Çfarë është Zinxhiri i Migrimit ?

Migracioni i zinxhirit i referohet modeleve migratore të grupeve të mëdha të njerëzve nga një vend në tjetrin, shpesh duke ndjekur rrugën e anëtarëve të familjes ose të njerëzve me një sfond të ngjashëm kulturor.

Migrimi i zinxhirit është një term i përdorur për të përshkruar disa skenarë. Një nga skenarët është praktika e zakonshme e emigrantëve për të ndjekur popullatat e një trashëgimie të ngjashme kulturore dhe etnike në vendbanimet që kanë gjetur në atdheun e tyre të ri. Kur një popullatë vazhdimisht lehtëson lëvizjen e njerëzve të tjerë në komunitetin e tyre të ri, krijohet një zinxhir njerëzish që lëvizin vazhdimisht nga rajoni në rajon dhe mbështetet nga popullata që zë komunitetin e ri para tyre. Migracioni i zinxhirit gjithashtu mund t’i referohet procesit të personave të huaj që emigrojnë në një vend të ri sipas ligjeve që rregullojnë ribashkimin e tyre me familjet e tyre përkatëse që tashmë banojnë në vendin e destinacionit. Një shembull i mirë i këtij fenomeni është vendosja e emigrantëve nga Meksika në Teksasin e Jugut që nga konklava meksikane janë vendosur fort në rajon për dekada të tëra. Emigrantët priren të lëvizin në rajonet ku ata ndjehen më të rehatshëm, si ato rajone me një popullsi që ndan kombësi dhe kulturë të ngjashme.

Një histori e shkurtër e migrimit të zinxhirit në Amerikë
Grupet e ndryshme të emigrantëve kanë përdorur strategji të ndryshme për t’u vendosur dhe punuar në SHBA. Emigrantët italianë hynë në komb në fund të shekullit 19 në fillim të shekullit të 20-të. Migrimi i zinxhirit lehtësoi hyrjen e njerëzve italianë për të punuar si punëtorë migrues. Italianët u larguan nga Italia për shkak të kushteve ekonomike të dëshpëruara dhe pas disa vitesh u kthyen në vendin e tyre të pasur nga standardet e vendit. Miratimi i Aktit të Emigracionit 1924 kufizonte kthimin e imigracionit dhe rezultoi në shumë italianë duke u bërë qytetarë të natyralizuar. Rrjetet që kishin dalë përmes parave dhe informacionit dhe për shkak të emigracionit zinxhir dhe kthyes inkurajuan migrimin e përhershëm italian. Mexicans në SHBA gjithashtu kanë ekspozuar të njëjtat modele migrimi si italianët. Legjislacioni kufizues u miratua më pas për të forcuar kufirin ndërmjet dy kombeve. Programi Bracero (1942-1964) ndihmoi mijëra emigrantë meksikë të asimilonin në kulturën amerikane. Kur programi u zbërthua në vitin 1965, shumica e meksikanëve që u vendosën në vend ndihmuan të tjerët të fitonin hyrjen dhe lehtësuan imigracionin pa dokumente në SHBA. Në vitin 1882, kufizimet për emigracionin kinez u bënë me anë të Aktit të Përjashtimit Kinez. Ligji bëri shumë pak për të penguar imigracionin e shumë kinezëve, duke përdorur dokumente të rreme. Një emigrant kinez kishte vetëm për të deklaruar marrëdhënien e tij familjare me ndonjë amerikan kinez dhe përdorimi i dokumenteve mashtruese u kishte fituar emigrantëve emrin “bijtë e letrës”.

Shembuj të enklavave etnike në SHBA
Që nga emigrantët kinezë ishin përjashtuar dhe diskriminuar në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë deri në fillim të shekullit të njëzetë, shumica e tyre e kishin të vështirë të asimilonin në shoqërinë amerikane. Kjo situatë përveç lidhjeve kulturore dhe shoqërore rezultoi në përhapjen e lagjeve të çastit që shërbenin si enklava për amerikanët kinezë. Një nga më të mëdhatë të këtyre enklavave kineze është vendosur në San Francisko dhe u shfaq si një port hyrjeje për emigrantët e hershëm midis viteve 1850 dhe 1900. Emigrantët ofruan kompani të mëdha me punë dhe disa prej tyre punuan në hekurudhën qendrore të Paqësorit. Disa emigrantë punonin si pagues të pavarur që aspirojnë të bëjnë pasuri gjatë Rushit të Artë të vitit 1849, ndërsa të tjerët preferonin të angazhoheshin si punëtorë të minave. Chinatowns prishur në gati çdo vendbanim të madh përgjatë Bregut Perëndimor nga Victoria në San Diego.

