Çfarë është Sovraniteti Popullor?

Sovraniteti popullor në thelb nënkupton zërin e njerëzve.

Sovraniteti i popullit ose sovraniteti popullor është një parim i rëndësishëm në të cilin banojnë kombet, që do të thotë një shtet me një qeveri plotësisht funksionale që krijohet nga udhëheqësit e besuar me pëlqimin e qytetarëve të atij vendi. Njerëzit zgjedhin udhëheqësit për t’i përfaqësuar ata në shtet, kështu që përfaqësuesi duhet të ndjekë sundimin e ligjit të pranueshëm për njerëzit që i zgjodhën ato (qeveria e popullit). Fraza “sovraniteti popullor” thjesht shpreh një koncept dhe nuk pasqyron ose shpjegon gjithmonë një realitet politik.Kumti.com

Benjamin Franklin, që konsiderohet si një nga etërit themelues të Shteteve të Bashkuara, shkroi se njerëzit kanë fjalën e fundit në vendimet e qeverisë dhe të administratës. Në Amerikë, termi sovran u përdor në një qasje të diskutueshme ndaj skllavërisë në rajon, siç thuhet nga një ish senator me emrin Stephen A Douglass. Deklarata kishte një kuptim shumë të veçantë se njerëzit që banonin në zonë duhet të jenë ata që vendosin nëse skllavëria duhet të jetë e ligjshme apo jo. Një filozof amerikan Francisco Suarez nxiti një sovranitet të mëparshëm në të cilin mendimet e tij të ngurta çuan në fillimin e pavarësisë së Amerikës Latine. Në përgjithësi, sovraniteti popullor nënkupton zërin e njerëzve.

Origjina
Ideja e sovranitetit popullor daton në mes të shekullit të shtatëmbëdhjetë deri në shekullin e tetëmbëdhjetë nëpërmjet shkrimtarit të famshëm Jean Rousseau. Ai ishte një politikan i madh dhe një aktivist i barazisë, i cili në librin e tij të titulluar ‘Kontrata Sociale’ solli fillimin e vullnetit të përgjithshëm. Ideja më vonë u matur për sovranitetin popullor. Ideologjia qendrore e sundimit të ligjit qëndron me pëlqimin e njerëzve që qeverisin nga ajo administratë e veçantë.

Sovraniteti popullor në SHBA
Zbatimi i këtij rregulli është theksuar në Shtetet e Bashkuara më shumë se çdo komb tjetër. Sovraniteti daton në historinë amerikane nga doktrina e shkruar që shpjegon se si lufta për të aplikuar idenë gjatë atyre ditëve të errëta. Ishte para betejës mbi skllavërinë, e cila më vonë solli Luftën Civile. Një shkencëtar me emrin Donald S. Lutz citoi disa nga aplikimet e sundimit të sovranitetit në Shtetet e Bashkuara. Disa prej doktrinave thanë se sovraniteti popullor është sistemi në të cilin autoriteti përfundimtar vendoset nën kontrollin e popullit.

Megjithatë, ka shumë mënyra për të arritur lirinë popullore; një është se roli i ligjvënjes ka të drejtë tërësisht për popullin ose qytetarët e kombit dhe tjetri është nëpërmjet ndërmjetësimit ku përfaqësuesi i popullit negocion njerëzit që janë në pushtet për të dalë me një mënyrë më miqësore të bashkëjetesës. Revolucioni Amerikan shënoi fillimin e idesë së sovranitetit popullor dhe e njëjta procedurë është diskutuar dhe përdorur në kontinente dhe kombe të tjera, të cilat nga ana tjetër kanë sjellë kontekstin historik të Evropës. Amerikanët ndryshuan sovranitetin nga pranga nga një person i vetëm i njohur si Mbreti Xhorxh III në një sistem ku sovraniteti është një përpjekje kolektive e popullit.Kumti.com

Artikulli paraprakCili është ligji për konservimin e masës?
Artikulli vijuesCili është dallimi mes Mbretërisë së Bashkuar, Britanisë së Madhe dhe Anglisë?