A është Gjeorgjia në Evropë apo Azi?

A është Gjeorgjia në Evropë apo Azi? Epo, varet nga kush kërkoni.

Republika e Gjeorgjisë është një shtet malor autonom në rajonin e Kaukazit, në kufirin midis Evropës dhe Azisë. Nëse Gjeorgjia është në Evropë apo Azi, kjo varet nga shumë faktorë si aleanca globale, pasioni qytetar dhe ndikimi kulturor.Kumti.com

Gjeorgjia praktikon një demokraci parlamentare përfaqësuese me një sistem gjysmëpresidentësh unik dhe qytetarët e saj flasin gjuhën gjeorgjiane. Kryeqyteti, gjithashtu qyteti më i populluar në Gjeorgji, është Tbilisi. I gjithë vendi krenohet me një popullsi prej rreth katër milionë banorësh. Historikisht, Gjeorgjia ka qenë nën sundimin e ndryshëm evropian dhe aziatik për shekuj, një faktor që kontribuon në identitetin e tij të dyfishtë.

Historia
Gjatë periudhës klasike, disa mbretëri euroaziatike pushtuan atë që sot njihen si Gjeorgjia. Kolegët dhe Iberia Kingdoms banonin në rajon në shekullin e 4 dhe paraqitën krishterimin që është ende mbizotërues në Gjeorgji deri në ditët e sotme. Pas futjes së fesë, mbretëria e unitetit të Gjeorgjisë mbizotëronte strukturat politike dhe ekonomike të shekujve XII dhe XIII gjatë mbretërimit të Mbretit David IV dhe Mbretëreshës Tamar. Përfundimisht, Gjeorgjia u pushtua nga disa mbretëri, duke përfshirë Mongolët, Perandorinë Osmane dhe disa sundimtarë iranianë. Mbretëria gjeorgjiane lindore krijoi një aleancë me Perandorinë Ruse në shekullin e 18-të, i cili përfundimisht aneksoi dhe pushtoi Gjeorgjinë Lindore dhe Perëndimore.

Në vitin 1917 pas një revolucioni, Gjeorgjia krijoi republikën e parë në botë të qeverisur nga ideologjia socialdemokratike. Kjo pavarësi ishte e shkurtër pasi Rusia pushtoi Gjeorgjinë në Bashkimin Sovjetik më 1921, duke imponuar ideologji socialiste. Gjeorgjia rifitoi pavarësinë e saj në vitin 1991 me rënien e ish-Bashkimit Sovjetik. Megjithëse ka luftuar me luftërat civile dhe pushtimin rus, ajo ka bërë fitime të konsiderueshme në forcimin e institucioneve.

Gjeografia dhe Vendndodhja Strategjike
Republika e Gjeorgjisë ndodhet në kryqëzimet e Azisë Perëndimore dhe Evropës Lindore. Ajo kufizohet me Detin e Zi në perëndim, Rusia në veri dhe Turqia, Armenia dhe Azerbajxhani në jug. Gjeorgjia ndjek demokracinë pro-perëndimore dhe është anëtare e OKB-së, OBT-së, Këshillit të Evropës, Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim dhe Organizatës GAUM për Demokraci dhe Zhvillim Ekonomik ndër të tjera. Nga ana aziatike, Gjeorgjia është anëtare e Bankës aziatike për zhvillim, por mban lidhje të ngushta ushtarake me shtetet mbizotëruese evropiane. Aktualisht, Gjeorgjia po kërkon të bashkohet me NATO dhe BE nëpërmjet reformave radikale demokratike dhe institucionale. Megjithatë, Gjeorgjia strehon dy “vende të pavarura” që janë të prirur aziatike dhe njihen nga Rusia dhe disa vende aziatike. Vendi udhëhiqet nga një president ekzekutiv si kreu i shtetit dhe një kryeministër si kreu i qeverisë. Vendi ka një sistem parlamentar njëdhomësh.

Vendndodhja kulturore
Megjithëse gjeorgjianët identifikohen si evropianë, kultura e tyre ka një identitet aziatik. Tregtia gjeorgjiane, muzika, arkitektura dhe ushqimi kanë shenjat dalluese të një origjine aziatike. Ashtu si të gjithë njerëzit e tjerë Kaukazian, gjeorgjianët nuk përshtaten në asnjë nga kategoritë më të mëdha të Azisë apo Evropës. Gjuha gjeorgjiane nuk është semite, indo-evropiane, as turke.

Identiteti
Duke u ngjitur në modernitetin evropian dhe kulturën aziatike, gjeorgjianët, ashtu si shumë në rajonin e Kaukazit, kanë prejardhje historike në Euroazi. Pavarësisht përkufizimit topografik të Gjeorgjisë, disa gjeorgjianë identifikohen me Azinë./Kumti.com

Artikulli paraprakÇfarë është një qytet global?
Artikulli vijuesKufiri më interesant në botë mes Kanadasë dhe Shteteve te Bashkuara