Cili është dallimi mes Mbretërisë së Bashkuar, Britanisë së Madhe dhe Anglisë?

Për vite të tëra, njerëzit kanë përdorur këto tre terma, shpesh në mënyrë të ndërsjellë. Pra, çfarë saktësisht është dallimi në mes këtyre tre termave?

Tre kushtet e Britanisë së Bashkuar, Britanisë së Madhe dhe Anglisë shpesh kanë ngatërruar shumë njerëz. Shumica e njerëzve përdorin termat në mënyrë të ndërsjellë edhe pse ato nuk janë me të vërtetë të këmbyeshme. Shumica e njerëzve në mbarë botën u hutuan gjatë referendumit të “Brexit”, me aq shumë njerëz që nuk e dinin se kush po largohej nga Bashkimi Evropian, çoi në disa keqkuptime se si t’i referohemi lojtarëve politikë në referendum. Kuptimi i kompleksitetit gjeopolitik të të trejave mund të mos jetë i lehtë, por është e përshtatshme që ai të dijë t’i dallojë të tre.Kumti.com

Kuptimi i Gjeografisë
Ishulli Britanik, i ngatërruar shpesh me Ishullin Britanik, përbëhet nga Ishulli Britanik, Irlanda dhe disa ishuj të tjerë më të vegjël. Ishulli britanik mbulon një sipërfaqe prej 121,684 kilometra katrorë me ishujt me një popullsi totale prej 67 milion banorësh. Britania e Madhe apo ishulli britanik ndodhen midis Detit të Veriut dhe Kanalit të Anglisë në Ishullin Britanik. Mbretëria e Bashkuar mbulon Ishullin Britanik dhe një pjesë të ishullit të Irlandës në masë të madhe. Mbretëria e Bashkuar, pra, është pjesë e një grupi më të madh Ishujsh.

A është Britania e Madhe një vend?
Britania e Madhe është ishulli më i madh në ishullin britanik. Britania e Madhe është gjithashtu një entitet politik i përbërë nga tre vende autonome, përfshirë Anglinë, Uellsin dhe Skocinë. Ajo përdoret më së shumti me Mbretërinë e Bashkuar. Megjithatë, kjo nuk duhet të jetë rasti, pasi Irlanda e Veriut, në ishullin e Irlandës, nuk është pjesë e Britanisë së Madhe. Disa ishuj që janë pjesë e vendeve që formojnë Britaninë e Madhe si Isle of Wight dhe Isle of Skye nuk janë pjesë e Britanisë së Madhe gjeografikisht, por janë përfshirë gjithmonë si pjesë e Britanisë së Madhe në mënyrë politike. Prandaj, Britania e Madhe mund të përmblidhet si Uellsi, Anglia dhe Skocia.

Pra, a është “Britania e Madhe” njësoj si “Britania”?
“Britania e Madhe” dhe “Britania” nganjëherë mendohen të jenë të njëjta, por nuk është kështu. Britania e Madhe, siç tregohet më parë, janë thjesht tre vendet që e bëjnë Ishullin Britanik. Britania është një entitet politik që nuk ekziston më. British është një term i përdorur për t’iu referuar territorit romak të Britannia Major, një zonë që u pushtua nga romakët. Romakët kurrë nuk e pushtuan Skoci. Pra, Britania i referohet Uellsit dhe Anglisë ndërsa Britania e Madhe i referohet Uellsit, Anglisë dhe Skocisë.

Çfarë është Anglia?
Anglia është vendi më i madh i tre vendeve të Britanisë së Madhe që mbulojnë një sipërfaqe prej 50.301 kilometra katrorë. Është gjithashtu vendi më i madh në Britani të Madhe dhe Ishujt Britanikë me Londrën si kryeqytetin e saj. Vendi kufizohet nga Uellsi në Lindje dhe Skocinë në veri.

Pra, Çfarë është “Mbretëria e Bashkuar?”
Mbretëria e Bashkuar, zakonisht e shkurtuar si Mbretëria e Bashkuar, është një vend i vendeve. Është një shtet sovran që përbëhet nga katër vende individuale, duke përfshirë vendet e Britanisë së Madhe (Uells, Angli dhe Skoci) dhe Irlanda Veriore (në Ishullin e Irlandës). Emri zyrtar për Mbretërinë e Bashkuar është “Mbretëria e Bashkuar e Britanisë së Madhe dhe Irlanda Veriore”. Ajo ka një qeveri me qendër në Londër dhe një monedhë (Sterling Pound)./Kumti.com

Artikulli paraprakÇfarë është Sovraniteti Popullor?
Artikulli vijuesAbazi: Gjykata Speciale ka ardhur si rezultat i kapjes se shtetit