qytetet kategorizohen ndryshe në varësi të rolit që ata luajnë në skenën globale. Megjithëse qyteti i Tokios është më i madhi në botë me një popullsi prej rreth 38,000,000, konsiderohet si një qytet Alpha +, një nivel nën qytetet e Nju Jorkut dhe Londrës të cilat konsiderohen si qytete Alpha ++. Qytete të tjera Alpha + përfshijnë Shangai, Tokio, Dubai, Singapor, Hong Kong, Paris dhe Pekin. Për t’u konsideruar si një qytet global, një qendër urbane duhet të provojë se ajo gëzon një avantazh të rëndësishëm global mbi qytetet e tjera dhe shërben si një qendër në sistemin ekonomik botëror. Fillimisht, qytetet globale u renditën në varësi të madhësisë së tyre. Sot, janë duke u konsideruar disa faktorë të tjerë përveç madhësisë së qytetit. Amsterdam, Hjuston, Mexico City, Paris, São Paulo dhe Cyrih janë rritur të gjitha qytete globale. Këto qytete posedojnë disa karakteristika të ngjashme, duke përfshirë Home për disa ofrues të shërbimeve financiare dhe institucione, selinë në multinacionalët e mëdhenj, dominojnë tregtinë dhe ekonominë e vendeve të tyre dhe janë një qendër e madhe për transportin ajror, tokësor dhe detar. Ato janë gjithashtu qendra të inovacionit, mburremi me infrastrukturë të zhvilluar, popullsi të madhe të njerëzve të punësuar dhe veprojnë si qendra të komunikimit të lajmeve globale.Kumti.com

Disa nga qytetet më të njohura botërore të botës
Sipas A.T. Indeksi i Qyteteve Globale të Kearney 2017, Nju Jork nxori Londrën si qytetin me performancën më të mirë në botë, ndërsa ky i fundit u rendit i dyti. Paris, Tokio dhe Hong Kong ndoqën respektivisht. Qyteti i San Franciskos kryesonte Indeksin e Qyteteve Globale të Qyteteve përpara Nju Jorkut, Parisit, Londrës dhe Bostonit. Nju Jork u rendit qyteti më i mirë për aktivitetet e biznesit dhe kapitalin njerëzor. Paris kryesonte qytetet më të mira për shkëmbimin e informacionit ndërsa Londra u vlerësua si qyteti më i mirë për një përvojë kulturore. Uashington, D.C. qyteti më i mirë për angazhime politike. Hon Kong krenohet për të qenë një lider global në transportin ajror ndërsa Brukseli krenohet për të qenë vendi më i mirë për të ngritur një ambasadë.Kumti.com

Arsyet e Rritjes në Qytetet Globale
Rritja e qyteteve globale lidhet me globalizimin e ekonomive dhe centralizimin e prodhimit masiv brenda qendrave urbane. Të dy faktorët kanë çuar në shfaqjen e rrjeteve të aktiviteteve që kërkojnë të përmbushin shërbimet dhe kërkesat financiare të shumëkombësheve. Qytetet rriten për t’u bërë globale ndërsa të tjerë vuajnë nga deindustrializimi ose stagnimi i ekonomive të tyre.Kumti.com

Kritikat e Qyteteve Globale
Pavarësisht nga role të rëndësishme në ekonominë globale, teza e qytetit global ka qenë e njohur për të qenë një kërcënim për perspektivat shtetërore. Këto qytete janë akuzuar për përqëndrimin e arritjes së tyre në qytete të tjera globale dhe neglizhimin e qyteteve brenda shtrirjes kombëtare. Këto qytete janë më të lidhura me botën e jashtme sesa ekonomia e tyre e brendshme. Megjithëse ato janë të ndërlidhura dhe të ndërvarura, qytete globale janë gjithmonë në një gjendje konkurruese. Qytetet e Nju Jorkut dhe Londrës janë përpjekur të tejkalojnë njëra-tjetrën si qendra financiare globale. Qeveritë lokale kanë qenë të prirura për të promovuar qytetet globale brenda territoreve të tyre si qendra ekonomike apo kulturore, dhe vendet e inovacionit./Kumti.com

Artikulli paraprakCili është dallimi midis qytetit të Vatikanit dhe Selisë së Shenjtë?
Artikulli vijuesA është Gjeorgjia në Evropë apo Azi?