Çfarë shkakton Depresioni i Madh

Depresioni i Madh i referohet një depresioni ekonomik që prekte shumë vende të botës dhe u zhvillua kryesisht gjatë viteve 1930.

Shumë vende kanë vuajtur nga një depresion ekonomik në vitet 1930, që njihet me famë botërore si Depresioni i Madh. Rënia filloi në SHBA, dhe deri në kohën që mbaroi, ajo e kishte bërë historinë si depresionin më të gjatë dhe më të gjerë të shekullit të njëzetë. Periudha u karakterizua nga një reduktim i investimeve dhe shpenzimeve industriale dhe të konsumit, si dhe papunësia. Rënia e ekonomisë amerikane ishte e rëndësishme, pasi vendi u shfaq si ekonomia më e madhe pas Luftës së Parë Botërore. Ajo ishte modifikuar si financuese e vendeve evropiane të pasluftës dhe kështu krijoi marrëdhënie të ngushta me vendet. Dështimi i ekonomisë amerikane shkaktoi tharjen e investimeve në Evropë. Disbalancat dhe dobësitë e ekonomisë amerikane u ekspozuan shumë gjatë depresionit ekonomik.

Shtetet evropiane, nga ana tjetër, luftuan për t’u rimëkëmbur nga rezultatet e luftës. Rënia ekonomike e preku presidencën e Presidentit Herbert Hoover dhe popullata amerikane u ngroh në Franklin Roosevelt, i cili me zgjedhjen e tij në vitin 1932 premtoi kushte më të mira ekonomike. Shkaqet e depresionit janë medituar gjerësisht nga ekonomistët dhe ato janë ende një shqetësim i debatit aktiv.

Rrëzimi i tregut të aksioneve të vitit 1929
Gjatë viteve 1920, New York Stock Exchange tërhoqi shumë spekullatorë, pasi të gjithë e kanalizuan paratë e tyre në stoqe. Tregu përfitonte shumë nga këto investime dhe më pas u zgjerua, duke arritur kulmin në gusht të vitit 1929. Megjithatë, çmimet e aksioneve ishin më të larta se vlera e tyre reale dhe papunësia tashmë ishte rritur dhe prodhimi u zvogëlua. Çmimet e aksioneve vazhduan të rriten edhe pse ka pasur një recesion të butë në verën e vitit 1929. Një total prej 12.9 milionë aksione u tregtuan më 24 tetor 1929, të cilat ishin mbiçmuara nga investitorët e shqetësuar për një përplasje të tregut të aksioneve. Më tej, 16 milionë aksione u tregtuan më 29 tetor, ndërsa paniku përfshiu përsëri shkëmbimin e tregut. Miliona aksione u gjetën së shpejti të pavlefshme dhe investitorët që kishin blerë stoqe duke përdorur paratë e huazuara humbën plotësisht. Fabrikat u detyruan të lirojnë punëtorët dhe të ngadalësojnë prodhimin derisa pagat dhe fuqia blerëse zvogëlohen. Reposessions dhe foreclosures u rrit në mënyrë të qëndrueshme, ndërsa ata amerikanë të cilët ishin detyruar të blejnë me kredi ra në borxh. Mbikqyrja globale ndaj standardit të artë lehtësoi përhapjen e rënies në vende të tjera.

Dështimet e Bankës
Më shumë se 9,000 banka dështuan gjatë viteve 1930. Edhe pse Depresioni i Madh filloi si për çdo recesion tjetër, gjendja ishte përkeqësuar në gjysmën e fundit të vitit 1929. Njerëzit u ankuan pas rrëzimit të tregut të aksioneve dhe u shqetësuan për sigurinë e parave të tyre. Numri i falimentimeve u rrit ndërkohë që besimi i publikut u zvogëlua dhe 650 banka dështuan në vitin e parë të recesionit. Popullata të mëdha tërhoqën paratë e tyre në një seri bankash me fillimin e parë në Nashville, Tenesi në vjeshtën e vitit 1930. Drejtimi i bankës parapriu të tjerët në të gjithë Juglindjen. Pjesa më e madhe e bankës shkon nga thashethemet që hedhin dyshime mbi aftësinë e një banke për të paguar depozituesit e saj. Një shembull i këtij skenari është një raport i New York Times në dhjetor 1930, i cili përfshinte një tregtar që përhapte thashethemet për pamundësinë e Bankës së Shteteve të Bashkuara për të paguar klientët e saj. Një turmë u mblodh në bankë më vonë dhe tërhoqi 2 milionë dollarë. Meqenëse depozitat bankare nuk ishin të siguruara, njerëzit thjesht humbën depozitat e tyre kur dështuan. Bankat e mbetura ishin në mëdyshje për të ofruar kredi të reja që përkeqësuan kushtet ekonomike duke çuar në më pak shpenzime.

Kushtet e Thatësirës
1920-ta e hershme ishte një periudhë e madhe për fermerët amerikanë, pasi varietetet e reja të kulturave dhe teknologjia ulën kostot dhe kohën për bujqësinë duke e bërë kultivimin efikas dhe më pak të kushtueshëm. Bujqësia ndjeu ndikimin e depresionit rëndë në fund të vitit 1920. Çmimet e ulëta të kulturave detyruan fermerët të investonin më shumë sipërfaqe bujqësore, siç është toka bujqësore më e varfër dhe të futnin lloje të tjera të kulturave. Këto kushte nuk u përmirësuan në fillim të viteve 1930. Fermerët e Madh Plain ishin veçanërisht të prekur nga një thatësirë ​​në fillim të viteve 1930. Rajoni ishte mbipopulluar dhe mbivlerësuar për vite me rradhë, dhe erërat ngrinë renë e pluhurit ndërsa ata largoheshin. Pluhuri u vendos në shtëpi dhe ndërtesa të fermave, dhe shkaktoi që qielli të errësohej për ditë të tëra. Thatësira bëri të pamundur që fermerët të shlyejnë borxhet dhe taksat e tyre, dhe ata u drejtuan për të shitur tokën e tyre në humbje. Fermerët e dëshpëruar vendosën të braktisnin tokën e tyre bujqësore dhe të kërkonin mundësi punësimi në perëndim, dhe transferimet e fermave u bënë të zakonshme. Ky shkatërrim bujqësor përkeqësoi më tej ekonominë e rajonit./Kumti.com

Artikulli paraprakÇfarë është ekonomia e tregut?
Artikulli vijuesCili është ndryshimi midis një depresioni dhe një recesioni?