Cili është dallimi midis një shteti dhe një kombi?

Edhe pse kushtet

 

Prezantimi
Kur përmendet fjala shtet, shumë njerëz do ta lidhin atë me një komb, ose edhe do t’i konsiderojnë dy fjalët si sinonime. Edhe pse shumë njerëz mendojnë se janë të njëjta, fjalët komb dhe shtet janë krejtësisht të ndryshme nga njëri-tjetri.

Territori
Një shtet përbëhet nga katër elementë: qeveria, territori, popullsia dhe sovraniteti. Nëse një element mungon, ajo përjashton zonën nga të qenit shtet. Megjithatë, një komb mund të përkufizohet si një popullatë që ndan një kulturë dhe ideali të ngjashme. Një komb formohet si rezultat i racës, fesë, gjuhës, territorit, historisë, kulturës apo aspiratave politike të përbashkëta. Këto elemente nuk janë thelbësore dhe janë gjithnjë në ndryshim.

Organizata Politike dhe Sociale
“Shteti” është një term politik dhe i referohet një zone që është e organizuar për sigurinë e njerëzve. Është një person juridik me veprime njerëzore. Përkundrazi, një komb ka tendencë të fokusohet më pak në nevojat fizike të njerëzve dhe më shumë në terma metaforikë ose emocionalë.

Edhe pse një shtet mund të jetë shumëkombësh, një komb nuk mund të jetë shumëkombësh. Kjo do të thotë që dy ose më shumë kombe mund të jenë brenda një shteti të vetëm. Megjithatë, dy kombet nuk mund të jenë ato që e bëjnë një komb shumë të dallueshëm nga një shtet. Shtetet e sotme shumëkombëshe përfshijnë: SHBA, Rusi, Kinë, Britani, Quebec në Kanada dhe Katalonjës dhe Galicia në Spanjë.

Një shtet ka fuqi policore dhe individët që nuk binden dënohen. Një shtet është një organizatë politike dhe urdhëron, detyron dhe dënon. Nga ana tjetër, një komb nuk posedon fuqi të forta. Një komb mbështetet nga fuqia shpirtërore, emocionale dhe morale dhe i bën thirrje qytetarëve të saj dhe i bind ata. Është një unitet më tepër sesa një organizatë politike.

Përfundim
Është qartë e dukshme se edhe pse një komb dhe një shtet të shëndoshë njëjtë, të dy termat janë shumë të ndryshme. Funksionet individuale dhe atributet e një shteti dhe një kombi mund të përdoren për të dalluar dy termat./Kumti.com

Artikulli paraprakCili është dallimi mes orës 12 dhe orës 24 orëshe?
Artikulli vijuesCili është dallimi midis racës dhe etnisë?