Çfarë ndodhi gjatë migrimit të madh të afrikano-amerikanëve?

Gjatë Migrimit të Madh (1910-1970), 6 milionë afrikano-amerikanë u shpërngulën nga SHBA-të jugore rurale, shumë në pjesë të tjera të vendit.

Migrimi i Madh ishte një zhvendosje e afrikano-amerikanëve nga jugu rural i Shteteve të Bashkuara në qytetet e Verilindjes, Midwest dhe Perëndimit midis 1910 dhe 1970. Më shumë se 90% e popullsisë afrikano-amerikane jetuan në Amerikën Jugore para vitit 1910. Deri në vitin 1900, më pak se 25% e afrikano-amerikanëve u raportuan të kenë jetuar në zonat urbane. Megjithatë, deri në fund të Migrimit të Madh, mbi 80% e afrikano-amerikanëve kishin kaluar në zona urbane, shumica e të cilave ishin në Veri. Shumica e afrikano-amerikanëve u dëbuan nga zonat rurale nga mundësitë e ulëta ekonomike dhe ligjet diskriminuese të segregacioneve.

Modeli i Madh i Migracionit
Migrimi i Zi filloi në fillim të shekullit të ri, me më shumë se 200,000 duke lënë në dekadën e parë. Megjithatë, numrat u rritën me fillimin e Luftës së Parë Botërore dhe përparuan gjatë gjithë viteve 1920. Deri në vitin 1930, mbi një milion jugorë u zhvendosën në rajone të ndryshme para Depresionit të Madh të viteve 1930, çuan në mbylljen e disa industrive në Veri, duke çuar në një zvogëlim të ndjeshëm të migracionit. Raundi i dytë i Migrimit të Madh filloi rreth vitit 1940 me rreth 1.5 milionë afrikano-amerikanë që lëvizin në veri pasuar nga një milion në vitet 1950 dhe 2.5 milionë njerëz të tjerë në vitet 1960 dhe në fillim të viteve 1970. Migrimi i Madh erdhi në fund në fund të viteve 1970 me vendosjen e deindustrializimit në krizën e rripit të rustit. Amerikanët e zinj migruan nga 14 shtetet në jug, më së shumti Misisipi, Alabama, Teksas dhe Gjeorgji. Në valën e parë të migrimit, tetë qytete të mëdha urbane tërhoqën shumicën e afrikano-amerikanëve duke përfshirë Nju Jorkun, Çikago, Detroit dhe Indianapolis. Destinacione të tjera të tilla si qytetet e Bregut Perëndimor tërhoqën valën e dytë të migrimit. Ka pasur një model migrimi të qartë gjatë Migrimit të Madh që lidh qytetet dhe shtetet e veçanta në Jug me destinacionin përkatës në Veri. Shumë afrikano-amerikanë migruan gjithashtu në Kanada.

Shkaqet e migrimit të madh
Migrimi i Madh nga Jugu në Veri u shkaktua nga ndarja e rritur, ideologjitë raciste të gjera dhe linçimi që pretendonte rreth 3,500 jetë në mes të viteve 1880 dhe 1960. Mungesa e mundësive sociale dhe ekonomike në Jug gjithashtu shkaktoi Migrimin e Madh në Veri. Mungesa e forcës adekuate të punës në fabrikat e veriut si rezultat i Luftës së Parë Botërore krijoi më shumë mundësi edhe në veri. Agjentët e punës më pas u detyruan të rekrutojnë punëtorë në jug me kompanitë e Veriut duke ofruar stimuj për të inkurajuar afrikano-amerikanët të zhvendosen në veri.

Efektet e Migrimit të Madh
Migrimi i Madh në mënyrë të ndjeshme ulte popullsinë e zezë rurale në Jug, duke reduktuar rritjen e popullsisë në rajon. Numri në rritje i afrikano-amerikanëve në veri ndryshoi dinamikën e popullsisë të qyteteve të mëdha. Megjithatë, racizmi ishte ende shumë i përhapur, madje edhe brenda mjedisit urban të qyteteve veriore. Diskriminimi rezidencial në veçanti ishte i shfrenuar me pronarët e shtëpive të bardha që i ndalonin emigrantët të blinin apo të merrnin me qira apartamente në lagjen e tyre me një koncept të njohur si blockbusting./Kumti.com

Artikulli paraprakÇfarë është Zinxhiri i Migrimit ?
Artikulli vijuesÇ’është Besimi në ekonomi?