Çfarë ishte rrethimi i Leningradit?

Rrethimi i Leningradit ishte një nder pikat më të rëndësishme në Luftën e Dytë Botërore.

Rrethimi i Leningradit ishte një invazion nazist i Gjermanisë në Bashkimin Sovjetik. Ajo u zhvillua në vitin 1941 gjatë Luftës së Dytë Botërore. Gjermania naziste mori mbi gjysmën e Evropës dhe një pjesë të Rusisë. Leningrad, i cili aktualisht njihet si Shën Petersburg, ishte kryeqyteti i Perandorisë Ruse. Ishte qëllimi fillestar i pushtimit gjerman në qershor 1941. Adolf Hitler, udhëheqësi i atëhershëm i Partisë naziste, ishte në një mision për të marrë përsipër Leningradin por e kuptoi se nuk mund të merrej me forcë. Prandaj, ushtria e rrethoi qytetin për dy vjet e gjysmë dhe vrau miliona njerëz të uritur.Kumti.com

Rrethimi i Leningradit
Forcat gjermane filluan rrethimin e tyre të Leningradit gjatë Luftës së Dytë Botërore. Rrethimi i Leningradit njihej gjerësisht si bllokada e Leningradit. Ishte një rrethim i gjatë ushtarak i mbrojtur kryesisht nga nazistët që pushtuan Bashkimin Sovjetik gjatë verës së vitit 1941. Ushtria gjermane e rrethoi Leningradin më 8 shtator. Gjatë muajve të mëvonshëm, sovjetikët punuan shumë për të vendosur linja furnizimi nga brenda Bashkimit Sovjetik. Ata kishin nevojë për një rrugë shpëtimi për të evakuuar qytetarët e saj duke përdorur rrugën e rrezikshme “akulli dhe uji” në të gjithë Liqenin Ladoga. Mijëra banorë të Leningradit u evakuan në lindje të qytetit. Megjithatë, më shumë se dy milionë banorë mbetën si ushtri gjermane të mbushur shumicën e pjesëve të Bashkimit Sovjetik Perëndimor. Gjermanët u përzunë me sukses nga Ushtria e Kuqe vitin e ardhshëm. Rrethimi i Leningradit zgjati 872 ditë duke përfunduar më 27 janar 1944. Kjo çoi në vdekjen e më shumë se një milion civilëve.

Rrethimi u hoq
Sovjetikët e dëshpëruar përdorën rrugën e akullit dhe ujit përgjatë liqenit Ladoga për të transportuar furnizimet për tre milion ushtarë dhe civilë të rrethuar. Ata gjithashtu përdorën liqenin për të evakuuar rreth një milion civilë. Disa 300,000 ushtarë të tjerë sovjetikë frymëzuan frymën e fundit duke mbrojtur qytetin dhe duke u përpjekur ta ngrinin rrethimin. Në janar të vitit 1944, suksesi i Ushtrisë së Kuqe në sektorët e tjerë të frontit u lejoi sovjetikëve të heqin bllokadën. Forcat gjermane ishin kaq të dobëta nga kjo kohë që u mundësuan trupave sovjetike t’i largonin ata nga qyteti dhe toka sovjetike. Forcat gjermane pastaj u tërhoqën në jug nga qyteti më 27 janar. Në fund të fundit, Ushtria e Kuqe rifitoi kontrollin e qytetit të Leningradit. Plani i Adolf Hitlerit për të mbytur qytetin ishte i pasuksesshëm.

Rezultati i rrethimit
Rrethimi i Leningradit çoi në humbjen e shumë jetëve dhe shkatërrimin e shumë monumenteve. Bombardimet naziste shkaktuan shkatërrime të rënda të shtëpive, qindra ndërtesave, shkollave publike, spitaleve dhe bimëve industriale. Muzetë dhe pallatet në periferi u shkatërruan, vandalizuan dhe plaçkitën nga nazistët. Rrethimi i Leningradit ndodhi nga 1941-1945, me urinë dhe të ftohtin duke qenë qytetet më të mëdha armiq. Furnizimet ushqimore u prenë duke rezultuar në kanibalizëm dhe duke ushqyer kafshë të tilla si macet, kuajt dhe minjtë. Për më tepër, toka ishte e ngrirë që do të thoshte se ata që vdiqën nuk mund të varroseshin. Bllokada e Leningradit u bë historikisht e njohur si uria më e keqe ndonjëherë midis vendeve të zhvilluara.Kumti.com

Artikulli paraprakÇka përfshinte traktati i Versajës?
Artikulli vijuesNjesia Speciale e Kosovës kontrollon mbi 400 persona në kafiteritë e Pejës