Emigrantët italianë dhe brezat e tyre të mëvonshëm kanë themeluar Italinë e vogël në SHBA, duke përfshirë disa në Nju Jork si Harlem italiane në Manhattan dhe Country Club, Belmont, Morris Park dhe Pelham Bay në Bronx. Disa qytete rurale amerikane u krijuan nga emigrantë të tillë si New Glarus në Wisconsin. Qyteti u zhvillua nga emigrantët zviceranë, të cilët e quajtën atë pas kantonit të Glarusit të vendosur në Zvicrën lindore. Kantoni u përball me varfërinë në vitet 1840 pas disa viteve të kulturave të dështuara. Qeveria identifikoi migrimin në Amerikë si një zgjidhje për papunësinë. Shoqata e Emigracionit Glarus u themelua në vitin 1844 dhe u siguroi hua banorëve për t’i ndihmuar ata në blerjen e tokës në Botën e Re. Vullnetarët zviceranë u vendosën në një rajon në lumin Little Sugar, i cili ishte një shkretëtirë e pastër. Pionierët ishin tregtarët, marangozët, fermerët dhe mekanikët të cilët ua dhanë njohuritë e tyre aktiviteteve zhvillimore në komunitetin e ri. Qyteti është i njohur sot për trashëgiminë e tij Swish, dhe ka vazhduar të ruajë traditat e vjetra botërore. Zakonet e tilla zvicerane, si flakët që hedhin dhe yodeling mbesin gjallë në qytet.

Cilat janë disa nga përparësitë dhe disavantazhet e migrimit të zinxhirit?

Migracioni i zinxhirit ka shkaktuar shumë debate në SHBA. Emigrantët kubanë janë ndër përfituesit kryesorë të programit të bashkimit familjar në Shtetet e Bashkuara. Ky ribashkim është ilustruar edhe në zhvillimin e një zgjidhjeje të madhe mërgimi në Floridën e Jugut. Qindra mijëra shtetas të Kubës kanë përfituar nga programet e ribashkimit që nga vitet 1960. Kundërshtarët e migrimit të zinxhirit përmendin disa nga këto numra të mëdhenj si një shkak alarmi pasi që ka rezultuar në ngritjen e emigrimit në vend. SHBA lejon qytetarët që të kërkojnë status ligjor për prindërit dhe bashkëshortët e tyre, si dhe fëmijët e mitur pa kufizime numerike. Megjithatë, qytetarët mund të bëjnë kërkesë për anëtarë shtesë të familjes me kufizime numerike. Kundërshtarët e sistemit pretendojnë se i lejon shumë individë të pakualifikuar dhe të varfër në vend dhe inkurajon manipulimin e sistemit dhe tejkalimin e vizave.

Çfarë thonë fjalët e hulumtimit?
Hulumtimet, siç është ajo e ndërmarrë nga Qendra Hispanike Pew, ilustrojnë se imigrimi në bazë familjare është një recetë për stabilitetin. Migracioni i zinxhirit shihet si nxitje e pavarësisë financiare dhe respektimi i ligjeve dhe rregulloreve. Qeveria kufizon numrin e anëtarëve të familjes të aftë për të emigruar çdo vit për të kufizuar imigracionin. Për më tepër, emigrantët në shtëpitë e qëndrueshme me lidhje të forta familjare në vendet e tyre të adoptuara mund të asimilojnë dhe të kontribuojnë në shoqërinë e re më lehtë se emigrantët që nuk kanë përfitime të tilla.

Remitancat
Dërgesat e emigrantëve mbështesin migrimin e zinxhirit përmes parave dhe interesit për migracionin. Ralitza Dimova, në bashkëpunim me Francois Charles Wolff, propozon që përveç kontributeve të identifikuara të dërgesave të dërguara për ekonomitë në shtëpi, fondet gjithashtu mund të lehtësojnë migrimin e zinxhirit. Studimi hulumton realitetin që shkakton migracionin zinxhir përmes remitancave janë shpesh të ndryshueshme, por përfshijnë faktorë tërheqës si mundësia e suksesit dhe lidhjeve familjare. Komunikimi i emigrantëve me njerëzit në shtëpi shpesh karakterizohet me informata për atdheun dhe atdheun e tyre të ri dhe gjithashtu informacion për të udhëhequr emigrantët e mundshëm në familje dhe komunitet në zhvendosjen e tyre./Kumti.com

Artikulli paraprakÇfarë është një shoqëri agrare?
Artikulli vijuesÇfarë ndodhi gjatë migrimit të madh të afrikano-amerikanëve?