Çka përfshinte traktati i Versajës?

Traktati i Versajës solli fundin e Luftës së Parë Botërore

Traktati i Versajës solli fundin e Luftës së Parë Botërore dhe prandaj konsiderohet si traktati më i rëndësishëm i të gjitha traktateve. Traktati u nënshkrua në Versajë, Francë, më 28 qershor 1919, duke i dhënë fund luftës mes gjermanëve dhe forcave aleate. Gjithashtu duhet të theksohet se aleatët gjermanë nënshkruan traktate të ndryshme. Me rëndësi të madhe është fakti se edhe pse armatosja që u autorizua më 11 nëntor 1918, përfundoi luftën, diskutimet në Konferencën e Paqes të Parisit u mbyllën afro gjashtë muaj për t’i dhënë fund.Kumti.com

Lufta e Parë Botërore
Lufta e Parë Botërore u zhvillua midis Aleatëve, të përbërë nga Mbretëria e Bashkuar, Republika Franceze dhe Perandoria Ruse, dhe Fuqitë Qendrore, të përbërë nga Gjermania dhe Austria-Hungaria. Këto më vonë u bashkuan nga Italia, Japonia, Staes i Bashkuar, Bullgaria dhe Perandoria Osmane. Edhe pse Lufta e Parë Botërore u luftua në Evropë, Afrikë, Azi, dhe Lindjen e Mesme, konflikti shkaktoi trazira ndërkombëtare.

Ajo u shkaktua nga vrasja e Archduke Franz Ferdinand i Austrisë më 28 qershor 1914, pas së cilës Austro-Hungaria shpalli luftë në Serbi më 28 korrik 1914, duke filluar luftën. Lufta u mbyll pas 4 vjetësh, kur Austro-Hungaria dhe më pas Gjermania ranë dakord për një armëpushim. Edhe pse armëpushimi sinjalizonte fundin e luftës më 11 nëntor 1918, negociatat për traktatin e paqes zgjatën gjashtë muaj të tjerë.

Negociatat
Aleatët dekretuan se lufta do të vazhdonte nëse Gjermania nuk do të nënshkruante traktatin e paqes që kishin hartuar të gjithë. Qeveria gjermane e kryesuar nga Philipp Scheidemann refuzoi të nënshkruante traktatin duke pretenduar se ishte kundër një toke të përbashkët. Scheidemann zgjodhi të japë dorëheqjen nga detyra në vend që të nënshkruajë traktatin. Kreu i sapoemëruar i shtetit e bëri të njohur me kombet e tjera se ai do të ishte i gatshëm të nënshkruante traktatin nëse disa nene u ndryshuan. Aleatët, megjithatë, nuk do të lëviznin dhe Traktati i Versajës u nënshkrua më 28 qershor 1919, pas gjashtë muaj negociatash.

Ata që negocuan traktatin ishin 70 përfaqësues nga 27 vende, duke përjashtuar vendet që u mposhtën gjatë luftës si Gjermania dhe vendet e reja të Hungarisë dhe Austrisë. Përveç këtyre kombeve, Rusia u përjashtua gjithashtu pasi kishte një traktat të mëparshëm me gjermanët në vend. Traktati i Brest-Litovsk, i nënshkruar në mes të Gjermanisë dhe Rusisë më 3 mars 1918, panë atë që gjermanët i ishin dhënë një pjesë e madhe e tokës ruse dhe rezervave të saj.

Në fillim të negociatave, vetëm dhjetë delegatë nga Britania, Japonia, Shtetet e Bashkuara, Franca dhe Italia trajnuan bisedimet brenda vetes. Sidoqoftë negociatat përfundimtare u përfunduan mbi 145 seanca nga përfaqësuesit më të lartë të Britanisë, Shteteve të Bashkuara, Francës dhe Italisë. Vende të tjera mbanin komisione të ndryshme për të bërë rekomandime për traktatin.

Traktati
Marrëveshja përmbante një sërë dispozitash që kërkonin që Gjermania të merrte përsipër humbjet që përjetoheshin gjatë luftës dhe të pranonte përgjegjësinë e sjellë prej saj. Kombe të tjera të Fuqive Qendrore nënshkruan artikuj të ngjashëm. Ky artikull i posaçëm u quajt më vonë si klauzola e ‘fajësisë së luftës’. Ajo impononte kufizime ushtarake që detyronin Gjermaninë të zvogëlonte rëndë ushtrinë e tyre, koncesionet territoriale, të tilla si njohja e pavarësisë së disa kombeve dhe kompensimi për humbjet e përjetuara nga fuqitë e Antantës. Nga të dhënat e mbledhura në vitin 1921, kjo shifër zbriti në rreth 31.2 miliardë dollarë ose 6.7 miliardë. Reparatat u debatuan shumë, disa duke besuar se aspektet monetare të traktatit ishin shumë të ashpra, ndërsa të tjerë pretendonin se traktati ishte shumë i butë ndaj gjermanëve që kishin filluar luftën.

Sekretariati i Lidhjes së Kombeve regjistroi traktatin më 21 tetor 1919./Kumti.com

Artikulli paraprakGrekët:Blloqet e naftës në Jon, përfitimi nga marrëveshja e arritur me qeverinë shqiptare
Artikulli vijuesÇfarë ishte rrethimi i Leningradit?