Çfarë ndodh nëse tensioni i gjakut është i lartë

0
194

Tensioni i lartë i gjakut mund të rrisë rrezikun e krijimit të sëmundjes së Alzheimerit. Kjo rrezikshmëri prek më shumë personat që kanë predispozita gjenetike për krijimin e sëmundjes së Alzheimerit. Tensioni i lart i gjakut është diçka që mund të kontrollohet mjaft lehtë. Është mjaft e rëndësishme që të keni kujdes në ushqim, të ushtroni aq sa mundeni dhe të vizitoni mjekun për të marrë ilaçe.

Udhëheqësi i hulumtimit, dr. Sam Gandy, ka deklaruar: “Ky hulumtim tregon që kontrollimi i nivelit të tensionit të gjakut mund të luajë rol të rëndësishëm në reduktimin e rrezikut të sëmundjes së Alzheimerit”, përcjellë nga “Everyday Health”.

Gjatë hulumtimit kanë marrë pjesë 120 persona të rritur me predispozita gjenetike për krijimin e sëmundjes së Alzheimerit. Personat kanë qenë nga mosha 47 deri 89 vjet. Pjesëmarrësit i kanë ndarë në 2 grupe sipas shkallës së tensionit të gjakut. Njërin grup e kanë përbërë pjesëmarrësit me tension të lartë të gjakut, ndërsa grupin tjetër pjesëmarrësit me nivel normal.

Hulumtimi ka treguar që personat, të cilët kanë tension të lartë të pakontrolluar dhe të padiagnostikuar, kanë rrezikun më të lartë për t’u prekur nga sëmundja e Alzheimerit.

Skanimi i trurit ka treguar që pje